Δεν είναι αντίθετος με την πρόταση που του υπεβλήθη, σχετικά με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ωστόσο ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, δεν δείχνει έτοιμος ν’ αναλάβει τα -προσωρινά έστω- καθήκοντά του χωρίς ο ίδιος να θέσει κάποιους όρους και να ζητήσει διευκρινίσεις για τα νέα του καθήκοντα.
Εν ολίγοις, ο κ. Παπαδήμος δεν αποδέχεται τον παθητικό ρόλο του απλού εκτελεστή εντολών, αλλά επιθυμεί διακαώς να κυβερνήσει, αν βεβαίως αυτό μπορεί ν’ αποδειχθεί σωτήριο για την χώρα.
Προς τούτο θέτει ζήτημα διαβεβαιώσεων σε δύο βασικά ζητήματα:
α) Θέλει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Δεν λησμονεί το τι συνέβη της εποχή διακυβέρνησης του κ. Ζολώτα (1989) -και είναι λογικό να μην θέλει να βρεθεί σε ανάλογα δυσάρεστη κατάσταση. Επομένως θα επιδιώξει να μην εκτεθεί στα μάτια κυρίως των Ευρωπαίων, διατηρώντας την αίγλη της λαμπρής επιστημονικής και διοικητικής του καριέρας.
β) Εάν χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα, θέλει να γνωρίζει από πριν το πώς θα ενεργήσει. Γιατί επιπλέον μέτρα είναι αναπόφευκτο να ληφθούν, από την στιγμή που η αστοχία του προϋπολογισμού του 2011, κατά περίπου 5 δισ. ευρώ, θεωρείται δεδομένη.
Στο πλαίσιο των ζυμώσεων για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση -εντός της ημέρας- μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά..
Ποια άλλα ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάζεται εμπλοκή στην υπόθεση της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο και ξαναπέφτουν όλα τα ονόματα στο τραπέζι, χωρίς να υπάρχουν όμως οριστικές αποφάσεις.
Μεταξύ αυτών που ακούγονται είναι ο Νικηφόρος Διαμαντούρος (Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής στο Στρασβούργο) και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.