«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στάθηκε στο ιστορικό ύψος των στιγμών». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Η συμφωνία επιβεβαιώνει τη θέση μας στο σκληρό πυρήνα του ευρώ», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου εξηγώντας ότι «απομακρύνει την ανασφάλεια και μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μας, ώστε να το καθορίσουμε».
Όπως είπε, «δεκάδες δισεκατομμύρια έφυγαν από τις πλάτες των Ελλήνων και τα αναλαμβάνουν οι τράπεζες», καθώς «η μείωση του χρέους, τα χαμηλά επιτόκια, η περίοδος χάριτος και η μεγάλη περίοδος αποπληρωμής σημαίνουν λιγότερους τόκους».
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση «πανηγυρίζει». «Κανείς δεν πανηγυρίζει γιατί τίποτα δεν έγινε ξαφνικά ρόδινο, έγινε εύκολο. Οι κήρυκες της μιζέριας, δεν θα μας απαγορεύσουν να χαιρόμαστε για τη μείωση χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός φωτογραφίζοντας της αξιωματική αντιπολίτευση.
«Η χώρα μας απέδειξε για άλλη μία φορά ότι μπορεί», αναφέρει ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «οι εταίροι μας στην ΕΕΕ αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας. Δεν είναι εχθροί μας. Είναι εταίροι μας που θέλουν η ελληνική οικονομία να σταθεί στα δικά της πόδια».
Πετύχαμε, τόνισε «συμφωνία για να απαλλαγούμε από το υπέρογκο χρέος, πρόκειται για τεράστια διαγραφή χρέους, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ».
Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για «μείωση του βάρος του προϋπολογισμού σε βάθος χρόνου», παράγοντας όπως είπε «καθοριστικός για την ανάπτυξη της χώρας».
«Δεν κλείνουμε τα αυτιά μας στην κριτική», τόνισε, «αλλά κάποιοι επιμόνως καλλιεργούν φόβους. Κριτική ότι δεν διαπραγματευτήκαμε την ώρα που κάναμε την μεγαλύτερη διαπραγμάτευση».
Όπως διευκρίνισε «η μείωση του χρέους δεν θέτει σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις συντάξεις».
Κρατικοποίηση τραπεζών
Για απόλυτη διασφάλιση τραπεζικού συστήματος και καταθέσεων μίλησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Όπως διευκρίνισε «αν χρειαστεί να στηρίξουμε τις τράπεζες από τον κρατικό προϋπολογισμό αυτό θα γίνει με κοινές μετοχές», δήλωση που ανοίγει την πόρτα της κρατικοποίησης των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα καταγράψουν απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν.
Όπως εξήγησε, «αν χρειαστεί να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες θα γίνει και αυτό, αλλά όχι σε βάρος των φορολογουμένων».
Σημειώνεται ότι οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει η κρατική βοήθεια να γίνει με προνομιούχες μετοχές ώστε να μην αλλάξει η μετοχική σύνθεση των τραπεζών τους.
Πάντως, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια οι τράπεζες θα ιδιωτικοποιηθούν εκ νέου.
Στην κρίση του λαού η δανειακή σύμβαση
Δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
«Για τη νέα σύμβαση πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα, να αποφανθεί ο λαός για το μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι «εμπιστευόμαστε τους πολίτες».
Σε μία κίνηση-ματ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι ζώσα και παρούσα – Πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα».