Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη αναμένεται ότι θα ανακοινώσει αύριο Τρίτη στις 11 το πρωί ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, έχοντας στο πλάι του τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να αναπτύξει το πλάνο της κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες.
Στην κυβέρνηση ορίζουν ως νούμερο ένα σημείο αναφοράς την πρωτοπορία της Ελλάδας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ένα βήμα ήταν τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη. Τα επόμενα σχετίζονται με τις επενδύσεις που θα αναπτυχθούν μέσα από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη μετάβαση. “Η προσαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα δεν καθυστερεί, δεν αναβάλλει και δε μειώνει, σε καμία περίπτωση, όλες τις δράσεις του προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση, που συνοδεύει την πολιτική της απολιγνιτοποίησης…Είναι μία στρατηγική επιλογή αδιαπραγμάτευτη, είναι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα”, επισημαίνει ο πρωθυπουργός.
Σε βραχυπρόθεσμο σκηνικό, στην εξίσωση προστίθενται η επιτάχυνση των κινήσεων για το υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG. Με δεξαμενόπλοιο στη Ρεβυθούσα. Με δυνατότητα για δεύτερο σταθμό στην Αλεξανδρούπολη και συζητήσεις για τρίτο σταθμό στην Κόρινθο. Παράλληλα, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις περιοχές του Ιονίου, αλλά και δυτικά της Κρήτης. Όπως είναι αναμενόμενο, η κρίση στην Ουκρανία έχει αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Υπό το πρίσμα, μάλιστα, των ρωσικών απειλών για μπλόκο στο φυσικό αέριο, οι ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι έντονες, με την Αθήνα να επιταχύνει τις έρευνες που έχουν στόχο να συμπληρώσουν και να αναβαθμίσουν το παζλ της ενεργειακής ασφάλειας. Ο δρόμος, φυσικά, θα είναι μακρύς, όπως και οι έρευνες που θα πραγματοποιηθούν για τα αποθέματα που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο, ωστόσο το όλο πλαίσιο της στρατηγικής έρχεται και αυτό, για να προστεθεί στην αναβαθμισμένη ενεργειακή ατζέντα της χώρας μας.
“Προχωράμε στη διασύνδεση με την Αίγυπτο. Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό των δικτύων. Το μείγμα στο οποίο ποντάρουμε είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ενεργειακή αυτάρκεια, η απεξάρτηση από την Ρωσία. Τελικός στόχος είναι η μετατροπή της χώρας σε μία ισχυρή οδό μεταφοράς ενέργειας”, σχολιάζουν στελέχη.