Επείγουσα έκκληση
Επείγουσα έκκληση για τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών απευθύνουν οι ειδικοί καθώς μετά τη νέα κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων οι πολίτες ιδιαίτερα άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό κίνδυνο.
Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού εξαπλώνεται και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εν μέσω τουριστικής περιόδου η επιστροφή στην κανονικότητα απειλείται με τους ειδικούς να τονίζουν ότι αν δεν υπάρξουν περιορισμοί, δε θα είναι δυνατόν να μειωθεί η διασπορά του ιού.
Παράλληλα προειδοποιούν για τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί αλλά και θα υπάρξουν κατηγορίες εργαζομένων στις οποίες θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη, «Τώρα ό,τι συμβαίνει», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει ενώ ανέφερε ότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων ήρθε νωρίτερα απ’ ότι υπολογιζόταν, καθώς η πρόβλεψη για τα 2.000 κρούσματα ημερησίως δεν αναμενόταν αρχικά για το χρονικό διάστημα το οποίο διανύουμε.
Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή η κοινωνία είναι ανοιχτή σε όλες τις δραστηριότητες και αυτοί οι αριθμοί θα αυξάνονται. Γι’ αυτό το λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απηύθυνε επείγουσα έκκληση για τον εμβολιασμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι άνω των 50 ετών πρέπει να εμβολιαστούν τις επόμενες 5 – 6 ημέρες.
Τζανάκης: Να αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό
Οι ειδικοί επιμένουν στην ανάγκη εμβολιασμού καθώς επισημαίνουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.
Χθες, άλλωστε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι «τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα κορoνοϊού ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο», σημείωσεμ παρουσιάζοντας σχετικό πίνακα.
«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι» προειδοποίησε ο Νίκος Τζανάκης.
«Η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη, αυτό που τελικώς θα γίνει είναι η δεύτερη προς τα πάνω διακεκομμένη γραμμή, η οποία θα προσεγγίσει τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου».
Παραπάνω, συνέχισε ο κ. Τζανάκης, βλέπετε επίσης μια διακεκομμένη γραμμή που θα συμβεί αν πέσει ο εμβολιαστικός ρυθμός περίπου 30% με 50% απ’ ό,τι είναι τώρα. Σηματοδοτείται μια περαιτέρω εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που δεν ξέρουμε που θα πάει, η κορυφή της είναι ακόμα άδηλη, μπορεί να πάει στα 5.000 κρούσματα κορoνοϊού, μπορεί στα 4,500 μπορεί και στα 6.000 κρούσματα… Επομένως πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό και να περιέχουμε το ευμενές σενάριο».
«Για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι κατασκηνώσεις θα πρέπει να μετατραπούν σε κοινωνικές φούσκες, να αυστηροποιηθουν τα υγειονομικά μέτρα και να απαγορευτούν εντελώς τα επισκεπτήρια», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι αν ένας ασυμπτωματικός γονέας κολλήσει το παιδί του σε μία επίσκεψη, τότε ο ιός θα μεταφερθεί σε αλλά 100 παιδιά.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής η κοινωνική φούσκα πρέπει να τηρηθεί και στις διακοπές. Εξήγησε ότι αν κάποιος μεταβεί για παράδειγμα σε ένα νησί, μείνει με την παρέα του και δεν πηγαίνει σε πολυπληθή πάρτι, αν δεν ξεσαλώσει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τότε θα είναι ασφαλής όπου και αν πάει.