Τα πίσω μπρος έφερε η Βάσω Παπανδρέου ψηφίζωντας το άρθρο 37 του Πολυνομοσχεδίου καθώς θεωρεί πως η δική της άρνηση είναι αυτή που θα στερήσει την 6η δόση….
«Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να μην δοθεί η 6η δόση», είπε χαρακτηριστικά η Βάσω Παπανδρέου μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για το «ναι» στο άρθρο 37 κατά τη βραδινή ψηφοφορία.
Όπως ανέφερε στην ομιλία της, η κ. Παπανδρέου είχε το βράδυ της Τετάρτης συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου της ανέφερε ότι εάν δεν ψηφισθούν όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου κινδυνεύει να μην δοθεί η 6η δόση.
Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα, τόνισε η κ. Παπανδρέου προσθέτοντας πως είναι η τελευταία φορά.
Μετά τις αποφάσεις της Κυριακής, συνέχισε, πρέπει οπωσδήποτε να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες. «Δεν πάει άλλο» είπε χαρακτηριστικά.
«Ψήφισα κατά αρχήν το ν/σ και είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω το άρθρο 37 για συμβολικούς λόγους, για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι εκτός από τις κόκκινες γραμμές της τρόικας, υπάρχουν και οι δικές μας κόκκινες γραμμές».
Ωστόσο, όπως είπε, σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, της ξεκαθάρισε πως ακόμα και ένα άρθρο να μην ψηφιστεί, δεν θα δοθεί η έκτη δόση. «Δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη», παραδέχθηκε η κ. Παπανδρέου και γνωστοποίησε ότι τελικά θα ψηφίσει και το άρθρο 37.
«Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα για την πορεία της χώρας… είναι η τελευταία φορά», σημείωσε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες: «Πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες δεν πάει άλλο. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση, καταρρέει».
“Δεν είσακούστηκα ποτέ”
Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ήδη από το Νοέμβριο του 2009 είχε εισηγηθεί τη λήψη μέτρων, αλλά δεν εισακούστηκε. Καταφέραμε, είπε, να θεωρούμαστε το κέντρο της κρίσης σε μία Ε.Ε. η οποία ούτε την ηγεσία ούτε και τη πολιτική βούληση έχει για να ομαλοποιήσει την κρίση.
Οι ευθύνες μας, τόνισε, είναι τεράστιες και αναφέρθηκε τόσο στις ευθύνες της ΝΔ, η διακυβέρνηση της οποίας, όπως επεσήμανε, άρχισε με την απογραφή και ολοκληρώθηκε με την πλήρη οικονομική και πολιτική ασυδοσία, όσο και στις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου η οποία, όπως είπε, με την παθητική πολιτική που ακολούθησε, μας έφερε στη σημερινή κατάσταση.
Είχα εισηγηθεί μέτρα αλλά δεν εισακούστηκα, είχα ζητήσει να ελεγχθεί ουσιαστικά το πόθεν έσχες όσων είχαμε κάνει υπουργοί, αλλά δεν εισακούστηκα, ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως δεν διεκδικεί δικαίωση εκ των υστέρων.
Ετσι κι αλλιώς ο λαός κατηγορεί συλλήβδην το πολιτικό σύστημα για το κατάντημα της χώρας… σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν καλοί και κακοί πολιτικοί για ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών και αυτό, υπογράμμισε, θα είναι ο χειρότερος πολιτικός εφιάλτης μετά το ’67.