Προβάδισμα 12,7 μονάδων υπέρ της ΝΔ καταγράφει μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία «Interview» για λογαριασμό του Politic.gr, σε δείγμα 1325 ατόμων σε όλη την επικράτεια.
Οπως αναφέρει η εταιρία δημοσκοπήσεων σε σχετική ανακοίνωση, η πρώτη ανάγνωση της δημοσκόπησης δείχνει ότι οι φωτιές δεν «έκαψαν» η σχέση εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του με την πλειοψηφία της κοινωνίας, ωστόσο αναλογικά με προηγούμενη μέτρηση που διενήργησε το Politic καταγράφεται μια ελαφρά υποχώρηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.
Για παράδειγμα, σε αντίστοιχη έρευνα που δημοσιεύσαμε τον Απρίλιο του 2021, αμέσως μετά την επεισοδιακή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα, η ΝΔ προηγούνταν με διαφορά 14,6 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ (36,7% ΝΔ- 22,1% ΣΥΡΙΖΑ), γεγονός που δείχνει ότι συγκριτικά με 4 μήνες πριν η δημοσκοπική δύναμη της υποχώρησε περίπου 2 μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα συγκεντρώνει την προτίμηση του 35,2% των ερωτηθέντων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται σταθερά στο 22,5%, αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική κάμψη. Από εκεί και πέρα το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό 6,2%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ 25 με 3,8%.
Ένα στοιχείο το οποίο χρήζει μελέτης από τα κομματικά επιτελεία είναι το υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνει το «άλλο κόμμα», αφού στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, εσείς πιο κόμμα θα ψηφίζατε» το 11,2% απαντά «άλλο», γεγονός που αφενός το κατατάσσει στην τρίτη θέση και αφετέρου μαρτυρά την ενδόμυχη επιθυμία του εκλογικού σώματος να δει τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει με μετριοπάθεια τον λεγόμενο «κεντρώο χώρο», αφού τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης παραμένουν σχετικά αμετάβλητα συγκριτικά με τη δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου. Όσον αφορά στους αναποφάσιστους κυμαίνονται στο 10,3%, εξακολουθώντας να αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη και μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.
Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι οι σημερινοί ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου δεν διάγουν και τις καλύτερες ημέρες στη διακυβέρνηση της χώρας. Ναι μεν οι πυρκαγιές δεν επηρέασαν σημαντικά την εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου ως προς την αποτελεσματικότητά της. Αυτό αποτυπώνεται στο 51% που πιστεύει ότι η χώρα κινείται «προς τη λάθος κατεύθυνση», ενώ το 43% είναι ικανοποιημένο απαντώντας ότι η Ελλάδα πορεύεται «προς τη σωστή κατεύθυνση».
Στα επιμέρους ζητήματα της επικαιρότητας, στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, ποιες από τις δυο κυβερνήσεις διαχειρίστηκε τις πυρκαγιές», το 50% (δηλαδή 1 στους 2) απάντησε «καμία από τις δυο», με το 38% να αποδίδει τα εύσημα στη σημερινή κυβέρνηση και μόλις το 12% σε εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αντίποδα η ΝΔ παίρνει καλό βαθμό στην ταχύτητα λήψη μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, αφού το 53% την αξιολογεί θετικά, ενώ αρνητικά το 44% και ένα ποσοστό 3% δεν απαντά.
Όσον αφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο σημερινός πρωθυπουργός παραμένει το ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης, μιας και στο ερώτημα «μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, ποιόν από τους δυο θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», τον σημερινό ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου εμπιστεύεται το 43% των ερωτηθέντων και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 25%.
Το γεγονός ότι η ΝΔ φθάρθηκε αλλά δεν ωφελήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στο 32% των ερωτηθέντων που απάντησαν «κανένας», ποσοστό που κατατάσσει τη συγκεκριμένη επιλογή στη δεύτερη θέση, με μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ενδεικτικές του κλίματος και άξιες σχολιασμού είναι οι απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες αναφορικά με την πορεία της χώρας εάν στο τιμόνι της βρισκόταν σήμερα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 21% απάντησε «καλύτερα», το 26% σχολίασε «το ίδιο», ενώ το 50% απάντησε εμφατικά «χειρότερα».
Μείζον ζήτημα που βοηθά στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων είναι και αυτό της διαχείρισης της πανδημίας. Στο ερώτημα «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την επιβολή περιοριστικών μέτρων (πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, εστίασης, διασκέδασης, καταστημάτων κλπ) στους ανεμβολίαστους», το συντριπτικό 64% συντάσσεται απόλυτα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς ενώ διαφωνεί το 36%.
Την ίδια στιγμή, υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τάσσεται το 56% και κατά το 42%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστούμε την επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης από την έναρξη της πανδημίας.
Τέλος, σχετικά με την πορεία της οικονομίας, δείκτης που θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον όλων των κυβερνήσεων στην πατρίδα μας, το 68% δηλώνει ότι δεν είναι αισιόδοξο, ενώ «πολύ» απαντά μόλις το 31%.