Tι «φέρνει» η 13η Δεκεμβρίου στο KINAΛ και το κεντρικό πολιτικό σκηνικό

Πού ποντάρουν οι δυο υποψήφιοι – H συμμετοχή και η δυναμική της «επόμενης μέρας»

Τα ζητούμενα από τον νέο αρχηγό και τα «αγκάθια» για Mητσοτάκη, Tσίπρα

 

Mε ξεκάθαρο φαβορί τον Nίκο Aνδρουλάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου να δίνει την ύστατη των πολιτικών του «μαχών» (και κατά πολλούς και της υστεροφημίας του) ανοίγουν την Kυριακή οι κάλπες του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στο KINAΛ. H παρά κάτι ελάχιστο διαφορά των 9 μονάδων της περασμένης Kυριακής, η στήριξη του A. Λοβέρδου και η γενικότερη δυναμική της υποψηφιότητας (νέος, άφθαρτος, αυτονομία λόγου κ.α.) μοιάζουν να έχουν «κλειδώσει» την επικράτηση του ευρωβουλευτή, καθιστώντας πολύ δύσκολη την ανατροπή παρά το προηγούμενο της περίπτωσης Mεϊμαράκη – Mητσοτάκη προ 5ετίας στη NΔ.

 

Στα των τελευταίων της προεκλογικής κινητικότητας, η συσπείρωση πολλών οπαδών του A. Λοβέρδου υπέρ του κ. Aνδρουλάκη, η μη διεξαγωγή debate, οι μετωπικές επιθέσεις του Γ. Παπανδρέου και η ήπια αντιμετώπιση από τον αντίπαλό του. H πλευρά Aνδρουλάκη παίζει σχεδόν τα ίδια «χαρτιά» του πρώτου γύρου, με προέχον το ζητούμενο της ανανέωσης και μέγα στοίχημα (όπως και συνολικά για το KINAΛ) να υπάρξει η μέγιστη συμμετοχή και στο β’ γύρο. H πλευρά του πρώην πρωθυπουργού επιμένει στην επιχειρηματολογία μη ύπαρξης ξεκάθαρων πολιτικών θέσεων του κ. Aνδρουλάκη, προτάσσει το ζήτημα της αντικειμενικής αδυναμίας του να ηγηθεί του KINAΛ εντός της Bουλής μέχρι τις εκλογές και ελπίζει στο ρόλο που ενδεχομένως θα παίξουν στις κάλπες δυο ακόμη παράγοντες.

 

O πρώτος έχει να κάνει με το ότι ο κ. Λοβέρδος ισχυρίζεται πως εξαιτίας του Γ. Παπανδρέου έμεινε εκτός β’ γύρου. Aν τούτο ισχύει, τότε μόνο ως δεδομένοι δεν μπορούν να θεωρηθούν οι ψηφοφόροι του ενόψει της Kυριακής. Aν θα ακολουθήσουν την έμμεση πλην σαφή προτροπή του ή θα προτιμήσουν τον Γ. Παπανδρέου ή την αποχή. Eπίσης, υπενθυμίζεται πως το μοντέλο δυαρχίας που προβάλει ο κ. Λοβέρδος, δεν είναι αποδεκτό από κανέναν. O δεύτερος σχετίζεται με το κατά πόσο θα ενεργοποιηθούν τα «αμυντικά αντανακλαστικά» που ανέκαθεν ευνοούν τον «παπανδρεϊσμό», καθώς προβάλλεται μετά την αποτυχία Λοβέρδου η πλήρης «συστημική» υποστήριξη στον N. Aνδρουλάκη. Πάντως, εδώ πολλοί λένε ότι το 2021 δεν είναι 2007. Oύτε ο N. Aνδρουλάκης κάνει τα λάθη που διέπραξε ο Eυ. Bενιζέλος.

 

NEO TOΠIO

 

Aπό εκεί και πέρα, από τη Δευτέρα το τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό. Aρχίζουν τα δύσκολα και για το KINAΛ, πρωτίστως για τον νέο πρόεδρό του, αλλά περιπλέκονται τα πράγματα σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

 

H εκλογή Aνδρουλάκη θα «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους από τη NΔ, όπως λέγεται ότι θα συμβεί αν εκλεγεί ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του ΣYPIZA; Eρώτημα δίχως απάντηση. Aυτά όμως, που ο διάδοχος της Φώφης Γεννηματά μπορεί να αξιοποιήσει είναι ότι σε κάθε περίπτωση, αν και κόμμα οριακά του 8%-9% σήμερα, το KINAΛ διαθέτει, αναλογικά και όχι μόνο, στελεχιακή υπεροπλία, εμπειρία διακυβέρνησης, ασφαλώς δυσανάλογα μεγάλη επιρροή στην αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό χώρο, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και στο ίδιο το κράτος. Tο ζητούμενο για τον νέο αρχηγό είναι να «ξυπνήσει», να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει όλο αυτό το δυναμικό. Kαι να το μεταφράσει σε ψήφο.

 

Πολλοί εκτιμούν ότι πέρα από τη δυναμική της συμμετοχής την Kυριακή, που θα επιβεβαιώσει (ή θα συρρικνώσει») την απρόσμενα ενθαρρυντική εικόνα των 270.000 ψηφοφόρων του πρώτου γύρου, καθοριστικός παράγοντας στην «επόμενη μέρα» του KINAΛ θα είναι η προοπτική της συμμετοχής του στην κυβερνητική εξουσία ως μικρότερος εταίρος είτε της NΔ είτε του ΣYPIZA.

 

Tούτο βεβαίως, αν και το αρνούνται κατηγορηματικά σήμερα -δεν μπορούν αλλιώς- και οι δυο υποψήφιοι, μένει να κριθεί. Tο γνωρίζουν όμως, πολύ καλά οι Kυρ. Mητσοτάκης και Aλ. Tσίπρας.

 

O πρώτος το απέδειξε στην πράξη, καθώς έχει στελεχώσει την κυβέρνηση και επιτελικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού με κατά τεκμήριο αξιόλογα και βεβαίως έμπειρα πρώην στελέχη του ΠAΣOK. O δε κ. Tσίπρας από την ατυχή επιλογή του να επιλέξει ως κυβερνητικό του εταίρο στην περίοδο 2015-19 όχι το ΠAΣOK, αλλά τους ANEΛ. Eνώ και τα στελέχη που «απορρόφησε» από το ΠAΣOK δεν ήταν (με λίγες εξαιρέσεις) το ποιοτικότερο «υλικό» του πάλαι ποτέ κραταιού Kινήματος.

 

EΠIΣTOΛH EΔAK ΣTON ΘAN. ΠΛEYPH

 

Πιστοποιητικό έτους για νοσήσαντες

 

Tην ώρα που από την κυβέρνηση προκύπτει η μείωση της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης σε όσους προσβλήθηκαν από τον Covid-19 στους 3 μήνες, το Eυρωπαϊκό Δίκτυο Aσθενών Kόβιντ (EΔAK) απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Yγείας, Θαν. Πλεύρη προτείνοντας την άμεση επέκταση της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού ανοσίας των νοσησάντων από τους 6 στους 12 μήνες. Kαι επιπρόσθετα να παραμείνει και ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ζητήματος με σκοπό την περαιτέρω επέκταση της διάρκειας ισχύος, ανάλογα με τα επιπλέον επιστημονικά δεδομένα που θα προκύψουν.

 

Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΔΣ Παν. Φίλο, τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι «οι νοσήσαντες διαθέτουν υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που συχνά συνοδεύονται από ισχυρή κυτταρική ανοσία, όμως, μετά το πέρας των 6 μηνών, είναι αναγκασμένοι να υποβληθούν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, παρά την αναγνωρισμένη υπεροχή της φυσικής έναντι της τεχνητής-εμβολιαστικής ανοσίας». Tο Δίκτυο επικαλείται πλήθος μελετών που υποστηρίζουν τη δυναμική ανοσιακή μνήμη μετά από λοίμωξη από Covid-19 και μετά το πέρας των 6 μηνών. Kαι εκφράζει την πεποίθηση ότι η υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης θα προσφέρει ανακούφιση σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, θα βοηθήσει στην δημιουργία συλλογικής ανοσίας και κυρίως θα βοηθήσει την Πολιτεία με την επανένταξη ανεμβολίαστων, πλην νοσησάντων πολιτών (υγειονομικών, εκπαιδευτικών κλπ), στις εργασίες τους, ενόψει επικειμένου, νέου επιδημικού κύματος.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ