Πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020 η αντιπάθεια είναι μεγαλύτερη από την συμπάθεια προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με πανελλαδικής κάλυψης έρευνα της Prorata.
Σύμφωνα με την έρευνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, καταγράφοντας μικρή μείωση της δημοφιλίας του, με το 44%να δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον συμπαθεί» τον πρωθυπουργό.
Ωστόσο είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020 που η αντιπάθεια είναι μεγαλύτερη από την συμπάθεια προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 34%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 32%, η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 26%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με ποσοστό 23% ενώ τελευταίος σε συμπάθεια μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καταγράφεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 11%.
Μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας με 69% (ο οποίος συνεχίζει την ανοδική πορεία στις θετικές εντυπώσεις σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 60% ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 47%, ο Χρήστος Σταϊκούρας και Βασίλης Κικίλιας με 39%.
Μεταξύ των προσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 43%.
Ανασχηματισμός
Η πλειοψηφία (45%) δηλώνει ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός ούτε θα βελτιώσει ούτε θα χειροτερέψει την λειτουργία της κυβέρνησης, το 38% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει την λειτουργία της και μόλις το 14% ότι θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ότι κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση.
Σε ότι αφορά στην μη αποδοχή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας από τον Ευάγγελο Αποστολάκη η άποψη που επικρατεί (48%) είναι ότι δεν δέχθηκε λόγω πιέσεων της τελευταίας στιγμής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πλειοψηφία (52%)συμφωνεί με την απόφαση του κ. Αποστολάκη να μην αποδεχθεί την πρόταση υπουργοποίησης.
* Η έρευνα της Prorata έγινε σε δείγμα 1420 ατόμων κατά το διάστημα 01-04 Σεπτεμβρίου 2021 (δείτε εδώ). επιχειρώντας να διερευνήσει και να καταγράψει τη δημοφιλία των προσώπων της κυβέρνησης και της σκιώδους κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και τάσεις γύρω από τις εξελίξεις στην Ελλάδα με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.