“Βρίσκομαι στον δήμο Αγίου Βασιλείου για να επιθεωρήσω προσωπικά τις κινητές μονάδες και χαίρομαι πραγματικά που η ανταπόκριση των πολιτών είναι τόσο μεγάλη και θερμή. Είναι δεδομένο ότι εδώ στην Κρήτη πρέπει να αυξήσουμε και άλλο τα επίπεδα του εμβολιασμού και γίνεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια από όλους τους φορείς. Πρέπει να μπορέσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας οι ο ποίοι ακόμη το σκέπτονται, να εμβολιαστούν και η μεγάλη αξία των κινητών μονάδων είναι ότι πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες αντί να ζητάμε στους πολίτες να έρθουν αυτοί στα εμβολιαστικά κέντρα” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την κινητή μονάδα εμβολιασμών της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: “Από καρδιάς θέλω να σας ζητήσω, ξεπεράστε τις αναστολές, ξεπεράστε τις φοβίες σας με οποιοδήποτε τρόπο, είτε στα εμβολιαστικά κέντρα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είτε στις κινητές μονάδες, εσείς που δεν έχετε ακόμη εμβολιαστεί, να εμβολιαστείτε. Προστατεύετε πάνω από όλα τους εαυτούς σας, τις οικογένειές σας, αλλά συνεισφέρετε παράλληλα στην εθνική προσπάθεια, την οποία κάνουμε ώστε να τελειώσει επιτέλους αυτή η πανδημία. Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους γιατρούς στην κινητή μονάδα και όπως μου έλεγαν, οι συμπολίτες μας οι οποίοι νοσηλεύονται αυτή την ώρα είναι όλοι ανεμβολίαστοι. Ας το αντιληφθούν αυτό και οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν κάποιες επιφυλάξεις το πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός για όλες τις ηλικίες αλλά και για τις νεότερες, το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν έχει παρενέργειες. Σπεύστε όλοι να εμβολιαστείτε”.
Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα μία ακόμα επίσκεψη στην περιφέρεια, με στόχο να ενδυναμώσει το μήνυμα για την ανάγκη εμβολιασμού της κοινότητας, τη στιγμή που Μύκονος και Ίος βρίσκονται ένα βήμα πριν…οδεύσουν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων.
Τα… ηχηρά καμπανάκια που έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, πάντως, δεν αφορούσαν μόνο αυτά τα δύο νησιά του Αιγαίου. Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος παρουσιάζουν έντονη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά ανοδικές τάσεις να καταγράφονται τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Για τον λόγο αυτό, τα σήματα για την ανάγκη τήρησης των μέτρων διαδέχονται το ένα το άλλο, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας.
Και τα μέτρα αυτά, θα έχουν…άρωμα Μυκόνου, στην οποία πριν από μία εβδομάδα είχε επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και απαγόρευση της μουσικής ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στην Κρήτη, η οποία βρίσκεται και αυτή σε… πορτοκαλί συναγερμό. Πρώτος σταθμός της πρωθυπουργικής επίσκεψης θα είναι το Σπήλι Ρεθύμνου, όπου διενεργούνται εμβολιασμοί από κινητή μονάδα, ενώ δεύτερος σταθμός θα είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Μετά τα Ιωάννινα, τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει νέα μηνύματα για την επιτάχυνση της “Ελευθερίας”, καθώς εκπεφρασμένος κυβερνητικός στόχος είναι το χτίσιμο της ανοσίας όσο το δυνατόν πιο άμεσα χρονικά. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί περίπου το 54% του γενικού πληθυσμού, που αντιστοιχεί περίπου στο 65% του ενήλικου πληθυσμού.
Παράλληλα, έχουν καταγραφεί περίπου 440.000 περιπτώσεις νόσησης, γεγονός που σημαίνει ότι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, έχει αποκτήσει ανοσία πάνω από 70% των ενηλίκων. “Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο. Πάνω από όλα χρειάζεται να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν.
Διότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, με τη μεγάλη “μάχη” να σχετίζεται με την αύξηση των ραντεβού, στα οποία, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται κάμψη.
Η επικοινωνιακή στρατηγική των επόμενων ημερών έχει ως αιχμή την αποτύπωση του οφέλους του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
-Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, όταν ο μέσος κυλιόμενος όρος επταημέρου ήταν στο επίπεδο των 2.500 κρουσμάτων ανά ημέρα, είχαμε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα.
-Σήμερα (με παρόδιο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά με περίπου το 65% του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου) έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.