Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στον διχασμό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε, στη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς και για τη συμπεριφορά και τους ισχυρισμούς του Παύλου Πολάκη.
«Θέλω να επαναλάβω πως δημιουργείται μείζον ζήτημα δημοκρατίας από τις απειλές του Παύλου Πολάκη εναντίον της δικαιοσύνης και την κάλυψη που του παρέχει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι απαράδεκτοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι απειλές του στενού του συνεργάτη σε βάρος δικαστικών λειτουργών προσβάλλουν το σύνταγμα και τη δημοκρατία της χώρας. Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα. Θεωρεί ο κ. Τσίπρας πως ο Άρειος Πάγος υποκινείται και λειτουργεί ανεξάρτητα; Θεωρεί πως η ανώτατη δικαστικη΄εξουσία στον τόπο μας λειτουργεί κατόπιν πολιτικών εντολών; Εμπιστρεύεται ή όχι την ελληνική δικαιοσύνη; Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά και φοβάμαι όχι για τελευταία. Αποτελεί δομικό μέρος της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μήνες τώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βγει από την αφάνεια κατασκευάζει μύθους, βάλλει κατά των θεσμών και τους υπονομεύει. Επενδύει στον διχασμό. Αδιαφορεί για την εθνική ζημιά που προκαλεί. Τσίπρας και Πολάκης ήταν και παραμένουν μόνοι απέναντι στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Οικονόμου στην τοποθέτησή του για τον Παύλο Πολάκη.
Για το ίδιο θέμα, σε ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η αντίληψή μας για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία με βάση τους θεσμούς. Το πρόβλημα πλέον είναι η ταύτιση του Πολάκη με τον Τσίπρα».
Για το θέμα της επιβολής προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60, είπε: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το 90%, οι εννέα στους δέκα συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί. Σχεδόν οι μισοί από όσους παρέμεναν ανεμβολίαστοι όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα έκαναν -στο μεσοδιάστημα αυτό- την επιλογή να εμβολιαστούν. Σε όσους παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί απευθύνουμε πρόσκληση να κάνουν την ίδια επιλογή το ταχύτερο δυνατό. Όχι μόνο για να γλιτώσουν το πρόστιμο, αλλά κυρίως για να θωρακιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο στόχος της υποχρεωτικότητας και αυτό επιδιώκουμε. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μέσο ατομικής και συλλογικής προστασίας.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς έληξε η προθεσμία για τον εμβολιασμό τους, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Διότι υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν και μετέχουν ενεργά στο χτίσιμο της γραμμής άμυνας απέναντι στην πανδημία. Προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει και για αυτό ο νόμος -όπως είπα και προηγουμένως- θα εφαρμοστεί στο απόλυτο. Θέλω να διευκρινίσω πάντως ότι:
-Απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι λάβουν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας.
-Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους συμπολίτες μας που έχουν υποβάλει -λόγω σοβαρού προβλήματος- αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και αναμένουν την πραγματοποίησή του.
-Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταχώρηση εφόσον έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, είτε -και αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση- στα ΚΕΠ.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια ή 3 μήνες από τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια των εμβολιασμένων. η».
Για τα μέτρα στήριξης ελέω πανδημίας, ανέφερε: «Η Κυβέρνησή μας από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχει στηρίξει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ανέργους με μέτρα που ξεπερνούν τα 43 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ιλιγγιώδες ποσό που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας και δεν επέτρεψε την εμφάνιση διαλυτικών φαινομένων στον κοινωνικό ιστό. Επίσης, απέτρεψε τον κίνδυνο λουκέτων και έξαρσης της ανεργίας και συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων και περισσότερων θέσεων εργασίας.
Όπως και στις προηγούμενες φάσεις, έτσι και τώρα ισχύει η δέσμευσή μας να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των ανθρώπων που πλήττονται, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που έχουμε. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τρία επιπλέον μέτρα στήριξης. Αφορούν:
-Πρώτον, την επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.
-Δεύτερον, την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα τη μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%. Το ύψος της ενίσχυσης φτάνει στο 8% επί του τζίρου του 2019 και το ανώτατο όριο ενίσχυσης είναι τα 400.000 ευρώ.
-Τρίτον, την αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά, καθώς και των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει όσο χρειάζεται την παροχή στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο θα διαρκέσει η κρίση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Από το Σεπτέμβριο έχει εφαρμόσει μέτρα ανακούφισης 1,3 δισ. ευρώ και για τον Ιανουάριο διαθέτει 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- πέρα από την αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, προωθείται νέα αύξηση που θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2% που δόθηκε στην αρχή του χρόνου και θα ισχύσει από το Μάιο».
Για τη λειτουργία των σχολείων, είπε: «Συμπληρώνεται σήμερα μια εβδομάδα από την επαναλειτουργία των σχολείων και τα στοιχεία δεν επιτρέπουν αμφιβολίες και παρερμηνείες, ούτε για την ορθότητα της απόφασης, ούτε για τη δικαίωση της προσπάθειας που καταβλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας και τους Δήμους προκειμένου να έχουμε δια ζώσης λειτουργιά της εκπαίδευσης. Τη περασμένη Δευτέρα -πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων- ανιχνεύτηκαν περίπου 15 χιλ. κρούσματα, την Τρίτη 9,5 χιλ. και την Πέμπτη 6,5 χιλ.. Συνολικά, δηλαδή, την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν 31.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ μέχρι και την Παρασκευή από τα 80.000 τμήματα που λειτουργούν στη χώρα, ήταν κλειστά λόγω κρουσμάτων μαθητών μόλις τρία. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πρώτ’ απ’ όλα ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τους μαθητές και τον κοινωνικό τους κύκλο. Όταν τα σχολεία ήταν κλειστά είχαμε 15.000 κρούσματα σε παιδιά και λίγες μέρες μετά το άνοιγμά τους είχαμε 6.500. Και δεύτερον, αποδεικνύεται ότι με την εφαρμογή των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων προστατεύεται όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο. Αν η Κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση της Αντιπολίτευσης για κλειστά σχολεία, τότε τουλάχιστον 31.000 άτομα θα κυκλοφορούσαν ανέμελα, προκαλώντας πολλαπλάσια κρούσματα στις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση στην κοινότητα. Φαίνεται ανάγλυφα για άλλη μια φορά η ελαφρότητα και η έλλειψη μελέτης των όσων ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς εμφανίζει ως προτάσεις ή λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Όπως και τον Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα αποδείχθηκε περίτρανα με πόση επιστημοσύνη και σεβασμό στη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινωνία σχεδιάσαμε τη δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης. Προχωράμε με σχέδιο, διασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό την δημόσια υγεία, αλλά και την κοινωνικο-οικονομική ζωή».
Για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, είπε: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να φέρουν το Κράτος δίπλα στον πολίτη, αλλά και κυρίως να στρώσουν το έδαφος για ακόμη περισσότερες νέες επενδύσεις, για ακόμη περισσότερες νέες επιχειρήσεις για καλύτερα αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
-Θεσπίζει 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
-Στηρίζει τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την πράσινη μετάβαση, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την ανάπτυξη καινοτόμων επενδύσεων, την εισαγωγή τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Ενισχύονται παράλληλα, οι τουριστικές επενδύσεις, οι μεταποιητικές, αλλά και ο τομέας της αγροδιατροφής.
-Προβλέπει ειδική μέριμνα με ενισχυμένα ποσοστά για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
-Θεσπίζει κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό.
-Επιδιώκει τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.
-Προβλέπει τέσσερα κίνητρα ενθάρρυνσης και στήριξης των επενδύσεων: Πρώτον, τη φορολογική απαλλαγή. Δεύτερον, την επιχορήγηση. Τρίτον, την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Και τέταρτον την επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Ειδικότερα προβλέπει ότι οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του μισθολογικού κόστους, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα παρέχονται όλα τα είδη των ενισχύσεων και θα συμπεριλαμβάνεται και η επιχορήγηση.
Τροφοδοτούμε το αναπτυξιακό οικοσύστημα που έχουμε δημιουργήσει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες σε εγχώριους και διεθνείς επιχειρηματίες. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο εθνικός μας πλούτος και ωφελείται το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».