«O πόλεμος στην Ουκρανία είναι το σημείο αφύπνισης για την Ευρώπη. Είναι απαραίτητο η Ευρώπη να ενισχύσει την στρατηγική της αυτονομία και τις αμυντικές της ικανότητες, λαμβάνοντας υπόψη και την ατλαντική της πλευρά. Δε νοείται ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς και την συνεισφορά του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, κατά τη δεύτερη μέρα του 3ου Συνεδρίου South Εast Europe & East Med που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον από το Delphi Economic Forum και στη θεματική «Η γεωπολιτική στη Μεσόγειο και η ασφάλεια στην Ευρώπη».
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι καθώς αλλάζει το περιβάλλον και η αρχιτεκτονική ασφάλειας παγκοσμίως, οι δεσμοί της Ευρώπης με το ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικοί και κρίνονται περισσότερο αναγκαίοι από ποτέ, για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ήπειρό μας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ατλαντική πλευρά μας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το όραμα μας για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης». Από την άλλη, σημείωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχτεί τους πρώτους πρόσφυγες.
Ερωτηθείς για τη σχέση και τις προοπτικές του εταιρικού σχήματος 3+1 της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι είναι ένα σχήμα που βασίζεται σε κοινές αξίες και αρχές και είναι στρατηγική η σημασία του σχήματος αυτού για την ενεργειακή επάρκεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας στην κρίση ασφάλειας, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην επιβολή των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας είναι σημαντική ώστε οι κυρώσεις να είναι ακόμα πιο ισχυρές. Ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ότι «η πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν αρκετά παραγωγική, ωστόσο μένουν ακόμα πολλά να γίνουν». «Η Τουρκία πρέπει, πάνω από όλα, να απέχει από προκλητικές συμπεριφορές», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η εδαφική κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αδιαπραγμάτευτη.
Νωρίτερα, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση πως ο κ. Βαρβιτσιώτης συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας που διοργανώθηκε από το think tank «Center for European Policy Analysis» (CEPA) με θέμα «Το μέλλον της Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ευρώπης». Στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η κρίση στην Ουκρανία «ξύπνησε» την ευρωπαϊκή συνείδηση ασφάλειας και λειτούργησε ως καταλύτης για να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας ασφάλειας του ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει, πάγια και σταθερά, μια στενή συνεργασία μεταξύ του ΝATO και της ΕΕ, στη βάση των αρχών της συμπερίληψης, της αμοιβαιότητας και της διαφάνειας και πρόσθεσε ότι οι δύο οργανισμοί μπορούν και πρέπει να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο για την εδραίωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. «Ένα φιλόδοξο και με αυτοπεποίθηση στρατηγικό αποτύπωμα της ΕΕ θα είναι προς όφελος της διατλαντικής συνεργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του State Department και του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, καθώς και στελέχη καταξιωμένων think tanks και εταιρειών.