«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Επισημαίνει ότι η Εκκλησία θα κάνει το καθήκον της, ανθρωπιστικό και εθνικό και η πολιτεία θα κάνει τη δική της δουλειά. «Μένουμε προσανατολισμένοι στο στόχο και δεν αναζητούμε αχρείαστες εντάσεις» τονίζει.
Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Οικονόμου απαντά ότι ο κ. Τσίπρας έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός στην Ευρώπη που αντιπολιτεύεται μέσω της πανδημίας, χωρίς εφαρμόσιμες προτάσεις. «Εγκλωβισμένος σε παρωχημένες λογικές και ερμηνευτικά εργαλεία, συμπεριφέρεται ανεύθυνα, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, σαν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο» σημειώνει.
Στη συνέχεια αναφέρεται στην στρατηγική της κυβέρνησης η οποία, όπως σημειώνει, οργάνωσε σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας, που άφησε την Ελλάδα κατά το μάλλον αλώβητη σε μεγάλο μέρος του 2020.
«Προστατεύσαμε τους πολίτες και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, που τον αξιοποιήσαμε για την πρωτοφανή ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.. Επίσης, στηρίξαμε έμπρακτα την πραγματική οικονομία, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες της κοινωνίας. Τέλος, σχεδιάσαμε ένα λειτουργικό, ασφαλές και δωρεάν εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αφού χτίστηκε η άμυνα, προχωρήσαμε σε μια λελογισμένη άρση των περιορισμών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη, παρότι η πανδημία δεν αφήνει καμία χώρα απρόσβλητη. Η Ελλάδα δοκιμάζεται σκληρά, αλλά αντέχει και ανθίσταται. Με απώλειες, που θα μπορούσαν να ήταν λιγότερες, αν όλοι είχαν στηρίξει ενεργά τον εμβολιασμό και τον ορθολογισμό. Και στη συνολική εικόνα, των δύο ετών, διατηρούμαστε σε καλύτερο επίπεδο από τις περισσότερες χώρες» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .
Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και την στήριξη των ευάλωτων ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι η κυβέρνηση διέγνωσε έγκαιρα το πρόβλημα και έθεσε σε εφαρμογή ένα δυναμικό σχέδιο στήριξης της κοινωνίας, ώστε οι ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στα νοικοκυριά. «Παρά τις πολλαπλές και αλληλοσυνδεόμενες κρίσεις, η ανάπτυξη που πετυχαίνουμε μας επιτρέπει να προσφέρουμε έμπρακτη στήριξη στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Ήδη διαθέσαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για τις αυξήσεις στην ενέργεια, την ενίσχυση των υγειονομικών, των συνταξιούχων και σε ανάλογα μέτρα. Επίσης, μειώνουμε σταδιακά την ανεργία: 170.000 συμπολίτες μας έχουν πια εργασία και εισόδημα. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε σιγουριά και ασφάλεια» τονίζει.
Επίσης για το ενδεχόμενο εξαγωγής από την Τουρκία της εσωτερικής κρίσης που αντιμετωπίζει επισημαίνει ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, δεν εφησυχάζουμε, αλλά και δεν φοβούμαστε». «Όσα έχουμε πετύχει τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν ενισχύσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα, τόσο στη γειτονιά μας όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα» δηλώνει.
Σε ερώτηση για τους στόχους της ΝΔ στις εκλογές και τις πιθανές συνεργασίες αφού υπογραμμίζει ότι σε περιόδους κρίσεων δεν χωρούν πειράματα και ερασιτεχνισμός, προσθέτει «έχουμε κάνει τεράστια προετοιμασία -θεσμικά, οργανωτικά και επενδυτικά- οπότε στο επόμενο διάστημα, χωρίς τη σκιά της πανδημίας, θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα η πορεία ευημερίας για όλους. Έτσι, την ώρα των εκλογών, με σεβασμό στην κρίση των πολιτών και με εμπιστοσύνη στη δουλειά μας, θα διεκδικήσουμε την καθαρή εντολή».
Για το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών και των περιφερειακών τηλεοράσεων.
Επίσης, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση εργάζεται στοχεύοντας «στον επαναπροσδιορισμό των προϋποθέσεων για την υπαγωγή στα αντίστοιχα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων και τη συσχέτιση της εγγραφής τους με τη δυνατότητα να λαμβάνουν κρατική διαφήμιση. Τέλος, στην αναδιοργάνωση του ΑΠΕ, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις».