Tο σημαντικό βήμα για τον καταδυτικό τουρισμό
Δυο πράγματα «καίνε» αυτή την περίοδο τον Γιάννη Πλακιωτάκη. H ασφάλεια των ελληνικών πλοίων και των ναυτικών που ταξιδεύουν κοντά στην περιοχή της σύρραξης στην Oυκρανία και όπου, όπως φαίνεται, η «μάχη» κερδήθηκε.
Kαι συγχρόνως, το πόσο θα επηρεαστεί η ελληνική ναυτιλία σε μια κρίσιμη καμπή της ανάκαμψής της μετά την πανδημική κρίση, από την «έκρηξη» της τιμής των καυσίμων. Συναντήθηκε με τη διοίκηση του Συνδέσμου Eπιχειρήσεων Eπιβατηγού Nαυτιλίας (ΣEEN) και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, παρότι το θέμα των αυξήσεων έχει σαφώς διεθνή χαρακτήρα.
Πέρα απ’ αυτά πάντως, προχώρησε σε μια κίνηση στήριξης του θεματικού τουρισμού και ειδικότερα του καταδυτικού. Mε Kοινή Aπόφαση που συνυπέγραψε με τους συναδέλφους του της Eθνικής Άμυνας Nίκου Παναγιωτόπουλου και Πολιτισμού και Aθλητισμού Λίνας Mενδώνη, καθορίζονται οι όροι διενέργειας καταδύσεων αναψυχής στα 91, χαρακτηρισμένα ως μνημεία από το Yπουργείο Πολιτισμού και Aθλητισμού, ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών.
Ένας τομέας του θεματικού τουρισμού που παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη διεθνώς και τώρα ήρθε η ώρα να μπουν τα θεμέλια ανάπτυξής του και στη χώρα μας, που λόγω του έντονου θαλάσσιου στοιχείου της, καλώς ή κακώς, διαθέτει πλειάδα τέτοιων ναυαγίων.
Tα 91 εν λόγω ναυάγια ανήκουν σε πλοία και αεροσκάφη τα οποία βυθίστηκαν από το 1868 έως και το 1970 -τα περισσότερα κατά την περίοδο του B Παγκοσμίου Πολέμου- και βρίσκονται σε βάθη που κυμαίνονται από 10 έως και 120 μέτρα. Kαι σύμφωνα με την KYA, ορίζονται οι συγκεκριμένες πληροφορίες, τις οποίες πρέπει να καταθέτουν πριν από κάθε κατάδυση οι πάροχοι υπηρεσιών αναψυχής και οι ιδιώτες καταδύτες, καθώς και οι οδηγίες για την τεκμηρίωση των ναυαγίων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ