«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο. Θα έχει συναντήσεις με επενδυτές, με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών βιομηχάνων, θα μιλήσει στα εγκαίνια της έκθεσης Ancient Greeks – Science and Wisdom καθώς και σε εκδήλωση για τους Έλληνες της διασποράς. Αύριο Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με έμφαση προφανώς στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ιδίως στον τουρισμό ενόψει του 2022», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ο πρωθυπουργός θα θέσει επίσης το μείζον για όλους τους Έλληνες αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα αυτό και την περασμένη Παρασκευή στην εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO. Ειδικότερα υπενθύμισε ότι η διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO για την προώθηση της επιστροφής των πολιτισμικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους αναγνώρισε ομόφωνα ότι η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα. Κι ως εκ τούτου η υποχρέωση επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αφορά απολύτως και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υπογράμμισε ότι τα γλυπτά αυτά αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και κάλεσε το Λονδίνο να αρχίσει έναν καλόπιστο διάλογο για την επιστροφή τους. Η χώρα μας, η Ελλάδα με το προαιώνιο πολιτισμικό βάρος που την διακρίνει, που διαθέτει, πρωταγωνιστεί πια και στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «επίσης στο Παρίσι, στη διάσκεψη για τη Λιβύη, που όπως γνωρίζεται συμμετείχε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της πολύπλευρης και ενεργητικής διπλωματίας που έχει αναπτύξει η πατρίδα μας τα τελευταία δύο χρόνια, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Λιβύης που θα αναδειχθεί από τις εκλογές για να ξαναρχίσει μαζί της τις συζητήσεις για τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Επεσήμανε ως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση στην περιοχή και τη σταθεροποίηση στη Λιβύη τη διεξαγωγή των εκλογών στο χρόνο που συμφωνήθηκε και την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατόν από κει».
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου: «είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα συμπεράσματα της Διάσκεψης ανταποκρίνονται πλήρως στις θέσεις της ελληνικής πλευράς».