Τη στήριξη του Υπουργικού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, έλαβε η πολυσυζητημένη πρόταση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι επιφυλάξεις και η κριτική μερίδας υπουργών.
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην απόφασή του να τεθεί σε δημοψήφισμα η νέα δανειακή σύμβαση, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μετά τη λήξη της μαραθώνιας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, «το δημοψήφισμα θα γίνει το συντομότερο δυνατό, αμέσως μετά τη διαμόρφωση των βασικών σημείων της συμφωνίας στήριξης» της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, υπουργική επιτροπή θα επεξεργαστεί το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ερώτημα και στη συνέχεια θα προβεί σε σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου, αν είναι δυνατόν, να αποφανθούν οι πολίτες στο δημοψήφισμα, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει εκ νέου με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι βουλευτές.
Γ. Παπανδρέου: Καθαρή εντολή και ένα καθαρό μήνυμα το δημοψήφισμα
Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απορρίπτοντας για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ανέφερε πως «το δημοψήφισμα θα είναι μία καθαρή εντολή και ένα καθαρό μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό σχετικά με την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, στο δημοψήφισμα το δίλημμα δεν είναι «αυτή ή άλλη κυβέρνηση», αλλά «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ».
«Κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την πορεία της Ελλάδας εντός του ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές από τις ανακοινώσεις του θα είναι βραχύβια.
Όσον αφορά στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για απαράδεκτη φιλολογία και λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τη Ντόρα Μπακογιάννη ότι «κινούνται στα όρια μια θεσμικής εκτροπής», παροτρύνοντας ανοιχτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Παρασκευής. Γι αυτό, τόνισε, «χρειάζεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορική στιγμή με ευθύνη».
Οι αντιδράσεις
Τις επιφυλάξεις της απέναντι στην πρόταση για δημοψήφισμα εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου μερίδα υπουργών.
Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, φέρεται να διερωτήθηκε πώς μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γίνει γνωστό το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες.
Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Υπουργός Παδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία φέρεται να ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση. Μάλιστα η υπουργός Παιδείας φέρεται να είπε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.
Κριτική ήταν η στάση και του κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ. Σκανδαλίδης έθεσε θέμα έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας και Πάνος Μπεγλίτης.