«Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς και η πραγματική δημοσκόπηση που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί να βγάλει το μήνα», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξη του στον Real Fm και τόνισε ότι όμως «με μια προοδευτική κυβέρνηση τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς, γι’ αυτό και ζητάμε άμεσα εκλογές».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας ότι «από τον Οκτώβριο αρνείται να ενεργοποιήσει εργαλεία όπως η μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας».
Σχολίασε ότι «η απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει πολλές αντιφάσεις και σε σχέση με τον χρόνο υλοποίησης», τονίζοντας ότι «το σοβαρότερο θέμα είναι, όμως, ότι η ΕΕ δεν έχει plan B για ακρίβεια που μαστίζει και τα νοικοκυριά και την παραγωγή». Διότι, συνέχισε, «όταν αυξάνεται πάνω από 48% το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα για το μήνα Απρίλιο, θα το δούμε στις τιμές. Και αυτό υπονομεύει και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, δημιουργώντας ένα αρνητικό σπιράλ».
Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση δεν είναι όλα τα προβλήματα ευρωπαϊκά» και ειδικότερα ότι «στην Ελλάδα πληρώνουμε πολύ ακριβά τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γι’ αυτό έχουμε και την πιο υψηλή τιμή στη χονδρική του ρεύματος», κατηγορώντας επιπλέον την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν εφάρμοσε πλαφόν στις τιμές της λιανικής και της χονδρικής στην ενέργεια. Τόνισε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «το ρεύμα δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ» και πως όταν «ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε 27% των μισθό για τους κάτω των 25 και 11% για το σύνολο των εργαζομένων ο πληθωρισμός ήταν κάτω του 0,5%».
Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και δυστυχώς η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης δεν έχει επιφέρει τα θεμιτά αποτελέσματα». «Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε παραμύθια ότι δήθεν η Τουρκία είναι απομονωμένη. Ως χώρα δεν έχουμε διεκδικήσει κυρώσεις σε επίπεδο Ευρώπης», είπε. Σημείωσε ότι «ελήφθη μια πρώτη απόφαση 2019 με πρωτοβουλία της κυπριακής και της τότε ελληνικής κυβέρνησης, αλλά δεν έχτισε πάνω σε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Υπογράμμισε ότι «ο ορίζοντας του διαλόγου δεν μπορεί να είναι άλλος από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης και το εργαλείο μας είναι το διεθνές δίκαιο ενάντια σε κάθε αναθεωρητική πρακτική», ενώ σχολίασε για την κυβέρνηση ότι «στην εξωτερική πολιτική δεν κρινόμαστε στις καλές προθέσεις, αλλά στις συμμαχίες και την πολυεπίπεδη συνεργασία». Ανέφερε ότι «το μέτωπο με το Ιράν τώρα δεν χρειαζόταν» και πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι και πάλι δεδομένος και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ και αυτό δημιουργεί προβλήματα μέχρι και στις σχέσεις μας με το Ιράν».
Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «είναι ο μόνος που είχε χαρακτηρίσει δικαιολογημένη τη δολοφονία του νούμερο 2 του Ιράν Σουλεϊμανί». Επιπλέον ανέφερε ότι «πέρα από προβλέψιμος σύμμαχος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και ένας φοβισμένος πρωθυπουργός, που στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ούτε στους εσωκομματικούς πολιτικούς του αντιπάλους δεν μπορεί να βάλει όρια -και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν έχει φέρει ακόμα τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία να ψηφιστούν στο ελληνικό κοινοβούλιο».