Σε προεκλογικό τέμπο η ΝΔ
Μπορεί οι εκλογές με βάση τα όσα έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αργούν ακόμα, οι πυκνές κομματικές συνεδριάσεις της ΝΔ, όμως, βάζουν το κόμμα σε ένα de facto προεκλογικό τέμπο. Δύο εβδομάδες μετά το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, λοιπόν, σειρά παίρνει αυτό του Ηρακλείου για τον Κυριάκου Μητσοτάκη, με βασικές θεματικές τον τουρισμό, τη ναυτιλία και την αγροτική ανάπτυξη.
Το σημερινό προσυνέδριο στο κλειστό του Λίντο θα είναι μια κρητική πανστρατιά για τη ΝΔ, αν και η μάχη στη Μεγαλόνησο θα είναι σκληρή για το κυβερνών κόμμα, καθώς, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, σφήνα μπαίνει και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, τη σημερινή εκδήλωση στο Ηράκλειο θα ανοίξει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι άκρως πιθανό να αποχωρήσει από το ψηφοδέλτιο των Χανίων, ενώ θα ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές των νομών της Κρήτης. Στις επόμενες εκλογές, δε, η ΝΔ θα ενισχύσει την παρουσία της στην Κρήτη, καθώς δεν αποκλείεται εκεί να είναι υποψήφιος και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ψηφοδέλτιο των Χανίων αναμένεται να ενισχυθεί με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη και αυτό του Ηρακλείου με μέλος της οικογένειας Κεφαλογιάννη, είτε τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη είτε τον ανιψιό του Κωνσταντίνο.
Σε κάθε περίπτωση, το γαλάζιο προσυνέδριο θα είναι μια ακόμα ευκαιρία για τον Κυριακή Μητσοτάκη να χαράξει τις; διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ και να θέσει τα κυβερνητικά διλήμματα, ενώ, παράλληλα, θα αναφέρεται σε αναπτυξιακούς τομείς-αιχμή για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Με ενδιαφέρον αναμένεται και το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη στήριξη στον πρωτογενή τομέα, ιδίως σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, με τον πρωθυπουργο να στέλνει το μήνυμα ότι απαιτείται μια γενναία ευρωπαϊκή παρέμβαση, αλλιώς η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παρέχει με εθνικούς πόρους, προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διόλου τυχαία, δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έβαλε στη εξίσωση τα αδιάθετα 230 δις του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική δεξαμενή για τη χρηματοδότηση εθνικών παρεμβάσεων από τον Ιούνιο και μετά.
Με δεδομένο, πάντως, ότι η ενεργειακή ακρίβεια εξελίσσεται σε μείζον εθνικό πρόβλημα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις επιλογές, αλλά, αναπόδραστα, σκέφτεται να παρέμβει στην αγορά, καθώς το πρόβλημα πλέον αφορά τόσο τους «μεσαίους» όσο και όλο το παραγωγικό φάσμα ιδιωτών και επιχειρήσεων, εκτός από τους ιδιαίτερα ευάλωτους.