Αγωνία για τη συμμετοχή
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Οι κάλπες ανοίγουν ξανά την Κυριακή στις 7 το πρωί για τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών με αντιπάλους τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου.
Ενόψει του β’ γύρου, η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη κρατά χαμηλά τη μπάλα, αποφεύγοντας τις θριαμβολογίες και διαμηνύοντας πως οι εκλογές ξεκινούν ξανά από το μηδέν – αν και η αισιοδοξία για το αποτέλεσμα είναι διάχυτη.
Από την πλευρά του επιτελείου του Γιώργου Παπανδρέου επικρατεί δυσθυμία και απογοήτευση τόσο για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, όσο και για τις αντιδράσεις που ακολούθησαν τις καταγγελίες του για παρατυπίες. Ωστόσο διαμηνύουν ότι θα δώσουν τη μάχη γιατί πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες τι είδους ηγεσία θέλουν αλλά και για να καταγραφεί η άλλη άποψη και για την επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ.
Στο μήνυμά του μάλιστα για τις εκλογές της Κυριακής αναφέρει ότι κρίνεται το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης.
Η ανιαρή διαδικασία που εξελίχθηκε σε συναρπαστική αναμέτρηση
Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ από μια μάλλον ανιαρή εσωκομματική διαδικασία, εξελίχθηκε σε μια συναρπαστική αναμέτρηση που καταλήγει με όρους που κανείς δεν φαντάζονταν πριν από μερικούς μήνες.
Από τις τρεις υποψηφιότητες, Γεννηματά, Λοβέρδου και Ανδρουλάκη περάσαμε στις 4 με την προσθήκη Καστανίδη. Ακολούθησαν τα δραματικά γεγονότα με τη νοσηλεία και τελικά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, οι υποψηφιότητες Γερουλάνου και Χρηστίδη και τέλος του Γιώργου Παπανδρέου. Η προεκλογική περίοδος δεν είχε μεγάλες εκπλήξεις και χαρακτηρίστηκαν από πολιτισμένη αντιπαράθεση μεταξύ των έξι – άλλωστε οι 3 που είχαν ξεχωρίσει είχαν και πολιτική β΄ γύρου και απέφευγαν τις προσωπικές επιθέσεις απέναντι σε έναν αντίπαλο που ίσως αποδεικνυόταν εν δυνάμει σύμμαχος για τη δεύτερη Κυριακή.
Οι δημοσκοπικές προβλέψεις για άνοδο των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ, η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης που έστρεψε ξανά μετά από χρόνια το ενδιαφέρον στη Χ. Τρικούπη και, κυρίως, η ανέλπιστη προσέλευση 270.000 πολιτών στις κάλπες του πρώτου γύρου, ήταν οι πιο ευοίωνες παρακαταθήκες για το μέλλον του κόμματος.
Οι επιθέσεις Παπανδρέου και η αντίδραση Ανδρουλάκη
Την εβδομάδα που πέρασε το σκηνικό άλλαξε. Ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές παραινέσεις να μην κατέβει υποψήφιος για τον β’ γύρο, να αναγνωρίσει τη νίκη Ανδρουλάκη και να εγγυηθεί έτσι την ενότητα του κόμματος. Ο Ανδρέας Λοβέρδος (που ήρθε τρίτος με πολύ μικρή διαφορά από τον Γ. Παπανδρέου) επιχείρησε σε τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί του να τον πείσει. Κυριότερο επιχείρημά του ότι μια αντιπαράθεση θα πληγώσει την παράταξη -μια πρόβλεψη που μάλλον αποδείχθηκε προφητική. Εις μάτην.
Ο Γ. Παπανδρέου έκρινε όχι μόνο πρέπει να συνεχίσει αλλά επέλεξε να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους έναντι του αντιπάλου του προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης, ευελπιστώντας για ψαλίδισμα της διαφοράς. Κάθε τηλεοπτική δημόσια εμφάνιση Παπανδρέου ήταν και ένα χτύπημα προς τον αντίπαλό του: Από το «άπειρος και άκαπνος» και τους διορισμούς με το σύστημα 4-2-1 στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, μέχρι την μη κοινοβουλευτική παρουσία του Ν. Ανδρουλάκη, χάρη στην οποία «θα κάνουν πάρτι Μητσοτάκης και Τσίπρας». Αποκορύφωμα της εμπρηστικής τακτικής ήταν την Πέμπτη με τις ανερμάτιστες καταγγελίες για παρατυπίες. Ο σάλος που ακολούθησε και οι αντιδράσεις, οδήγησαν σε θεαματική αναδίπλωση του πρώην πρωθυπουργού, ωστόσο ένα πλήγμα δέχθηκε η αξιοπιστία της διαδικασίας.
Εκ του αποτελέσματος, ο στόχος Παπανδρέου δεν φαίνεται να επετεύχθη.
Ο Ν. Ανδρουλάκης κράτησε με συνέπεια την ίδια στάση, χωρίς να καταφύγει σε πόλωση, απαντώντας ωστόσο σε κάθε μία από τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο πρώην πρωθυπουργός. Διεμήνυσε ωστόσο ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να πληγώσει και να διχάσει την παράταξη,απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση ενότητας στους συνυποψηφίους του.
Παράλληλα, κανείς εκ των υποψηφίων του πρώτου γύρου δεν πήρε θέση υπέρ του Γ. Παπανδρέου ενόψει της Κυριακής. Ο Λοβέρδος δήλωσε ευθέως ότι θα ψηφίσει Ανδρουλάκη, ο Καστανίδης ευχήθηκε απλώς καλή επιτυχία, ο Γερουλάνος μίλησε για την ανάγκη συσπείρωσης και όχι διχασμού «από πολιτικούς που κοιτούν το δικό τους, βραχυπρόθεσμο συμφέρον» και ο Χρηστίδης, δήλωσε ότι δεν είναι κομματάρχης του ’60 για να δίνει γραμμή στους ψηφοφόρους.
Ιστορικά στελέχη όπως ο Απ. Κακλαμάνης άφησε επίσης αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για αρχηγισμούς και καπετανάτα και υποδεικνύοντας το δρόμο της ανανέωσης, όπως έδειξε και το αποτέλεσμα της 5ης Δεκεμβρίου.
Ο καιρός και η συμμετοχή
Τα επιτελεία είναι στραμμένα τις τελευταίες ώρες στις… καιρικές συνθήκες που θα κρίνουν και την συμμετοχή της Κυριακής. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι πιο περιορισμένη για μια σειρά από λόγους, ένας εκ των οποίων και οι καιρικές συνθήκες. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι οι συμμετέχοντες θα φτάσουν τις 180-200 χιλιάδες, οι πιο πραγματιστές μιλούν για περίπου 160.000 και οι απαισιόδοξοι για 150.000. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός συμμετοχής του πρώτου και όχι του β’ γύρου θα μείνει στη συλλογική και κομματική μνήμη.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενισχύσει την προσέλευση την Κυριακή του β’ γύρου:
Οι κάλπες που θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής (εκτός εάν δοθεί ξανά παράταση) θα βγάλουν τον διάδοχο της Φώφης Γεννηματά. Η διαδικασία θα έχει μεγαλύτερη ταχύτητα, για μια σειρά από λόγους: Οι ψηφοφόροι θα είναι πιθανότατα λιγότεροι, δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση μέλους ή φίλου, ούτε θα χρειαστεί να πληρώσουν εκ νέου τα τρία ευρώ, ενώ οι σταυροί επιλογής θα είναι μόνο δύο.
Επίσης, δεδομένου ότι είναι δύο οι υποψήφιοι, τα αποτελέσματα θα έρχονται πιο γρήγορα άρα οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι περίπου μία με μιάμιση ώρα αργότερα θα έχουμε μια σαφή εικόνα.
Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ: Πώς και ποιοι ψηφίζουν
Στις επαναληπτικές εκλογές της 12/12/21 για την ανάδειξη Προέδρου ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στην Εκλογική Διαδικασία της 5/12/21 σε οποιοδήποτε τμήμα διευκολύνονται για την άσκηση του δικαιώματός τους.
Ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο Εκλογικό Τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο.
Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί.
Οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό. Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12.
Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 2103665040 για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του.
Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων. Εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η ΚΑΛΠΗ.
Συνίσταται η προσοχή τόσο στα Μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης Αποτελεσμάτων Εκλογικού Τμήματος. Τόσο οι πρόεδροι της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και οι χειριστές του tablet θα λειτουργήσουν με τους κωδικούς που χρησιμοποίησαν στις 5/12».