Άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός οργανισμού με «πολιτικά κριτήρια εντός της ΕΕ» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αργά χθες το απόγευμα στο Παρίσι.
Το όργανο αυτό είναι απαραίτητο για τη διαχείριση των μακρο-οικονομικών ισορροπιών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο.
Ο αντιπρόεδρος επισκέφθηκε το Παρίσι προκειμένου να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης του Λούβρου ” Το Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου- Η αρχαία Μακεδονία “.
«Η Ελλάδα αποτελεί ένα οικονομικό θαύμα»
Στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Πάγκαλος έκανε αρχικά μια ημίωρη παρέμβαση ενημερωτικού χαρακτήρα, αναλύοντας το πως η Ελλάδα έφθασε στη σημερινή κατάσταση. Ανέτρεψε τα στερεότυπα περί ελαφρότητας και μη εργατικότητας των Ελλήνων και μίλησε για τις καταλυτικές εξελίξεις που είχε για τη χώρα μας η είσοδός της στην ευρωζώνη.
” Η Ελλάδα αποτελεί ένα οικονομικό θαύμα ” πρόσθεσε, ” είναι μια χώρα που έχει μια σύγχρονη ιστορία ενάμισυ αιώνα, που κατόρθωσε να βγεί από τα σωθικά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και σήμερα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ως χώρα της ευρωζώνης, η οποία αποτελεί ένα πρωτοπόρο οικονομικό επίτευγμα”.
Ο Νότος και ο Βορράς στην ΕΕ
Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις διαφορές Βορρά – Νότου στους κόλπους της ΕΕ και υπογράμμισε ότι ” η λύση για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού προβλήματος στο σύνολό του, είναι η άμεση δημιουργία, εντός του έτους, ενός νέου θεσμικού οργάνου που να απαντά σε πολιτικά κριτήρια. Ενός οργάνου ικανού να παίρνει τάχιστα αποφάσεις, το οποίο θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί και να εγγραφεί στη Συνθήκη. Οπως η Κομισιόν διαχειρίζεται για παράδειγμα την Αγροτική Πολιτική, ένα τέτοιο πολιτικό όργανο θα εξασφαλίζει τις μακροοικονομικές ισορροπίες της ευρωζώνης.
Σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο, που μια τέτοια θεσμοθέτηση είναι πλέον απαραίτητη ” υπογράμμισε.
Ανέλυσε στη συνέχεια την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις στρεβλώσεις οι οποίες διογκώθηκαν με τα χρόνια, λόγω της πελατειακής πολιτικής πραγματικότητας.
Τόνισε τις “επικίνδυνες εξελίξεις” μετά το 2000 και ειδικότερα την αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα. Έκανε ειδική αναφορά σε τρείς Έλληνες πολιτικούς που είχαν κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για τα δημοσιονομικά προβλήματα, χωρίς όμως να εισακουσθούν, το αντίθετο μάλιστα περιθωριοποιήθηκαν. Πρόκειται για τον Στέφανο Μάνο, τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον αείμνηστο Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
Σε ερώτημα σχετικά με τη φορολογική πολιτική της Ελλάδας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι η λύση θα δοθεί μέσα από τη χρήση των νέων τεχνολογιών με τη δημιουργία ενός νέου φορολογικού συστήματος διαφάνειας. Εξήγησε επίσης τις δυσκολίες για τη φορολόγηση των εφοπλιστικών κεφαλαίων.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην Ελλάδα απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση επεξηγώντας τη δημοκρατικότητα και την υψηλή εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν ζητά από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα αλλά αναμένει να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
«Η Ελλάδα δεν ζητά βοήθεια αλλά δάνεια»
Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο η Ελλάδα ψάχνει “απεγνωσμένα” βοήθεια από Κίνα, Ινδία, κλπ, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ βοήθεια αλλά δάνεια τα οποία αποπληρώνει με τόκο και διευκρίνισε ότι αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι βιώσιμες συνθήκες δανεισμού.
Τέλος σε ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση έχει επισφαλή πλειοψηφία καθώς και για τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε επαρκή την πλειοψηφία των 154 εδρών και τόνισε ότι οι διαφορές και οι αποκλίσεις εντός του ΠΑΣΟΚ απηχούν διαφορετικές απόψεις αλλά ότι ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει την κυβέρνηση σε όλες τις αποφάσεις, κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.