«Μισή και υποκριτική» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τη «συγγνώμη» του πρωθυπουργού για τη διαχείριση «των καταστροφικών πυρκαγιών που άφησαν πίσω τους πάνω από 1 εκατομμύριο καμένα στρέμματα, διαλυμένες περιουσίες, δυστοπικές εικόνες καταστροφής».
Σε συνέντευξη του στον Σκάι ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε δήθεν συγνώμη για τυχόν λάθη και τυχόν παραλείψεις, αλλά δεν μας είπε ποια είναι αυτά τα λάθη και οι παραλείψεις». Προσέθεσε ότι «μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και τα στελέχη της απλώς συνέχιζαν να αυτοθαυμάζονται και τελικά το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε η μεγαλύτερη επικοινωνιακή φούσκα». Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως «το όλο αφήγημα του επιτελικού κράτους είναι μια επικοινωνιακή φούσκα» και ότι «η ευθύνη για τη φετινή τραγωδία με τις πυρκαγιές ανήκει εξ ολοκλήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει μεταφέρει εξάλλου το σύνολο της εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου και το έχει μετατρέψει σε αυτοκρατορική αυλή». Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι «εν μέσω της καταστροφής έβγαινε από εκεί ο κ. Σκέρτσος λέγοντας ψέματα στο λαό για 74 εναέρια μέσα, τα οποία όμως δεν ήταν παραπάνω από 20, όπως αποδείχθηκε».
Έκανε λόγο για «ψέματα που ειπώθηκαν από την κυβέρνηση» και τα οποία «δημιουργούν την εντύπωση ότι ήθελε να διαχειριστεί απλώς επικοινωνιακά, χωρίς να δράσει επιχειρησιακά, τις καταστροφικές πυρκαγιές -που μάλιστα κατέκαψαν τα πάντα σε συνθήκες απόλυτης άπνοιας». Σχολίασε δε ότι «ήδη από τις 15 Ιουνίου οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς αυτοθαυμάζονταν ότι ο επιτελικός μηχανισμός ήταν έτοιμος να προλάβει ενδεχόμενες δύσκολες καταστάσεις και συνέχιζαν να αυτοθαυμάζονται και εν μέσω της καταστροφής των δασικών εκτάσεων -της μεγαλύτερης στην ιστορία της χώρας». Ανέφερε ότι «εμείς ποτέ δεν θα δίναμε συγχαρητήρια στους εαυτούς μας εν μέσω μιας τέτοιας συνθήκης».
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «μετά την τραγωδία στο Μάτι το 2018 συγκροτήσαμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μια επιτροπή υπό την ευθύνη του εξειδικευμένου καθηγητή Γκολντάμερ, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, η οποία επιτροπή ζήτησε διακομματική στήριξη και κατέληξε σε συγκεκριμένα πορίσματα για τη δασοπροστασία. Έγινε συζήτηση στη βουλή και μεταξύ των κομμάτων για τη διαχείριση του ζητήματος της δασοπροστασίας τότε. Ο κ. Μητσοτάκης όμως πέταξε το σχέδιο της επιτροπής στον κάλαθο των αχρήστων και απλώς διόρισε τον κ. Χαρδαλιά στην θέση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να αλλάξει τίποτα στη δομή του διοικητικού μηχανισμού».
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν βλέπει τις τραγωδίες «ως ευκαιρία αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών» και τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα συνεχίσει να ασκεί αυστηρή, προγραμματική κριτική, αλλά δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε τα όρια του πολιτικώς ηθικού, δεν θα κάνουμε ό,τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης που τυμβωρήχησε και ανέβηκε με πολιτικές εξαλλοσύνες στην εξουσία».
Σχετικά με τη χρήση του μηχανισμού 112 για τις εκκενώσεις, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «η υπερβολική χρήση οδηγεί τελικά και στην απαξίωση ενός εξαιρετικά χρήσιμου και κρίσιμου εργαλείου. Καταλήγουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις, αφού αν γίνεται κατάχρηση, δεν θα οδηγείται ο πολίτης στο να εκκενώσει τελικά».
Αναφορικά με το μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «απέτυχε και ως προς το σχέδιο εμβολιασμών», αφού «θεώρησε ότι με εκβιασμούς και κουνώντας το δάχτυλο στην κοινωνία θα πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν». «Τι έγιναν, αλήθεια, τα δεκάδες εκατομμύρια που δόθηκαν σε ΜΜΕ ώστε να οργανωθούν καμπάνιες ενημέρωσης;», ρώτησε, σχολιάζοντας πως «είναι άλλο οι συνεντεύξεις με γιατρούς, άλλο οι καμπάνιες ενημέρωσης».