Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για το μπαράζ των προκλήσεών της στο Αιγαίο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με την Φινλανδή ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο και ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.
“Κατέστησα σαφές ότι αυτές οι συμπεριφορές ενός κράτους μέλους είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της Ρωσίας. Η συμπεριφορά αυτή υπονομεύει και την πρόοδο που επήλθε στις συζητήσεις με τον κ. Ερντογάν και πρέπει να σταματήσει άμεσα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία.
Κορυφαίο θέμα της συζήτησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Φινλανδή ομόλογό του ήταν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.
“Η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μίας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Μαζί με τους εταίρους στην ΕΕ αντιδράσαμε άμεσα, προς έκπληξη πολλών, με την επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων στην Ρωσία και λεκτικά αλλά κυρίως στην πράξη είμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής ελληνικής κοινότητας. Δυστυχώς οι περιοχές που κατοικεί η ελληνική κοινότητα εδώ και χιλιετίες έχουν δεχθεί τα πιο σκληρά χτυπήματα από τους Ρώσους εισβολείς. Η κατάσταση στην παράκτια περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι τραγική και αυτά που υποφέρει η Μαριούπολη είναι πέρα πάσης περιγραφής. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη σήμερα θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Και βεβαίως υπογραμμίζουμε ότι οι αναφορές εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το διεθνές ποινικό δικαστήριο να διερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μαριούπολη και στα χωριά που οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους συμπατριώτες μας από τις πρώτες ημέρες του πολέμου” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
“Θίξαμε το θέμα μίας πιθανής ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό θα αποφασίσει ο φινλανδικός λαός και εγώ διαβεβαίωσα ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφασή του”, επεσήμανε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Νωρίτερα, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.
Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.
Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, “οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού”.
Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.
Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, μετά και το νέο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, η Αθήνα μεταθέτει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα για το μέλλον.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει “με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα” την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μπαίνουν στον… πάγο τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα συζητούνταν αυτή την περίοδο, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.