“Σήμερα απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε πολίτη που θέλει να δυναμώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, να έρθει και να ψηφίσει για την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Λίγο μετά την έναρξη της πανελλαδικής εκλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, που θα διεξάγεται σήμερα έως τις 8 το βράδυ, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι “σήμερα υπάρχουν 1.000 τμήματα πανελλαδικά” και “κάθε πολίτης που θέλει να δυναμώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, μπορεί να πάρει μέρος στη διαδικασία και να ψηφίσει για την εκλογή του Προέδρου”. Επισήμανε ότι πρώτη φορά ένα κόμμα εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή από τα μέλη και ότι στην κάλπη για την ΚΕ ψηφίζουν τα μέλη που είχαν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου”.
Υποστήριξε ότι “είναι ίσως η πρώτη φορά που μια εσωκομματική διαδικασία συνδέεται τόσο πολύ με τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις”. Είπε ειδικότερα επ’ αυτού ότι “αυτή τη στιγμή, για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν βγαίνει ο μήνας” και πως “όταν υπάρχει μια τέτοια κατάσταση, ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς αλλά για το πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα”. Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως “όταν στην έναρξη του συνεδρίου, η εικόνα ήταν μια κατάμεστη αίθουσα με σχεδόν 10.000 ανθρώπους να παρακολουθούν την πολιτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τα 5+1 σημεία, είδαμε δύο πράγματα: την ελπίδα στα μάτια των δημοκρατικών, προοδευτικών αριστερών ανθρώπων, αλλά και τον εκνευρισμό στα κυβερνητικά στελέχη”. Σχολίασε ότι αυτός ο “εκνευρισμός έφτασε μέχρι το συνέδριο της ΝΔ, στο οποίο οι μισές τοποθετήσεις των συνέδρων αναφέρονταν στον κίνδυνο, όπως εκείνοι τον αντιλαμβάνονται, να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση”. Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι “σήμερα το αποτέλεσμα θα είναι μια θετική έκπληξη, θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενη συμμετοχή σε διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αύριο θα είναι μια τελείως διαφορετική μέρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον πολιτικό συσχετισμό”.
Σχετικά με την κρίση της ακρίβειας είπε ότι “στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή το 99% των αυξήσεων στη χονδρική τιμή του ρεύματος περνάνε στον καταναλωτή, η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με 46%” και ότι “μεσοσταθμικά στο οχτάμηνο, η αύξηση στο ρεύμα στην ΕΕ είναι 20% με 30%, ενώ στην Ελλάδα προσεγγίζει το 80%”. Συνεπώς, τόνισε, “όταν μιλάμε για τέτοιες διαφορές, μιλάμε για λεηλασία. Και αυτός που συντονίζει αυτή τη λεηλασία κατά των πολιτών, είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη”. Πρόσθεσε πως “όταν ο κ. Χατζηδάκης ήταν υπουργός Ενέργειας, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ότι δεν την φοβίζουν οι αντιδράσεις και ότι οι πολίτες δεν θα δουν αυξήσεις”. Σχολίασε ότι “η δήλωση αυτή συνιστά παραδοχή ενοχής για όσα ήρθαν μετά”. Ήρθαν, συνέχισε, “η ρήτρα αναπροσαρμογής στα νοικοκυριά, την οποία δεν είχε εφαρμόσει καμία προηγούμενη κυβέρνηση, ήρθε μία βίαιη απολιγνιτοποίηση που αύξησε την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, ήρθε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ -καμία άλλη χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης δεν μείωσε τα δημόσια εργαλεία”. Συμπλήρωσε ότι παράλληλα υπήρξε και “προκλητική στάση στελεχών της κυβέρνησης, όπως του κ. Γεωργιάδη που έλεγε ότι δεν θα μειώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα για να μη βοηθήσουν τα καγιέν, τη στιγμή που το μέτρο αυτό ήταν στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν ήδη από τον Οκτώβριο”.