Ποιά στάση θα τηρήσει η ΝΔ στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό

Σκληρή μάχη στην Βουλή ετοιμάζεται να δώσει η ΝΔ κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, που άρχισε χθες στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Η ΝΔ χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2011 ως “υπεραισιόδοξο και μη ρεαλιστικό” και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναπτύξει την κριτική της σε τέσσερις ενότητες.

Πρώτον, θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για ανακολουθία λόγων και έργων. Η κριτική, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίσει από τις υποσχέσεις που είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ πριν από τις βουλευτικές εκλογές και στην συνέχεια τις αθέτησε.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο αρμόδιος τομεάρχης και γενικός εισηγητής της ΝΔ στην συζήτηση Χρήστος Σταϊκούρας “δεν θα μείνουμε μόνο στο λεφτά υπάρχουν του πρωθυπουργού, αλλά θα επισημάνουμε όλες τις “δεσμεύσεις” και διαβεβαιώσεις που δόθηκαν και δεν τηρήθηκαν”.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου των δημοτικών εκλογών ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωνε ότι δεν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα και τελικά ελήφθησαν επιπλέον μέτρα έξι δισ. ευρώ, λέει ο κ. Σταϊκούρας.

Το δεύτερο πεδίο της κριτικής θα είναι για την πορεία εκτέλεσης του προυπολογισμού του 2010.

Οι ομιλητές της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξουν ότι με ευθύνη της κυβέρνησης τη χρονιά που πέρασε “υπήρξε υστέρηση εσόδων, μείωση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων, στάση πληρωμών του κράτους, έλλειψη ανάπτυξης, δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις, ούτε έργα παραχώρησης ή έργα με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα”.

Ο τρίτος τομέας, που θα είναι και ο κυριότερος, θα αφορά την κριτική της ΝΔ για τον προϋπολογισμό του 2011.

Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, το βασικό επιχείρημα της Ρηγίλλης θα είναι ότι “ο προϋπολογισμός περιέχει πολλά νέα μέτρα εντός και εκτός μνημονίου”.

Ειδικότερα, υποστηρίζει η ΝΔ ότι “προβλέπονται οκτώ δισ. ευρώ μέτρα κατ’ επιταγή του μνημονίου και έξι δισ. ευρώ εκτός μνημονίου, για να μειωθεί το έλλειμμα, όμως, μόνο κατά πέντε δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα εννέα δισ. χάνονται λόγω της ύφεσης, των επιδομάτων ανεργίας και των άλλων υποχρεωτικών, λόγω της ύφεσης, κοινωνικών μέτρων και στους τόκους αυξημένους κατά δύο δισ.”.

Οι αγορητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι “στο τέλος του 2011, σε δύο χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το δημόσιο χρέος θα έχει αυξηθεί κατά 60 δισ. ευρώ, όταν οι ίδιοι κατηγορούσαν τη ΝΔ γιατί στην πενταετία της αύξησε το χρέος κατά 80 δισ. ευρώ”. Ένα από τα σημεία στα οποία οι αγορητές της ΝΔ θα επιμείνουν, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, είναι η πρόβλεψή ότι η ανεργία θα φθάσει μέσα στην επόμενη χρονιά το 15%.

Η τέταρτη ενότητα της τακτικής της ΝΔ, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο απολογισμός των δικών τους πεπραγμένων την χρονιά που πέρασε. Θα προβάλλουν ότι έχουν στηρίξει μία σειρά νομοσχέδια της κυβέρνησης, που αφορούσαν διαρθρωτικές αλλαγές. Θα επισημάνουν ότι δεν περιορίστηκαν στην αντιπολιτευτική κριτική, αλλά ότι κατέθεσαν “ολοκληρωμένη και υπεύθυνη οικονομική πρόταση εξόδου από την κρίση” και ότι η πολιτική τους “δεν είναι όχι σε όλα”. Στο πλαίσιο δε της “δημιουργικής αντιπολίτευσης” θα υπερψηφίσουν διατάξεις που αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως “η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20%, η μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις, η αναστολή του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία κατά δύο χρόνια”. Επίσης θα συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τις ΔΕΚΟ, όπως κινήσεις αναδιάρθρωσης, εταιρικός έλεγχος αλλά σε καμία περίπτωση σε απολύσεις.

Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, γενικότερα η ΝΔ διακρίνει την πολιτική της κυβέρνησης που είναι απόρροια του μνημονίου σε δύο τομείς: Ο πρώτος είναι ο τομέας της δημοσιονομικής προσαρμογής, στην οποία η ΝΔ είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλους τους ποσοτικούς στόχους που είχε το μνημόνιο και ότι αυτό έχουν αρχίσει πλέον και το λένε και όλοι οι παραγωγικοί φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίζει η Ρηγίλλης ότι εφόσον δεν αλλάζει η κυβέρνηση το μείγμα της οικονομικής της πολιτικής δεν υπάρχει περιθώριο συναίνεσης και συμφωνίας. Το δεύτερο επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλει το μνημόνιο και στις οποίες κατά βάση η ΝΔ συμφωνεί. Μάλιστα υπερθεματίζει και δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει και τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για κάποιες από αυτές και προβάλλει ότι ήδη συνέστησε επιτροπή επεξεργασίας των προτάσεων για την συνταγματική αναθεώρηση.

Πολιτικά η ΝΔ θα αξιοποιήσει την συζήτηση του προϋπολογισμού για να προβάλλει ότι ναι μεν κρατά ψηλά την σημαία κατά του μνημονίου, αλλά ότι δεν απορρίπτει την συναίνεση και γι’ αυτό είναι πρόθυμη να συζητήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ