Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:
«Η δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, για πρώτη φορά με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, επιβεβαιώνει ότι τα απανωτά «σχέδια σωτηρίας» της χώρας έχουν καταρρεύσει.
Οι υστερήσεις στα έσοδα και οι αποκλίσεις από τους στόχους διατηρούνται, παρά τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων το μήνα Σεπτέμβριο!
Στόχοι οι οποίοι για 2η φορά αναθεωρούνται, φυσικά προς το χειρότερο, μήπως και κάποια στιγμή τελικά επιτευχθούν…
Συγκεκριμένα:
1ον. Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:
Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά 15,1% το πρώτο εννεάμηνο του 2011, έναντι τελευταίας αναθεωρημένης πρόβλεψης, για αύξηση κατά 9,4%.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη μέχρι πρότινος ήταν για ετήσια μείωση κατά 3,9%!
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 2,5 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώνεται πλέον στα 19,2 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού, εκτός δηλαδή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένο εφέτος κατά 39%.
2ον. Τα έσοδα καταρρέουν:
Τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 4,2% το πρώτο εννεάμηνο του έτους, έναντι νέου, για δεύτερη φορά αναθεωρημένου στόχου για αύξηση, μόλις, κατά 0,8%.
Να θυμίσουμε ότι ο στόχος στο Μεσοπρόθεσμο ήταν για ετήσια αύξηση κατά 5,6% και στον Προϋπολογισμό για 8,5%.
Τα αποτελέσματα του 9μηνου, δυστυχώς επιβεβαιώνουν, ότι η πρωτόγνωρη αύξηση των φορολογικών συντελεστών, έχει επιφέρει πλήρη εκτροχιασμό στα έσοδα.
Πιο αναλυτικά:
• Tα έσοδα από τους Άμεσους Φόρους αυξήθηκαν μόλις κατά 0,2% (ή 34 εκατ. ευρώ), παρά την πρωτοφανή φοροκαταιγίδα στην ακίνητη περιουσία. Σημειώνεται, ότι παρά τα σκληρά μέτρα τα έσοδα από φόρο εισοδήματος μειώθηκαν κατά 7,4% (ή 758 εκατ. ευρώ).
• Τα έσοδα από Έμμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 6,5% (ή 1,42 δισ. ευρώ).
Τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 0,7% (ή 86 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, παρά την συνεχή και αλματώδη αύξηση του Φ.Π.Α., η αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ κλείνει στο 9μηνο για δεύτερη φορά αρνητικά!
Παράλληλα, τα έσοδα από τους Φόρους Κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 15% (ή 1,2 δισ. ευρώ), με τα έσοδα από τον ΕΦΚ για τα καύσιμα να μειώνονται κατά 14% (ή 564 εκατ. ευρώ).
3ον. Οι δαπάνες διογκώνονται:
Οι δαπάνες είναι εφέτος αυξημένες κατά 7% έναντι του περυσινού πρώτου εννεαμήνου, λόγω των υψηλότερων τόκων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης, των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, και της καταβολής αυξημένων επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Η πολιτική των απολύσεων και το οριζόντιο «κούρεμα» μισθών και συντάξεων εξοντώνουν τα νοικοκυριά, διευρύνουν τις δαπάνες και διογκώνουν τα ελλείμματα.
Μάλιστα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 2,9% το πρώτο εννεάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 0,3%!
Επισημαίνεται επίσης ότι στο πρώτο επτάμηνο του έτους έχουν συσσωρευτεί και ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης ύψους 6,5 δισ. ευρώ.
Αξίζει να τονισθεί ότι πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τις ετήσιες επιχορηγήσεις (π.χ. ο ΟΑΕΕ έχουν ήδη απορροφήσει, από το πρώτο εννεάμηνο του έτους, σχεδόν το 100% των πόρων του 2011)!
Μάλιστα, αν δεν υπήρχε η ενίσχυση των προβλέψεων μέσω του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για την κρατική επιχορήγηση του ΙΚΑ (νέα πρόβλεψη για 3,7 δισ. ευρώ), ο ασφαλιστικός φορέας θα είχε ήδη καλύψει την ετήσια χρηματοδότηση του Προϋπολογισμού (στο εννεάμηνο ήδη 3,1 δισ. ευρώ, με ετήσια παλαιά πρόβλεψη στα 2,9 δισ. ευρώ)!
Ενώ και το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών είναι μηδενικό, παρά την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου και του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για δαπάνη ύψους 575 εκατ. ευρώ.
Γενικά, οι δαπάνες για Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία είναι αυξημένες το πρώτο εννεάμηνο του 2011 κατά 22% (ή κατά 2,4 δισ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
4ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει:
Σημειώνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων, η μείωση των δαπανών για επενδύσεις δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης και δεν θεωρείται «φιλική προς την ανάπτυξη».
Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 35,1% το πρώτο εννεάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 10,6%.
Η Κυβέρνηση πλέον περικόπτει, ακόμη και στους στόχους, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%!
Μάλιστα το μήνα Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν μερικώς οι «μαύρες τρύπες» του Προϋπολογισμού, οι δαπάνες του προγράμματος μειώθηκαν κατά 64%!
Συμπερασματικά, η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τα πολλά, μεγάλα και αυξανόμενα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής.
Αδιέξοδα που οφείλονται τόσο στο λανθασμένο μίγμα της οικονομικής πολιτικής όσο και στην εκτελεστική αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης.
Είναι σαφές ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν μπορεί. Η μετακύλιση ευθυνών πλέον δεν πιάνει. Ακόμη και αν αυτή γίνεται μέσα από την πρόθεση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, κορυφαία έκφραση ιδιοτέλειας, ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού. Ο κύκλος της κυβέρνησης έχει ήδη κλείσει.»