Στο Συνέδριο της Βιέννης για τη Μετανάστευση, συμμετείχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής ICMPD, για την προσχώρηση της Ελλάδας ως το 19ο κράτος μέλος του.
Ο κ. Μηταράκης, συμμετείχε σε πάνελ με θέμα συζήτησης “Συνεργασίες στην πράξη: Συνδέοντας τις οδούς της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων”, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του ICMPD, κ. Michael Spindelegger, τον Υπουργό Ασφάλειας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κ. Selmo Cikotic, και τον Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, κ. Peter Szijjarto.
Στην ομιλία του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε ότι “η Ελλάδα απέδειξε τα τελευταία δύο χρόνια την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να καταπολεμήσει τα δίκτυα λαθροδιακίνησης, καθώς είναι σταθερή η πεποίθησή μας ότι εάν οι λαθροδιακινητές μας νικήσουν στα εξωτερικά σύνορα, θα μας νικήσουν αναπόφευκτα στα εσωτερικά σύνορα επίσης. Οι δευτερογενείς ροές οδηγούν σε περισσότερες πρωτογενείς ροές και αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε και προς τις δύο κατευθύνσεις. Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η κατάσταση στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ βελτιωμένη και οι ροές μειώνονται σημαντικά, κατά 90 % σε σύγκριση με το 2019”.
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στην Πρωτοβουλία για την διαμόρφωση της Κοινής Πλατφόρμας Συντονισμού της Βιέννης, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα, “ώστε να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός αναφοράς περιφερειακής συνεργασίας που θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για άλλα περιφερειακά προγράμματα”.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι “η πρόσφατη εμπειρία στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία έδειξε ότι η περιοχή μας ή η Μεσόγειος δεν είναι οι μόνες που δημιουργούν μεταναστευτικές κρίσεις και ότι οι μεταναστευτικές διαδρομές μπορούν να αλλάξουν γρήγορα καθώς οι λαθροδιακινητές βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που δημιουργούμε. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε ένα προβλέψιμο σύστημα μετανάστευσης”, τόνισε ο κ. Μηταράκης, “σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα δίνει έμφαση στην ανθεκτικότητα, μεταξύ άλλων μέσω της προστασίας των συνόρων, καθώς αυτοί που ζητούν και δίνουν αλληλεγγύη μπορούν ανα πάσα στιγμή να μεταβληθούν. Ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλη την Ευρώπη, βασισμένο μεταξύ άλλων σε μια ισχυρή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία με όλους τους βασικούς περιφερειακούς παράγοντες στην περιφέρειά μας, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων”
Αναφερόμενος στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ο κ. Μηταράκης επανέλαβε την άπoψη ότι “για τα ζητήματα εξωτερικών σχέσεων, προστασίας συνόρων και επιστροφών το Σύμφωνο δεν είναι προϋπόθεση για δράση”.
“Είναι μία θέση στην οποία όλα τα κράτη μέλη μπορούν να συμφωνήσουν ώστε να αποτελέσει κοινή γραμμή για μελλοντικούς συμβιβασμούς σε άλλα θέματα που προκαλούν μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις”, κατέληξε χαρακτηριστικά.