Με την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης, από το 2023, θα δημιουργηθεί ηλεκτρικός χώρος για την ανάπτυξη ΑΠΕ στο νησί έως 2,5 GW.
Σε αυτή τη φάση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί, με νομοθετική ρύθμιση, την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 140 MW. Θα είναι, ειδικότερα, πάρκα έως 400 KW το καθένα, τα οποία θα γίνουν χωρίς να χρειαστεί να συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ.
Το ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας πριν από λίγο στο 5ο ενεργειακό συνέδριο, που πραγματοποιείται στην Κρήτη.
Η σχετική τροπολογία θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για τα απορρίμματα, που θα κατατεθεί πιθανόν αύριο στη Βουλή.
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, η ρύθμιση θα αφορά σε φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 100 MW και άλλα 40 MW για αυτοπαραγωγή (net metering).
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα υποβάλουν σχετικές αιτήσεις μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.
Ο υπουργός αναφέρθηκε, εξάλλου, στα οφέλη των δύο ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης. Η πρώτη με το μικρό καλώδιο, Πελοπόννησος-Χανιά, τέθηκε σε λειτουργία τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και η δεύτερη με το μεγάλο καλώδιο, Κρήτη-Αττική, θα ακολουθήσει το 2023.
Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης προβλέπεται ο περιορισμός των εκπομπών ρύπων κατά 435.000 τόνους, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση 24 εκατ. ευρώ για το σύστημα ηλεκτρισμού. Στο νησί προβλέπεται, επίσης, η υλοποίηση έργων προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του τοπικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.