“Καλύτερες των προσδοκιών” χαρακτήρισε τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, με αφορμή την υπογραφή του Δεύτερου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, αλλά και την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διάλογου.
Ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι η νέα πενταετής Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιβεβαιώνει τον στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα από την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.
Αναφέρθηκε στη δέσμευση τόσο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όσο και της ηγεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ευρύτερο Στρατηγικό Διάλογο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα επί αμερικανικού εδάφους, αναφερόμενος στην “ποιότητα” των συνομιλιών σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων (από την άμυνα και τις γεωπολιτικές σχέσεις έως την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και τις επενδύσεις). Επιπρόσθετα, εξήρε την παρουσία της ελληνικής αποστολής τόσο όσον αφορά τις παρουσιάσεις όσο και τις συζητήσεις, υπογραμμίζοντας πόσο πολύτιμο ήταν το γεγονός ότι μεταξύ άλλων της δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσει στην αμερικανική πλευρά τη νέα εικόνα της Ελλάδας και πόσο έχει αλλάξει, κάτι που έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τις ΗΠΑ.Αυτό που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εκπληρώνει το όραμα που είχαμε όταν δημιουργήσαμε τον Στρατηγικό Διάλογο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.
Ο ίδιος είπε ότι πλέον έχει αλλάξει “η γεωμετρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”. “Μια εξωτερική πολιτική η οποία δεν επηρεάζεται πλέον από τη δεκαετή οικονομική κρίση και δεν επικεντρώνεται πλέον σε έναν μόνο γείτονα, αλλά εξετάζει ευρύτερα πώς να προωθήσει τα κοινά μας συμφέροντα, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία, από τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, έως τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό”.
Σε ό,τι αφορά την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη βεβαιότητα που δημιουργεί η ανανεωμένη και διευρυμένη χρονικά συμφωνία, συμπληρώνοντας πως θέτει τα θεμέλια για να ενισχύσουν οι ΗΠΑ τις επενδύσεις τους στη χώρα. Παρέπεμψε μάλιστα πολλές φορές στην επιστολή που απέστειλε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά “πως η επιστολή μιλάει από μόνη της”. “Βλέπετε στην επιστολή την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ απέναντι στο ΝΑΤΟ και στους συμμάχους αλλά και τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την ειρηνική επίλυση των διαφορών” και την κοινή πεποίθηση πως η Μεσόγειος πρέπει να είναι περιοχή συνεργασίας, όχι συγκρούσεων”.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ναι μεν η Τουρκία αποτέλεσε έναν ουσιαστικό παράγοντα αλλά δεν ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας στις συζητήσεις. “Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται σε ένα ευρύτερο όραμα: τη δημοκρατία, τη σταθερότητα, τη δημιουργία ευκαιριών για ευημερία. Ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και η προώθηση των κοινών μας συμφερόντων” είπε ο κ. Πάιατ.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία που υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα έχει πενταετή διάρκεια και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα επεκτείνουν την παρουσία τους σε Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο και Σούδα.
Ερωτηθείς για την επικείμενη αποχώρησή του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα δήλωσε πως στην παρούσα φάση δεν έχει σχέδια αποχώρησης, ενώ αναφερόμενος στον υποψήφιο διάδοχό του σημείωσε πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τη μετάβαση, ενώ στο ενδιάμεσο θα συνεχίσει να εργάζεται όσο πιο σκληρά μπορεί.