Ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

 

Τι λένε στο Μαξίμου

 

Το έδαφος για μία συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν καλλιεργεί η Αθήνα.

 

Αφορμή αποτελούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με τον πρωθυπουργό να θεωρεί ότι «η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε μια τέτοια συνάντηση».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες, η πρώτη κατά την ενημέρωση της Βουλής για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η δεύτερη χθες στη συνέντευξη στον Alpha, υποστήριξε ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα ώστε να συζητήσουν με τον Τούρκο πρόεδρο και να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.

 

Τι ατζέντα προσδοκά το Μαξίμου για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν


Το ραντεβού των δύο πλευρών μπορεί να έχει ως έναυσμα την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο της Συμμαχίας, με βάση τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στο οποίο καλούνται να επανατοποθετηθούν όλες οι πλευρές και αποτελεί μια αφορμή για να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι «υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση».

 

Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας παρά τις τουρκικές προκλήσεις


Παρά το τεταμένο κλίμα των τελευταίων μηνών και την εντεινόμενη προκλητική ρητορική της Άγκυρας οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο πλευρών παραμένουν ανοιχτοί. Ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου, είναι ανοιχτό το πλαίσιο των πολιτικών διαπραγματεύσεων και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ σε επίπεδο υφυπουργών συνεχίζεται η συζήτηση για την «θετική ατζέντα», που αφορά ζητήματα τουρισμού, περιβάλλοντος και οικονομικών σχέσεων. Επίσης, υπάρχει πάντα ανοιχτή γραμμή μεταξύ του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και του συμβούλου του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, και παρότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, ανά πάσα στιγμή η μία πλευρά μπορεί να σηκώσει το ακουστικό και να καλέσει την άλλη.

 

Πώς το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν θα εκτώνωνε την ένταση


Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι μια συνάντηση των κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν θα βοηθούσε να πέσουν οι τόνοι από την άλλη πλευρά και να «σταματήσει η αναθεωρητική ρητορική και να σταματήσουν οι αδιανόητες συζητήσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και περί κυριαρχίας τους». Ειδικά ένα τετ α τετ μεταξύ των δύο ηγετών τις επόμενες εβδομάδες και πριν το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, θα περνούσε το μήνυμα ότι θα εκτονώσει το κλίμα έντασης που πυροδότησε το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία και να αποδειχτεί χρήσιμη στην παρούσα συγκυρία.

 

Βέβαια, κανένας στην ελληνική πλευρά δεν έχει αυταπάτες ότι από μια τέτοια συνάντηση θα λυθούν οι διαφορές που υπάρχουν με την άλλη πλευρά του Αιγαίου και πολύ περισσότερο στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης «είμαστε γείτονες, έχουμε μεγάλες διαφωνίες αλλά πρέπει να συζητάμε» και εκτίμησε ότι «η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι μία ρητορική η οποία σήμερα είναι εκτός διεθνούς κλίματος. Και πιστεύω πως είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να την αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατό» (Alpha).

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ