Στην καταδίκη φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών προχώρησε από τη Βουλή, ο Μάκης Βορίδης.
Μιλώντας σε επιτροπή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για τον εθελοντισμό, ο υπουργός των Εσωτερικών, αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα με τις στερεοτυπικές προσεγγίσεις των ανθρώπων αλλά και ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά προκειμένου να κατακτηθεί η ισότητα των φύλλων.
«Υπάρχουν γενικότερα ζητήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με στερεοτυπικές προσεγγίσεις, στο μυαλό πολλών ανθρώπων, για τις σχέσεις των δύο φύλων. Εκεί όντως χρειάζονται πολύ πιο σύγχρονες και πολύ πιο απαιτητικές δράσεις οι οποίες πράγματι, μπορούν να συμβούν και στην κοινωνία των πολιτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε και να είναι διαρκής, για την κατάκτηση της ισότητας των φύλων, είναι κάτι που πρέπει να επαφίεται μόνο στη δράση της κοινωνίας των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως ενώ στη δημόσια διοίκηση το 50% των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες, αν και στο πεδίο της πολιτικής το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο.
«Φαινόμενα ανθρωποκτονιών είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, ειδικά όταν συνδέονται με συνθήκες ενδοοικογενειακής βίας. Οι εξοικειωμένοι με το ποινικό μας δίκαιο, ξέρετε ότι υπάρχουν επιβαρυντικές περιστάσεις, και επομένως υπάρχει επαύξηση του αξιοποίνου, κυρίως όταν οποιοδήποτε αδίκημα τελείται -εννοώ αδίκημα σωματικής βίας, σωματικών βλαβών- τελούνται σε περιβάλλον ενδοοικογενειακό. Προφανώς, η ανθρωποκτονία έχει επανέλθει στα ισόβια και ούτως ή άλλως επιβάλλεται το μέγιστο της ποινής που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας. Έχει μια σημασία το γεγονός ότι μια τέτοια πράξη τελείται ενδοοικογενειακά ως προς τη στάθμιση και τη αξιολόγηση των ενδεχόμενων και της χορήγησης ελαφρυντικών. Δεν είναι άμεσα συνδεόμενα το ένα με το άλλο, τα ελαφρυντικά με την ενδοοικογενειακή βία, αλλά γίνεται μια συνολικότερη στάθμιση της προσωπικότητας του δράστη και των συνθηκών τέλεσης των αδικημάτων αυτών», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Βορίδης, ενημέρωσε την επιτροπή για την πρόθεσή του να παρουσιάσει τα απολογιστικά στοιχεία της εκστρατείας ενημέρωσης, αποδήμων για το δικαίωμα της ψήφου.