Δένδιας: Η Ελλάδα και η Ισπανία μοιράζονται την προσήλωση σε κοινές αξίες

Στους κοινούς ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ισπανία, τονίζοντας πως από κοινού, «θα εξακολουθήσουμε να προασπίζουμε τις κοινές μας αξίες και να αντιμετωπίζουμε τις κοινές μας προκλήσεις», αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στην εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ισπανία «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ο Ισπανικός Φιλελληνισμός».

 

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η Ελλάδα και η Ισπανία, μεσογειακές χώρες με ισχυρή ναυτική παράδοση, μοιράζονται πολλά: την προσήλωση σε κοινές αξίες όπως η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επίσης, ανέφερε ότι μοιράζονται κοινές προκλήσεις, όπως η αστάθεια στην ευρύτερη γειτονιά μας, οι κίνδυνοι από την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, και ευάλωτα κράτη στην περιοχή μας.

 

Στην αρχή του χαιρετισμού του, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του που απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου για τον Ισπανικό Φιλελληνισμό κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά παράλληλα και την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας για την ισπανική υποστήριξη προς τον αγώνα μας για ανεξαρτησία, πριν από 200 χρόνια. Υποστήριξη που για την ακρίβεια ανάγεται αιώνες πριν από την Ελληνική Επανάσταση, σημείωσε.

 

«Το 1571, κατά την ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ο Don Juan ηγήθηκε με επιτυχία του στόλου της Ιερής Ένωσης εναντίον του στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τον καθοδηγούσαν τα ίδια ακριβώς ιδανικά που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση. Μετά την έναρξη του Ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας, η Ισπανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες προς τις οποίες στράφηκαν οι Έλληνες εξεγερμένοι για υποστήριξη του αγώνα τους. Ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας ξεκίνησε κατά την περίοδο της Φιλελεύθερης Τριετίας (Trienio Liberal), η Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας έστειλε ως απεσταλμένο το 1822 στη Μαδρίτη τον Ανδρέα Λουριώτη. Απευθυνόμενος στον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, ο Λουριώτης ζήτησε βοήθεια εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης: “από τη μεγαλόψυχη Ισπανία, ένα έθνος το οποίο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο δείχνει στον κόσμο ότι συναισθάνεται όλες τις αξίες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας”. Εννέα τουλάχιστον Ισπανοί Φιλέλληνες κατέφθασαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και συνέβαλαν στον σκοπό του. Έκτοτε, η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις σε ταραχώδεις περιόδους. Και οι δύο αποκατέστησαν δημοκρατικές κυβερνήσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ακολούθως, έγιναν μέλη της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, κατά την δεκαετία του 1980» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Από τότε, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, οι δύο χώρες έχουν διευρύνει τους δεσμούς τους σε όλους τους τομείς, τον πολιτικό οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ