“Την προώθηση οδυνηρών συμβιβασμών για συνομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, με μεγάλες ευθύνες και των ΕΕ-ΗΠΑ, μετά τις απαράδεκτες εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων της Αμμοχώστου” αναδεικνύει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.
“19-20 Ιούλη ανήμερα της 47ης “επετείου” της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη, στη Βόρεια Κύπρο και εκπέμφθηκαν πολύ επικίνδυνα διχοτομικά μηνύματα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ομολογουμένως καταστρατηγούνται κατ’ εξακολούθηση. Στη βάση αυτή προωθείται διαδικασία υποβολής αιτήσεων προς τη λεγόμενη “Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας” για την επιστροφή της περιουσίας Ελληνοκυπρίων στο πλαίσιο αναγνώρισης και αναβάθμισης του ψευδοκράτους, όπως δείχνουν οι γενικότερες κινήσεις της Τουρκικής κυβέρνησης για την κατοχύρωση διχοτομικής λύσης.
Στην πράξη και με ευθύνη της ΕΕ και των ΗΠΑ προωθείται οδυνηρός συμβιβασμός για συνομοσπονδιακή λύση, ανάμεσα στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και στην κάθετη διχοτόμηση και δημιουργία δύο κρατών που υποστηρίζει η Τουρκική κυβέρνηση και η “διοίκηση” Τατάρ.
Η “λύση” αυτή νομιμοποιεί τις βαριές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής και καταπατά τα δικαιώματα του κυπριακού λαού” υπογραμμίζει η Ε.Ο. του ΚΚΕ και προσθέτει στη συνέχεια:
“Έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική της ΕΕ και οι στρατηγικές σχέσεις που έχει οικοδομήσει και αναπτύσσει με την Τουρκία, αποτελούν παράγοντες ενίσχυσης της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο κι αυτό εκδηλώνεται στο κυπριακό πρόβλημα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, ως προς αυτό, σημειώνουμε την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας και την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό, τα γενικότερα “παζάρια” που αφορούν την προώθηση των σχεδιασμών ευρωπαϊκών και αμερικάνικων ενεργειακών μονοπωλίων για την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην περιοχή, καθώς επίσης και την προσπάθεια προσεταιρισμού της Τουρκίας από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στους ανταγωνισμούς με τη Ρωσία και την Κίνα. Έτσι, στις συνθήκες αυτές παρά την προσπάθεια καλλιέργειας αβάσιμου εφησυχασμού από την πλευρά της ΕΕ και τις αναφορές της περί “αποκλιμάκωσης” της έντασης στην περιοχή, αυτές τις μέρες διαδραματίζονται πολύ επικίνδυνα γεγονότα”.
Τονίζει ότι “το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια σε κάθε διχοτομική λύση στο κυπριακό και υποστηρίζει τη θέση για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, δηλαδή ένα και όχι δύο κράτη, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένα στρατεύματα και στρατιωτικές βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες”.
Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:
“Πώς τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος και τι θα κάνει η ΕΕ:
– Σχετικά με τις απαράδεκτες εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, που επιβάλλει τετελεσμένα διαιώνισης της εισβολής και κατοχής;
– Σχετικά με την εκτίμηση της ΕΕ περί “αποκλιμάκωσης” της έντασης την ώρα που εκδηλώνεται κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης με την παρουσία του προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα, άνοιγμα των Βαρωσίων και τη θέση για δημιουργία δύο κρατών;
– Σχετικά με τη λεγόμενη “κυρίαρχη ισότητα” που προβάλλεται αυτή την περίοδο;”