Στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου θα εξειδικευτούν σήμερα τα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα της Δευτέρας, έχει ήδη εγκρίνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν εξασφαλιστεί για αναδασώσεις, με προτεραιότητα τις περιοχές κυρίως Αττικής και Εύβοιας.
Παράλληλα, ο κ Μητσοτάκης «πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ» το οποίο ξεκινά με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο, ενώ προανήγγειλε ειδική δέσμη μέτρων για την Εύβοια προς αποκατάσταση των ζημιών και ανάκαμψη του νησιού.
Η χαρτογράφηση του πακέτου μέτρων
Η αποκωδικοποίηση των μέτρων στήριξης, τα οποία θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 15:00, θα ανακοινωθούν αμέσως μετά από τους αρμόδιους υπουργούς. Ενώ μία πρώτη «γεύση» έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εξηγώντας παράλληλα και την διαδικασία:
– Οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση.
Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες και οικοσκευές εκταμιεύονται και θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000 για κάθε νοικοκυριό.
– Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτιρίων
– Προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων.
– Επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών
– Αναστολές έξι μηνών για φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες
– Επιδότηση ενοικίου
– Προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους
– Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ
– Ενίσχυση Πολιτικής Προστασίας με 1.76 δισεκατομμύρια ευρώ
– 224 εκατ ευρώ για την αναδάσωση από το Ταμείο Ανάκαμψης
– 110 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.
Η δέσμη μέτρων που έχει ανακοινωθεί
Υπενθυμίζεται πως ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει:
1. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες.
2. Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, (β) εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, (γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, (δ) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και (ε) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.
3. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα Αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
4. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά με χορήγηση άμεσα προκαταβολής για την εκτιμηθείσα ζημία και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το τελικό ποσοστό επιχορήγησης.
5. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.
6. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.
7. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, και ρύθμιση οφειλόμενων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.
8. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, δύναται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
9. Ο ΕΛ.Γ.Α., θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, ενώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.