Πώς αντιδρούν τα κόμματα
Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται να απευθυνθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η ομιλία του αναμένεται να διαρκέσει 20 λεπτά. Σύμφωνα με ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές, τη Δευτέρα 28/3, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Σεργίι Σουτένκο θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλα, για να οριστικοποιηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Παρασκευής 25.3 νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Ζελένσκι συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την Ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στις 14 Μαρτίου.
Πώς υποδέχθηκαν τα κόμματα την επικείμενη ομιλία Ζελένσκι
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Γ. Κατρούγκαλου είχε χαρακτηρίσει ως «θετική κίνηση αλληλεγγύης» την πρόσκληση στον πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στη Βουλή. «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διπλωματική προσπάθεια για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ως χώρα ειρήνης και ήπιας ισχύος», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με ανάρτησή του στο Twitter.
Θετικά διακείμενο είναι και το ΚΙΝΑΛ και στη Χ. Τρικούπη υπενθυμίζουν ότι από την πρώτη στιγμή είχαν στηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια που στάλθηκε στην πληττόμενη από τον πόλεμο χώρα, αλλά και την παροχή στρατιωτικού υλικού – κάτι με το οποίο είχε διαφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα, το ΚΚΕ ανακοίνωσε ανοικτά την διαφωνία του: «Ο Ζελένσκι εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού. Αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Είναι προφανής η στάση μας και το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Πούτιν, ο Μπάιντεν κ.λπ.».
Ενώ και η Ελληνική Λύση, σε ανακοίνωση τόνισε: «Ο πρωθυπουργός, χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως άλλωστε συνηθίζει, κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Τη Βουλή που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του, όπως και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί, σπανίως “επισκέπτονται”. Η Ελληνική Λύση λοιπόν αναμένει με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις του κ. Ζελένσκι για την ισχυρή αμυντική συμφωνία που είχε υπογράψει με την Τουρκία πολύ πριν από τον πόλεμο, η οποία στρέφεται κατά των ελληνικών συμφερόντων και της εθνικής μας ασφάλειας, όπως και τις θέσεις του για τη συμπεριφορά του ουκρανικού κράτους έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας».
Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει μιλήσει στο σουηδικό κοινοβούλιο, στην ιταλική Βουλή, στην κάτω Βουλή της Ιαπωνίας, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, στη Βουλή του Καναδά, στη Γερμανική Μπούντεσταγκ, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο και στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και στη σύνοδο ΕΕ-ΝΑΤΟ.