Στο πεδίο της πανδημίας η κατάσταση είναι χειρότερη από πέρυσι και η κυβέρνηση εμφανίζεται, πότε αμήχανη, πότε αντιφατική, να υποτιμά τον υγειονομικό κίνδυνο.
Γι’ αυτό πρέπει να αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια επιτροπή επιστημόνων με πρόσωπα κοινής αποδοχής, που οι εισηγήσεις της θα έχουν πιο δεσμευτικό χαρακτήρα, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, ( Realfm). μεταξύ άλλων είπε για:
Πανδημία
· “Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω αυτή τη στιγμή και να δημιουργήσει χώρο σε μία επιτροπή η οποία δεν θα έχει μόνο τον χαρακτήρα της σημερινής επιτροπής λοιμωξιολόγων, όπου εκεί κατατίθενται απόψεις, γίνεται διάλογος και δια της συναίνεσης καταλήγουν κάπου, αλλά θα έχει και τη δυνατότητα να εισηγείται με πιο δεσμευτικό τρόπο κάποια μέτρα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης”.
· “Δεν θα το λέγαμε αυτό εάν ήμασταν ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της κυβέρνησης, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Πότε υπάρχει μια αμηχανία, πότε υπάρχει μια υποτίμηση του υγειονομικού κινδύνου, αντιφατικά μηνύματα, υπουργοί οι οποίοι λένε “μη σώσετε και εμβολιαστείτε”, πράγματα που δεν δικαιολογούνται μετά από τόσο μεγάλη εμπειρία. Τον Μάρτιο κλείνουμε δύο χρόνια και δεν ξέρουμε τι έχουμε ακόμη μπροστά μας”.
· “Στα σχολεία υπάρχουν καθηγητές που λένε ότι ένα ποσοστό 30% των self-test που κάνουν τα παιδιά δεν δηλώνονται πραγματικά, άρα ενδεχομένως έχουμε κρούσματα που δεν καταγράφονται. Γιατί δεν θα μπορούσε να οργανωθεί σε κάθε δήμο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης από ένα κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ, που να πηγαίνει στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα”;· “Εντοπισμός εκείνων των κοινωνικών ομάδων που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και προσπάθεια να πειστούν με μία επαφή πρόσωπο με πρόσωπο”.
Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και το ενδεχόμενο ενός κοινού τόπου
· “Το ΚΙΝΑΛ είναι η τρίτη πολιτική δύναμη και η τοποθέτησή του στο τόξο των πολιτικών δυνάμεων του προσδίδει, προφανώς, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ενδιαφέρον σε σχέση με το τι γίνεται σε αυτό τον χώρο”.
· “Κατά τη γνώμη μου το ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να επιχειρήσει να απαντήσει σε κάποια ζητήματα τα οποία αφορούν τις βασικές στρατηγικές του επιλογές τα τελευταία χρόνια. Ούτε η πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που το τελευταίο διάστημα υιοθέτησε, το βοήθησαν, διότι το ζήτημα είναι ποια κυβέρνηση με ποια πολιτική, μπορεί να προκύψει από τις επόμενες εκλογές, ούτε -πολύ περισσότερο- αυτή η νεοφιλελεύθερη συναίνεση που υπηρετήθηκε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων και προηγουμένως η προγραμματική συμπληρωματικότητα που έδινε ο χώρος του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη ΝΔ, το βοήθησαν”.
· “Από τη στιγμή που τα πρόσωπα θα υπηρετήσουν μία πολιτική προγραμματικής σύγκλισης, μια πειστική, νέα προγραμματική πρόταση που θα απαντάει στα προβλήματα της χώρας, νομίζω ότι δημιουργείται ένα στέρεο έδαφος για μια τέτοια προοπτική. Να είμαστε απόλυτα σαφείς και πρέπει να τα λέμε δημόσια αυτά, για να είναι πειστικά και φερέγγυα”.
Ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης
· “Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτό το έγκλημα που έκανε στον ενεργειακό χώρο η παρούσα κυβέρνηση, με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων για να φτιάξει ιδιωτικά μονοπώλια σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης”.
· “Ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί ότι μέσω του ΤΑΙΠΕΔ θα υλοποιούσε την “Μικρή ΔΕΗ”, θα ιδιωτικοποιούσε τον ΑΔΜΗΕ και θα πούλαγε το 17 από το 51% που κατείχε και κατέχει μέχρι τώρα το Ελληνικό Δημόσιο. Τίποτα από αυτά δεν έγινε γιατί τα σταματήσαμε”.
· “Επί των ημερών μας δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος”.
· “Στον ΑΔΜΗΕ καταγάγαμε και μια μεγάλη πολιτική νίκη, διότι κρατήσαμε, παρά τις αφόρητες πιέσεις, το 51% αμιγώς στο δημόσιο, όχι μέσω της ΔΕΗ. Είχαμε άλλη πολιτική. Δεν προχωρήσαμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή του δικτύου του φυσικού αερίου. (…) Βάλαμε τις βάσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έτσι ώστε σήμερα αυτές να είναι πιο φτηνές από άλλες μορφές, από το φυσικό αέριο, από τον λιγνίτη”.
· “Στο θέμα της ακρίβειας, θα παρεμβαίναμε στον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. (…) Οι φόροι είναι ένα εργαλείο το οποίο δεν πρέπει να είναι άκαμπτο”.