Μητσοτάκης: Δεν γίνονται δεκτοί οι λεονταρισμοί της Τουρκίας

Καταφέραμε να βρούμε κοινό τόπο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής. Εδωσε έμφαση στο ότι θα σταματήσει η ροή του 90% του πετρελαίου που κατευθύνεται σήμερα προς τη Γηραιά Ηπειρο.

 

«Κάναμε αναλυτική συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια», είπε. Σημείωσε ότι παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, καθώς η χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Ο αγωγός IBG, για παράδειγμα, που θα συνδέσει τον TAP με τη Βουλγαρία, θα είναι έτοιμος τις επόμενες εβδομάδες.

 

Στο τραπέζι έπεσε και το σχέδιο RePowerEU της Κομισιόν, από το οποίο η Ελλάδα θα διεκδικήσει πόρους.

 

Σε ότι αφορά τις υψηλές τιμές ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πολλοί ηγέτες επεσήμαναν ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στην αγορά. Δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

 

«Η συζήτηση γι’ αυτό είναι σύνθετη, η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ελληνικό σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα».

 

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το ζήτημα της παρέμβασης στη χονδρική αγορά ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετο. «Αισθάνομαι ότι δημιουργείται αρκετή δυναμική και πίεση στην Κομισιόν να βρει λύσεις», απάντησε  αναφορικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο σε επίπεδο ΕΕ.

 

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στη βενζίνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν είναι έτοιμος να ανακοινώσει κάτι περισσότερο. Θα ανακοινώσουμε κάτι όταν και εφόσον είμαστε έτοιμοι».

 

«Η χρηματοδότηση της εθνικής προσπάθειας γίνεται από εθνικούς πόρους, αλλά και από την φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής», συμπλήρωσε.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις προκλήσεις και τους λεονταρισμούς της Τουρκίας. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την ΕΕ. Ζήτησα, αν αυτό συνεχιστεί, το θέμα να συζητηθεί ξανά τον Ιούνιο στην επερχόμενη Σύνοδο και να υπάρξει γραπτή αναφορά στα Συμπεράσματα. Το τελευταίο που χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας, σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα, είναι ακόμα μια εστία έντασης. Απαντούμε πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με την αυτοπεποίθηση του δικαίου.

 

Η συνάντηση με Σολτς

 

Δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων σε θέματα όπως αυτά μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, τόνισε. Ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος. Ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας είναι το επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο δεν θα τον ακολουθήσω στον δρόμο που έχει επιλέξει».

 

«Αν η Τουρκία ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, είναι δικό της θέμα. Αλλά θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους και κάθε δικαίωμα να αξιοποιεί τις συνεργασίες της».

 

Οι εκλογές

 

«Πόσες από τις προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω δεσμευτεί», είπε. «Η χώρα χρειάζεται λιγότερη πόλωση, λιγότερες φωνές και λιγότερη προκλητική ρητορική».

 

Η ναυτιλία

 

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην ελληνική ναυτιλία από το εμπάργκο, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις για τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες. «Ο καθένας είναι ελεύθερος να κινηθεί, αλλά θα πρέπει να σκεφτεί και να ρωτήσει τη συνείδησή του αν θέλει να εμπλέκεται σήμερα σε διαμετακομιστικό εμπόριο με την Ρωσία».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ