Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, εξαγγέλλοντας παράλληλα και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», δήλωσε ότι η δεύτερη αύξηση θα έρθει από την 1η Μαΐου, ενώ θα είναι πολύ πάνω από το 2%.
Η επιπλέον αύξηση θα είναι περίπου 6%, σύμφωνα με πληροφορίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους (Ιούλιος), διαμορφώνοντας τον κατώτατο μισθό από τα 663 ευρώ στα 703 ευρώ.
«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1ης Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση αυτή θα είναι πολύ σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Δεν μπορώ να προσδιορίσω, αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού» είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον και για την αντοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Επέμεινε στην ανάγκη εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι οι εμβολιασμένοι έχουν 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.
Όχι σε επέκταση της υποχρεωτικότητας
Ερωτηθείς σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, απάντησε πως δεν υπάρχει πρόθεση αυτή τη στιγμή για κάτι τέτοιο, πολλώ δε μάλλον εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις.
Αναφερόμενος στα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους από Δευτέρα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει. Τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα, 50 ευρώ σε πρώτη φάση».
Σε ερώτηση για την τέταρτη δόση εμβολίου, απάντησε ότι πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται όποιος έχει κάνει και την ενισχυτική δόση και πως ο κορωνοϊός τείνει να γίνει ενδημικός, όπως η γρίπη, ως εκ τούτου στο μέλλον θα αρκεί ένας ετήσιος εμβολιασμός.
Οπως σημείωσε, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, ο κορωνοϊός θα μας αφήσει συνήθειες που θα μας συνοδεύουν για πάντα. «Δεν μπορώ, για παράδειγμα, να φανταστώ να μπει κάποιος σε νοσοκομείο χωρίς μάσκα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις δεν θα εκλείψουν.
Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown, εκτός εάν προκύψει κάποια πολύ μεταδοτική και φονική μετάλλαξη, κάτι που σημαίνει ότι θα επιστρέφαμε ξανά στην αρχή. «Αλλά αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο», πρόσθεσε.
«Χτίστηκαν καριέρες πάνω στην πανδημία»
Ερωτηθείς για την πολυφωνία των ειδικών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες πάνω στην πανδημία και από σοβαρούς ανθρώπους», ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Σωτήρη Τσιόδρα, επισημαίνοντας ότι η μεταξύ τους σχέση είναι εξαιρετική, και εξήγησε ότι ο κ. Τσιόδρας έκανε ένα βήμα πίσω διότι δέχθηκε χυδαίες επιθέσεις και στοχοποιήθηκε πολιτικά.
Νέο πακέτο στήριξης σε εστίαση και πολιτισμό
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Όπως είπε, αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων που έχουν πληγεί από αυτό που έχει συμβεί από την πρωτοχρονιά και μετά. «Αναφέρομαι προφανώς και στον κλάδο του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες, σε πρώτη φάση, να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής, άρα να μην πληρώνονται από επιχειρήσεις».
Στο ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν κάποιοι συμπολίτες που ζουν με πολύ χαμηλές συντάξεις, απάντησε πως «υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό, αυτό που έκαναν 9 στους 10, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις. Μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου. Θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία. Αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατεύτηκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο, που, ναι, δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».