“Σε μία εποχή που τίποτα δεν είναι δεδομένο, σε μία εποχή που η κοινωνία μας καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά από πρωτόγνωρες επάλληλες κρίσεις, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, μας οδηγεί να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε για ακόμη μία φορά την αξία και το έργο που συντελούν ο Τύπος και οι δημοσιογράφοι”, αναφέρει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου ο Γιάννης Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι αυτή η σημερινή ημέρα αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας, της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.
“Η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται φυσικά και στο άρθρο 14 του Ελληνικού Συντάγματος. Η λειτουργία του Τύπου είναι κομβική για το δημοκρατικό μας Πολίτευμα και συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της Δημοκρατίας. Στο Σύνταγμα περιγράφονται σοφά και με ακρίβεια οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του, ώστε να διασφαλίζεται τόσο ο Τύπος, όσο και το Πολίτευμα, αλλά και η προστασία των πολιτών από ανακριβή, υβριστικά και δυσφημιστικά δημοσιεύματα”, υπογραμμίζει.
Και συνεχίζει: “Καμία Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς πρόσβαση σε διαφανείς και αξιόπιστες πληροφορίες. Κανένας διάλογος δεν μπορεί να είναι εποικοδομητικός χωρίς τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Αυτό βέβαια που χρειαζόμαστε τώρα, τη στιγμή που η ήπειρός μας βιώνει τον πόλεμο, είναι να περιφρουρήσουμε την ελευθερία του Τύπου και την πρόσβαση σε έγκυρη ενημέρωση. Η υποστήριξη των Μέσων Ενημέρωσης είναι ζήτημα Δημοκρατίας, καθώς τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι απλά ένας ακόμα κλάδος της οικονομίας. Είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. Οι πραγματικοί και αδέσμευτοι δημοσιογράφοι της σύγχρονης πραγματικότητας, εκτελώντας ένα πολυπαραγοντικό καθήκον καλούνται να διασταυρώνουν πληροφορίες, να διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματικότητα, να αναδεικνύουν και να καταρρίπτουν ψευδείς ειδήσεις και να δείχνουν σεβασμό στα γεγονότα, δίνοντας την είδηση με ακρίβεια και εγκυρότητα σε ένα περιβάλλον που συχνά προάγει την ελευθεριότητα και την τοξική υπερπληροφόρηση. Ταυτόχρονα, δε, η αδιαπραγμάτευτη ελευθερία τους πρέπει να συνοδεύεται και από τη δική τους πίστη στους κανόνες της Δημοκρατίας και στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Προασπίζοντας την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία τους, ενισχύοντας τους δεσμούς εμπιστοσύνης με την κοινωνία, δικαιώνουν τον ρόλο τους ως πολέμιοι της φθηνής δημαγωγίας, παραπληροφόρησης και εντυπωσιοθηρίας.
Ο πλουραλισμός και η εγκυρότητα στην ενημέρωση αποτελούν θεμέλιο λίθο κάθε ευνομούμενης Πολιτείας και της Κυβέρνησής μας. Μένοντας σταθερά προσηλωμένοι στις δημοκρατικές αρχές της διαφάνειας, του εποικοδομητικού διαλόγου, της αντικειμενικότητας και του πλουραλισμού, η Ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε εθνικό επίπεδο με γνώμονα την προάσπιση και προαγωγή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, που αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα, ενισχύοντας παράλληλα τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, ο οποίος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Η αποστολή μας είναι, μεταξύ άλλων, να υιοθετούμε πολιτικές για τους δημοσιογράφους, πάντα μαζί και σε συνεργασία μαζί τους, ώστε να διασφαλίζεται το ιερό δικαίωμα στην ενημέρωση. Βέβαια, ήταν πάντα και παραμένει κορυφαία πολιτική προτεραιότητα η ασφάλεια και η προστασία του δημοσιογραφικού έργου, απαραίτητη προϋπόθεση για την άλλη μεγάλη μάχη που δίνουμε απέναντι στα fake news και την παραποίηση της αλήθειας”.
Καταλήγοντας στο μήνυμά του Γιάννης Οικονόμου προσθέτει: “Γιατί, όπως με τον καλύτερο τρόπο είπε ο Αλμπέρ Καμύ, ένας από τους πιο ελεύθερους και ανεξάρτητους δημοσιογράφους και διανοητές του ευρωπαϊκού 20ου αιώνα: “Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός””.