“Με τις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι η ταξική υπεροψία απέχει ελάχιστα από την κοινωνική αναισθησία. Η “ολιστική ζωή” στην οποία “τα λεφτά δεν είναι το παν” υπάρχει μόνο στην προνομιούχο ζωή του ιδίου όπου όλα είναι δεδομένα”, δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής.
“Ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό έχει αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να προστατεύσει την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά πλέον καθημερινά αποδεικνύεται και βαθιά προσβλητικός για τις ζωές των πολιτών και αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ”, πρόσθεσε.
“Επί 9 μήνες η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει στη ρίζα του το πρόβλημα της ακραίας ακρίβειας. Ακόμα και τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε ακολουθούν την ίδια λογική. Επιδοτεί την αισχροκέρδεια, την οποία οι πολίτες πληρώνουν διπλά. Δεν θέτει πλαφόν και δεν έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη, αλλά κάνει τα πάντα ώστε να τα εμφανίσει μειωμένα μη τυχόν και επιβαρυνθούν οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας”, επισήμανε.
Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι “η άλλη όψη της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο κυνισμός. Το οικονομικό επιτελείο προωθεί μια εικόνα μεγάλων επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, όμως την ίδια ώρα η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών όχι απλά δεν βγάζουν τον μήνα αλλά δεν μπορούν με το εισόδημά τους να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, ο κατώτατος μισθός έχει χάσει ήδη από τον Ιανουάριο το 14% της αγοραστικής του δύναμης, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2021 η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση στην Ευρώπη με τελευταία τη Βουλγαρία, στον πληθωρισμό στην ενέργεια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ήδη από το 2020 έχει αρχίσει και πάλι η αύξηση των ανισοτήτων”.
Αναφερόμενη στην ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας τόνισε ότι αυτή “ήταν συμφωνημένη ήδη από το καλοκαίρι του 2018, επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και το τέλος της ήταν προδιαγεγραμμένο με καταληκτική ημερομηνία το καλοκαίρι του 2022. Για το προδιαγεγραμμένο και συμφωνημένο πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ; Δηλαδή το φυσιολογικό τι θα ήταν, να το εκτροχιάσει; Και άρα πρέπει να δεχτεί συγχαρητήρια που δεν το εκτροχίασε;”.
Τέλος αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για συνεργασίες και εταιρικούς μετασχηματισμούς, σημείωσε ότι “δεν περιλαμβάνει καμία ρήτρα για διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας στη νέα εταιρεία μετά τη συγχώνευση, αλλά θα μπορούν να γίνονται απολύσεις. Επίσης, η κυβέρνηση δεν μεριμνά ώστε οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν από τις εντεινόμενες κρίσεις και να είναι σε θέση να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνενώσεων και συνεργασιών σε στέρεη βάση”.
“Δεν φροντίζει να ρυθμίσει τα χρέη που έχουν σωρεύσει τα τελευταία χρόνια –λόγω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας- με “κούρεμα” οφειλών. Δεν φροντίζει να βρουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και να έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Τις αποκλείει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο είναι να δίνει κίνητρα σε πιο μεγάλες επιχειρήσεις να απορροφήσουν μικρές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαφωνεί με την στρατηγική της κυβέρνησης που βλέπει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως βαρίδια”, τόνισε.