Κατασκευή και δεύτερου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη
«Η Ευρώπη επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι πρωτοβουλίες μας.
«Τώρα πια, ναι, είναι ώριμο το αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους εκείνων των χωρών, που υποχρεούνται να τις κάνουν» είπε και συνέχισε την ομιλία του, με αναφορά στην ενεργειακή κρίση.
«Σχετικά με την ενεργειακή διάσταση της κρίσης, δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας. Μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα» είπε και συμπλήρωσε:
«Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους έως ότου τελειώσει αυτή η κρίση. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για επαρκές αέριο LNG. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη. Κατόπιν της ελληνικής πρότασης η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».
«Θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας»
«Ζήτησα τη σημερινή συζήτηση ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να δώσει την δική της απάντηση. Στην Ουκρανία ζουν αδέλφια μας εδώ και 2.000 χρόνια. Ταυτόχρονα είναι και η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα. Όσο για αυτή τη μεγάλη χώρα τη Ρωσία, οφείλει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να θέσει εαυτόν μεταξύ των χωρών που βλέπουν μπροστά. Η παρούσα κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την ΕΕ να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ανάπτυξη με τις στρατηγικές της προτεραιότητες» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.