Παναγιωτόπουλος: Είναι συμφέρουσα η αντικατάσταση των τεθωρακισμένων από νεώτερα γερμανικά

 

 

Έντονοι τόνοι επικράτησαν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, κατά την ενημέρωση των μελών από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο για την αμυντική βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία στην Ουκρανία και ειδικότερα για την αποστολή τεθωρακισμένων, τα οποία θα αντικατασταθούν από γερμανικά νεώτερα.

 

«Υπάρχει κάθε καλή διάθεση από μένα και από τον κ. Δένδια για να υπάρχει ενδελεχής ενημέρωση του σώματος, όμως οι εξελίξεις είναι τόσο πυκνές, τόσο άνευ προηγουμένου πυκνές, που το πρόγραμμα είναι βαρύ και καθημερινά» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε ότι θα συνομιλήσει με τον υφυπουργό Άμυνας της Γερμανίας για τα νέα τεθωρακισμένα που θα έρθουν στην Ελλάδα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

 

Μήνυμα στην Τουρκία

 

«Κανείς δεν πίστευε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα συνέβαινε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, αλλά συνέβη. Όλα τα κράτη βρίσκονται απέναντι στον ρωσικό αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα. Αυτός ο αναθεωρητισμός, αυτή η επιθετικότητα απειλούν πλέον κατά τρόπο πρωτόγνωρο τη διεθνή τάξη» σημείωσε και συμπλήρωσε στέλνοντας έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία:

 

«Είναι καλό να σταλούν μηνύματα σε όλους τους αναθεωρητικούς ηγέτες του κόσμου, ότι ο αναθεωρητισμός και η επιθετικότητα δεν θα γίνουν ανεκτοί».

 

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε: «Αυτή η αναμέτρηση θα έχει διάρκεια αβέβαιη, και είναι ανάγκη τα κράτη που έχουν προστρέξει προς ενίσχυση της Ουκρανίας να προσαρμοστούν.

 

Σημείωσε ακόμη πως όλες οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ

 

Ακολούθως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διέψευσε ότι η Ελλάδα έχει δώσει στην Ουκρανία πυροβόλα όπλα και εκτοξευτές MLRS, σημειώνοντας ότι «μας ζητήθηκαν, αλλά δεν δώσαμε αντιπλοϊκούς πυραύλους».

 

«Δεν έχουμε δώσει πυροβόλα και εκτοξευτές ρουκετών MLRS, όπως ακούστηκε» είπε και συμπλήρωσε πως «έχει ζητηθεί να παρασχεθούν αντιπλοϊκά βλήματα, εμείς δεν έχουμε δώσει, άλλες χώρες το έχουν κάνει».

 

Η ελληνική συνδρομή

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Πήραμε ξεκάθαρη θέση σε αυτή την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, δίπλα στην Ουκρανία και στους συμμάχους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι η εθνική θέση αυτή, αν μη τι άλλο, ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Σας κάλεσα εάν έχετε διαφορετική άποψη να το πείτε ευθαρσώς για να ακουστεί παντού».

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν διακινδυνεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η αμυντική διάταξη της χώρας».

 

Ό,τι πηγαίνει στην Ουκρανία, πρόσθεσε, «προέρχεται από αποθέματα και δεν αφορά σε κρίσιμο εξοπλισμό για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για αποθέματα από συστήματα που είτε αναβαθμίστηκαν είτε αποθηκεύτηκαν».

 

Άρα η συνδρομή στην Ουκρανία δεν απομειώνει σε καμία περίπτωση την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμισε.

 

Για την συμφωνία με την Γερμανία, σημείωσε πως «όπως συμφωνήθηκε επί της αρχής από τον Έλληνα πρωθυπουργό και το Γερμανό καγκελάριο τα bnp θα αποσταλούν στην Ουκρανία, αφού αντικατασταθούν από τα γερμανικού τύπου Marder».

 

Γιατί είναι συμφέρουσα η αντικατάσταση

 

Εξηγώντας γιατί είναι συμφέρουσα η αντικατάσταση από τα πιο σύγχρονα γερμανικά τεθωρακισμένα είπε:

 

«Αυτά που σκοπεύουμε να παραχωρήσουμε στην Ουκρανία δεν διαθέτουν το πυροβόλο, για το οποίο μίλησα. Για τα BΜΡ1 είναι δύσκολη η ανεύρεση ανταλλακτικών. Δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου πεδίου μάχης. Εμφανίζουν συχνές βλάβες και είναι δύσκολο να βρεις ανταλλακτικά. Στον αντίποδα το Marder έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα σύγχρονο τεθωρακισμένο μάχης, έχει σαφώς ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε ότι «δεν σημαίνει ότι είναι τελειωμένη υπόθεση, πρέπει να διευθετηθούν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα στις συζητήσεις επιτελείων και τελικά σε επίπεδο υπουργών Άμυνας».

 

Επανέλαβε ότι ο αριθμός των Marder που θα παραχωρηθούν θα πρέπει να είναι ίσος με αυτόν που θα δοθούν και θα πρέπει να είναι επιχειρησιακά άμεσα έτοιμα.

Είπε ακόμη ότι σημαντικό είναι και το θέμα του χρόνου στην παραχώρηση. «Δικός μας σκοπός είναι να μην υπάρχει ούτε μία ώρα κενό» είπε.

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ακόμη πως επίκειται επίσκεψη των επιτελών του ΓΕΣ, προκειμένου να επιθεωρήσουμε αυτό που θα πάρουμε. «Δεν θα πάρουμε γουρούνι στο σακί».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ