Εστιάζοντας στη θάλασσα της Μεσογείου και την ιδιαίτερη σημασία και συμβολή της στην ανάπτυξη της “Γαλάζιας Οικονομίας” στην ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε κατά τη διάρκεια του Blue Economy Forum 2022, ότι “η Μεσόγειος δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο συγκρούσεων, αλλά πεδίο συνεργασίας”, τονίζοντας ότι προκειμένου να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον της, είναι απαραίτητο όλες οι χώρες της περιοχής να συμμορφώνονται σε κοινούς κανόνες και συγκεκριμένα στη σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κατά τη διάρκεια του Forum αναδείχθηκαν οι μεγάλες προοπτικές της “Γαλάζιας” Οικονομίας για την Ελλάδα ύστερα από κοινή πρωτοβουλία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), ενώ έγιναν ειδικές αναφορές των πλεονεκτημάτων της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας και των βάσεων που θέτουν για την επίτευξη των στόχων της ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, έγινε συζήτηση για την πολιτική που ακολουθείται για την προστασία των Ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για την ανάδειξη των γαλάζιων και πράσινων πρωτοβουλιών για την Μεσόγειο, την κλιματική διπλωματία, για την βιώσιμη διαχείριση στους λιμένες και τις μεταφορές καθώς και για τις βιώσιμες μεταφορές και τη ναυτιλία. Ακόμα, στην ατζέντα βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις υδατοκαλλιέργειες και την αλιεία, η θαλάσσια ρύπανση από το πλαστικό και η ανάπτυξη νέων γαλάζιων τεχνολογιών.
Τέλος, το συνέδριο εστίασε στη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι γαλάζιες επενδύσεις και η περίπτωση της Ελλάδας, η ανανεώσιμη ενέργεια από θαλάσσιες πηγές, η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, των μαρινών και της παράκτιας οικονομίας με έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και το μέλλον της εργασίας και η διάσταση του φύλου στη γαλάζια οικονομία.