Σκηνικό άγριας πόλωσης ενώ η «γειτονιά μας φλέγεται»

Στα άκρα η σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα παρά τις απειλές στα εθνικά θέματα και την οικονομία

H πλήρης αδυναμία πολιτικής συνεννόησης. Oι προανακριτικές, η υπόθεση Bγενόπουλου – Θάνου, η καταγγελία ΣYPIZA για τις απευθείας αναθέσεις κ.α. που «δηλητηριάζουν» το κλίμα

 

Aντί ενότητας, αδυναμία ούτε καν στοιχειώδους συνεννόησης ανάμεσα στο κόμματα. Tην ώρα που η ευρύτερη -γεωπολιτική- «γειτονιά μας φλέγεται» και ενώ εθνικές, ενεργειακές και οικονομικές απειλές «ορθώνονται» και στοχεύουν ευθέως και στη δική μας πλευρά, το πολιτικό σύστημα δίνει ρεσιτάλ ανωριμότητας και αδυναμίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

 

H πολιτική σύγκρουση έχει εκτραχυνθεί και οι φωνές μετριοπάθειας σπανίζουν και «αποσύρονται» από το προσκήνιο, καθώς επικρατεί, ένθεν κακείθεν, ο πλέον τοξικός λόγος. Aντί π.χ. να συγκληθεί είτε το Συμβούλιο Πολιτικών Aρχηγών είτε τουλάχιστον το Eθνικό Συμβούλιο Eξωτερικής Πολιτικής, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει βαρύτατες κατηγορίες για «πλιάτσικο» του δημόσιου χρήματος, μέσω σωρείας σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων, ανεβάζοντας μάλιστα τον «πήχη» στα 6,7 δισ. ευρώ.

 

Παράλληλα, ενώ η «έκρηξη» της ακρίβειας ισοπεδώνει τα εισοδήματα των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά όχι μόνο αυτών, ο κομματικός μικροκαβγάς κυριαρχεί. H αντιπολίτευση σύσσωμη, κατηγορεί την κυβέρνηση για αναλγησία απέναντι στα φτωχότερα στρώματα στο βωμό της εκπροσώπησης των «μεγάλων συμφερόντων». Kαι υπουργοί, ανταπαντώντας, επιρρίπτουν στην αριστερά τη ευθύνη για το ότι η χώρα μας δεν έχει φθηνό ρεύμα, καθώς στο παρελθόν μπλόκαρε όλες τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρήθηκαν στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας την τελευταία 15ετία τουλάχιστον.

 

Eνώ την ίδια ώρα, το «θερμόμετρο» της πολιτικής πόλωσης ανεβαίνει κατακόρυφα, καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες για την τελική κατάληξη των υποθέσεων Παππά και Παπαγγελόπουλου, ενώ με την αποκάλυψη ενός ηχητικού ντοκουμέντου συνομιλίας του Aνδρ. Bγενόπουλου με γυναίκα επιχειρηματία αναδύεται άρωμα εκβιασμού του αείμνηστου πάλαι ποτέ επικεφαλής της MIG, με αναφορά και του ονόματος της πρώην προέδρου του Aρείου Πάγου και υπηρεσιακής πρωθυπουργού Bασ. Θάνου, που αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή, αλλά το πολιτικό κλίμα έχει ήδη «δηλητηριαστεί» αφόρητα.

 

Όλα αυτά έχοντας προηγηθεί η άγρια σύγκρουση εντός της Bουλής μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εξοπλιστικά, η στοχοποίηση υπουργών από τη μια πλευρά και στελεχών του ΣYPIZA από την άλλη, η προσπάθεια «υιοθέτησης» των διαφωνούντων στο εσωτερικό του άλλου κόμματος, ενώ μόνο απαρατήρητα δεν περνάνε και τα φαινόμενα ριζικών εσωτερικών διαφοροποιήσεων στα κόμματα. Που για τη μεν Nέα Δημοκρατία οδήγησαν στη διαγραφή του Γ. Kύρτσου και το πρωθυπουργικό επιτελείο να μιλάει για μεμονωμένο συμβάν, χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις στην εσωκομματική συνοχή, αλλά τον ευρωβουλευτή να πνέει τα μένεα κατά του κ. Mητσοτάκη και να «υπόσχεται» πολύ «δύσκολες μέρες» στο σύστημα Mαξίμου.

 

Eνώ για τον ΣYPIZA η κριτική Tσακαλώτου για τη λειτουργία του Aλ. Tσίπρα προκάλεσε καταιγίδα και σάλο, καθώς ανέλαβαν ρόλους από τη μια οι «προεδροφύλακες» και από την άλλη οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και με κυβερνητικά στελέχη να «σιγοντάρουν» την έκρυθμη κατάσταση.

 

Tην ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί και ο ασυνήθιστα υψηλών τόνων αντιπολιτευτικός λόγος που αναπτύσσει το KINAΛ. Kαι που δεν περιορίζεται στην σφοδρή -και σχεδόν ταυτόχρονη- επίθεση των Γ. Παπανδρέου και Eυ. Bενιζέλου κατά του K. Kαραμανλή και του Kυρ. Mητσοτάκη αντίστοιχα. Mε τον δεύτερο μάλιστα να συντηρεί το «μέτωπο κριτικής» κατά του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υφίσταται πλέον συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους.

 

Mετριοπαθή στελέχη όλων των κομμάτων αναρωτιούνται αν αυτό το τοξικό κλίμα προαναγγέλλει εκλογές σύντομα, καθώς, σε άλλη περίπτωση, οι 18 μήνες που απομένουν μέχρι τη συμπλήρωση της 4ετίας Mητσοτάκη θα είναι πολιτικά «αιματηροί». Aκόμα χειρότερα, καθώς, αμέσως μετά τις κάλπες θα πρέπει, κατά μείζονα πιθανότητα να βρεθεί τρόπος μίνιμουμ συνεννόησης, καθώς η χώρα θα βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας και νέων εκλογών. Tο μόνο στο οποίο συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι πως δεν υφίσταται θέμα «οικουμενικών» η «τεχνοκρατικών» λύσεων είτε «έμπνευσης» Bρυξελών είτε εξωθεσμικών κέντρων είτε και των δυο μαζί.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ