Αμυντική στάση κράτησε ο Πάνος Μπεγλίτης στα πυρά που δέχθηκε για τις αιφνίδιες κρίσεις που έκανε στην στρατιωτική ηγεσία μέσω του ΚΥΣΕΑ.
Ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι από τις αρχές Οκτωβρίου είχαν σχεδιαστεί οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν ήταν έκτακτες.
«Είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος στη θέση κάθε αρχηγού κλάδου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ήδη από τον Αύγουστο είχαν συμπληρώσει τον εκ του νόμου προβλεπόμενο χρόνο στη θέση», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή και πρόσθεσε:
«Για πρώτη φορά, οι κρίσεις έγιναν με τον πιο αντικειμενικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρησιακά προσόντα, τα επιτελικά προσόντα της νέας ηγεσίας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι υπήρξε η παραμικρή υποψία κομματικής ευνοιοκρατίας, κομματικών επιλογών».
Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ακόμη ότι οι κρίσεις θα μπορούσαν να γίνουν από τον Αύγουστο, όμως μετατέθηκαν για αργότερα λόγω της κρίσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είπε πως «εξεπλάγην με την υποκρισία, με τη μικροπολιτική σκοπιμότητα που χαρακτηρίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ αναφέρθηκε και στις κρίσεις που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2009, πριν τις εθνικές εκλογές.
«Η ΝΔ θεωρεί ότι έχουμε ασθενή μνήμη» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «με έναν ξαφνικό τρόπο, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσα στον Αύγουστο, άλλαξε τη στρατιωτική ηγεσία. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων έγιναν κρίσεις ξαφνικές μέσα στον Αύγουστο».
Ο κ. Μπεγλίτης, τέλος, σημείωσε ότι η προτροπή της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για τις αλλαγές, κινείται στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής.