«Θα ξεκινήσω με την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κρήτη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Όπως γνωρίζετε υπάρχει ήδη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία. Από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε. Ήδη βρίσκεται στην Κρήτη, αν δεν βρίσκεται θα προσγειωθεί σε λίγα λεπτά ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Στυλιανίδης, ο υφυπουργός ο κ. Τουρνάς και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για να συντονίσουν εκεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού».
Πρόσθεσε ότι «υπήρξε από την πρώτη στιγμή κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και επικοινωνία με τις τοπικές αρχές στην Κρήτη. Μέχρι στιγμής δυστυχώς έχουμε την είδηση για την απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν έχουμε εγκλωβισμένους συμπολίτες μας. Όσοι είχαν εγκλωβιστεί έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και νοσηλεύονται. Νομίζω έχουν οι υγειονομικές αρχές αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχαν. Αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών ήδη έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους και αν χρειαστεί θα μεταβούν στην Κρήτη και επιπλέον δυνάμεις. Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. Όλα τα συναρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών, στην αντιμετώπιση όσων δυσμενών συνεπειών υπάρχουν. Προφανώς θα παρακολουθούμε και τη σεισμική ακολουθία», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Για την παρουσία του πρωθυπουργού στην ΓΣ του ΟΗΕ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε την ενημέρωση με μία αποτίμηση της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Όπως είπε: «η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι πολυεπίπεδες και βαρυσήμαντες συναντήσεις που είχε με πολιτικούς ηγέτες και σημαίνοντα πρόσωπα της επιχειρηματικότητας και της επιστήμης κατέστησαν σαφές ότι με τις διεθνείς του επαφές και με τη συνεχή του προσπάθεια, ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας. Υπερασπιζόμενος αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια αλλά και τις επιδιώξεις μας σε όλα τα επίπεδα.
Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση της ομογένειας, είναι σήμερα ισχυρότερη.
Είναι ισχυρότερη οικονομικά, καθώς καταγράφει εντυπωσιακούς για δυτική χώρα ρυθμούς ανάπτυξης.
Είναι ισχυρότερη γεωπολιτικά γιατί έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών αλλά και στρατιωτικά μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθούμε», τόνισε.
Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στην ΓΣ του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση, την στάση της Τουρκίας και το Κυπριακό
Όπως επεσήμανε ο κ. Οικονόμου «ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στην ακτινοβολία της Ελλάδας στο εξωτερικό η οποία συμβάλλει στην περαιτέρω πολιτική αλλά και οικονομική μας ενίσχυση.
Θέτοντας τη χώρα μας στην παγκόσμια πρωτοπορία για τη σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε αναλυτικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, από βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι επενδύουμε 24 δισεκ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση.
Επεσήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας και δικαίου είναι ενεργός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων ενώ εξέπεμψε και καθαρά μηνύματα προς την Τουρκία: Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας. Κατέστησε όμως ταυτόχρονα, απολύτως σαφές ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επανέλαβε παράλληλα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη των προσπαθειών από τον γγ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό τονίζοντας ότι είναι απολύτως απαράδεκτη οποιαδήποτε συζήτηση στη βάση της λύσης των δύο κρατών».
Στο Παρίσι σήμερα ο πρωθυπουργός
Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο παρακάθισε ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη.
Πρόσθεσε επίσης ότι «είχε συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης. Συναντήθηκε επίσης με στελέχη της ελληνικής ομογένειας, με τους επικεφαλής των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, με επιφανή στελέχη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και με επικεφαλής παγκόσμιων κολοσσών όπως ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ και ο πρόεδρος της Pfizer.
Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι, το μεσημέρι θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια της Unesco, στην έδρα του Οργανισμού. Στις 20.00 ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα εγκαινιάσουν από κοινού την έκθεση «Παρίσι – Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας από το 1675-1919», η οποία γίνεται στο Λούβρο.
Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασία στο Μέγαρο των Ηλυσίων».
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα βήμα στο δρόμο για την ανάπτυξή
Στη συνέχεια της εισαγωγικής τοποθέτησής του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να πει δυο λόγια για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Ανέφερε ότι «η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα βήμα στο δρόμο για την ανάπτυξή της που ακολουθείται από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνησή μας.
Η επιλογή της αύξησης κεφαλαίου αντί της πώλησης ποσοστού 17% που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης επιτρέπει στη ΔΕΗ να αντλήσει πόρους για την ενίσχυσή της και όχι έσοδα που θα πήγαιναν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους.
Όσο κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας η ΔΕΗ έφθασε στα όρια της κατάρρευσης. Το 2018 έγραφε ζημιές 2,8 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει ότι η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο εντός της χώρας όσο και στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους και μάλιστα όχι πρόσκαιρα αλλά σε διάρκεια δεκαετιών.
Δέσμιος ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησής μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές αλλά και γεωστρατηγικές προτεραιότητες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται».