Μητσοτάκης: Πάμε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας

«Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συζητήσω εκτενώς με τον πρόεδρο Μακρόν. Αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις. Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας τα σενάρια περί σύναψης νέας αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία.

 

«Κάντε λίγο υπομονή, θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε αύριο. Το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι επιτακτικό, καθώς θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Τους επόμενους μήνες θα βρεθούν οι δύο χώρες μαζί μπροστά σε αυτή την προσπάθεια¨, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ώριμη» την πρόταση να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός. «Είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση, εφόσον το επιθυμεί, να μπορεί να δρα αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται τη συναίνεση κάποιου άλλου», είπε και αποσαφήνισε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να συμμετάσχει σε πολύ ενεργό επίπεδο σε αυτή την προσπάθεια.

 

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν ευρωτουρκικές» και για το γεγονός ότι «υπήρχαν χώρες, όπως η Γαλλία, που προσέφεραν απτή στήριξη στην πατρίδα μας όταν τη χρειάστηκε».

 

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε: «Είχα κάνει μια πρόβλεψη την άνοιξη, ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και δεν βλέπω το λόγο για να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα. Η τακτική των εντάσεων δεν εξυπηρετεί κανέναν. Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο με τις κοινές προκλήσεις, αλλά προϋπόθεση για την καλή γειτονία είναι ο σεβασμός του γείτονα. Μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες που απαιτούν ακόμα και αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά λειτουργώντας πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο», τόνισε. Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «γνωρίζει πολύ καλά τα όρια της Ελλάδος που είναι τα όρια της Ευρώπης. Ταυτόχρονα η χώρα μας έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της δυνατότητα, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, αλλά χωρίς να μπει σε πλειοδοσία με την Τουρκία».

 

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξος «ότι θα μπορέσουμε να βρούμε εύκολα μια συμφωνία με Ευρώπη. Υπάρχουν κράτη που δεν δέχονται επί της αρχής ότι μπορεί να υπάρχει καταμερισμός των ευθυνών και είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό».

 

Όσον αφορά στις γερμανικές κάλπες, είπε: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μέσα από διαβουλεύσεις των κομμάτων. Αν ο κ. Σολτς είναι ο νέος Καγκελάριος, προσβλέπω σε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί του. Το σύμφωνο σταθερότητας χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. Ο κ. Σολτς -όπως και η κ. Μέρκελ- το αναγνωρίζει αυτό, αυτή η συζήτηση θα ανοίξει στα σοβαρά στην Ευρώπη το 2022. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να αλλάξει, δεν μπορεί να μείνει έτσι».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ