Άγριος καβγάς στη Βουλή για την ομηρία κοσμήτορα από φοιτητές
Σε σφοδρή σύγκρουση οδηγήθηκαν στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης Ν. Φίλης, Μ. Συντυχάκης και Σ. Σακοράφα.
Αφορμή αποτέλεσε υπόθεση εγκλεισμού και ομηρίας του κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης από φοιτητές, που οδήγησε σε μηνυτήρια αναφορά της υπουργού προς τη Δικαιοσύνη για την περαιτέρω διερεύνησή του.
«Ζητάτε μια ανεπίτρεπτη εθελοτυφλία σε φαινόμενα παραβατικότητας. Όχι, η κυβέρνηση δεν θα είναι επιεικής στη βία και ανομία», είπε η Ν. Κεραμέως και πρόσθεσε: «Συζητάμε για το αν είναι φυσιολογικό να κάνουμε τα στραβά μάτια σε ομηρία 4 ωρών. Εδώ συγκρούονται δύο κόσμοι. Ο κόσμος που τα κόμματα ζητάνε να κάνουμε τα στραβά μάτια και ο κόσμος της συνεργασίας με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι πολίτες θα κρίνουν ποιοι κόσμοι θα μας πάνε μπροστά».
«Η ανακοίνωση της κοσμητείας μιλά για αναγκαστικό εγκλεισμό του κοσμήτορα για 4 ώρες. Τον κρατούσαν όμηρο σε αποπνικτική ατμόσφαιρα. Του απαγορεύτηκε με βία η χρήση σταθερού τηλεφώνου. Όταν προσπάθησε να ξεκλειδώσει κινητό, του το απαγόρευσαν. Επιχείρησαν με τη βία να τον βάλουν να υπογράψει. Δύο μεγαλόσωμα άτομα ρύθμιζαν ποιος έμπαινε και έβγαινε. Αυτά είναι περιγραφές δημοσιευμάτων και εικασίες; Είναι η επίσημη εκδοχή των περιστατικών. Τον είχαν κλειδωμένο μέσα. Το καταλαβαίνετε; Του βάλανε στυλό να υπογράψει με το ζόρι» είπε η υπουργός, και πρόσθεσε: «Είναι πράξεις καταδικαστέες που κανείς μας δεν θέλει να βλέπει. Ή μήπως όχι; Απορώ που επεισόδια τόσο σοβαρά όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται αλλά έρχονται εκπρόσωποί τους να προτάξουν τα στήθη τους υπέρ της βάναυσης καταπάτησής τους. Ασύλληπτο».
Φίλης: Η υπουργός Παιδείας «δίνει γραμμή και στα πανεπιστήμια, ένα μήνυμα τρομοκρατίας»
Από την πλευρά του ο κ. Φίλης χαρακτήρισε επικίνδυνο γεγονός την παραπομπή των φοιτητών μετά από μηνυτήρια αναφορά της υπουργού και αμφισβήτησε τα όσα κατήγγειλε η κ. Κεραμέως.
«Δεν υπήρξαν όλα όσα καταλογίζονται. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απαγωγής… Αδιανόητο πράγμα, που συμβαίνει μετά από εντολή υπουργού. Μπορούσαν τα όργανα να προσφύγουν, αλλά το αρνούνται, γιατί γνωρίζουν ότι ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν είναι το καλύτερο. Τι έγκλημα διέπραξαν τα παιδιά και βρίσκονται σε προκαταρκτική εξέταση; Αντέδρασαν επειδή κάποιος πήγε να κατεβάσει αφίσα για συνδικαλιστική δράση. Η δύναμη του πανεπιστημίου είναι η δημοκρατία. Το αγνοεί αυτό η υπουργός και θεωρεί ότι με τη δύναμη του εισαγγελέα και της αστυνομίας μπορεί να τα αντιμετωπίσει», είπε και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να κατανοήσω εισαγγελικό οίστρο και πάθος της υπουργού. Άλλη αρχή προσπαθεί να αντιποιηθεί με όσα είπε. Ο τρόπος που ανέφερε τα επεισόδια είναι σα να τα υιοθετεί. Τόσο μίσος απέναντι στα νέα παιδιά; Άκουσα ότι η κοσμητεία καταγγέλλει τις πράξεις; Γιατί δεν πήγε; Πήγε ο υπερεισαγγελέας υπουργός. Δίνει γραμμή και στα πανεπιστήμια, ένα μήνυμα τρομοκρατίας».
«Βλέπω όλα αυτά, μια ανακοίνωση που τα καταγγέλλει. Δεν πρέπει να ελεγχθούν; Να σταυρώσουμε τα χέρια και να πούμε δεν πειράζει, τα παιδιά εκφράζονται. Αυτό περιμένετε από την υπουργό Παιδείας; Δεν θα πω περισσότερα, διαπιστώνω όμως σήμερα, εν έτει 2022 και ενώ στη Βουλή συζητάμε για νέους ορίζοντες στα πανεπιστήμιά μας, συζητάμε για το αύριο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωποι τριών από τα έξι κόμματα επιμένουν να καθηλώσουν τα πανεπιστήμια στο χθες. Μας κατηγορείτε που δεν αφήνουμε τα πανεπιστήμια να σύρονται στην ανομία από μειοψηφίες. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Εμείς με τη βιβλιοθήκη εσείς με τη βαριοπούλα», απάντησε η υπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ. Συντυχάκης του ΚΚΕ έκανε λόγο για απαράδεκτη και εκφοβιστική πράξη, που θυμίζει άλλες εποχές, και για κλιμάκωση του κυβερνητικού σχεδίου στα πανεπιστήμια για δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στους φοιτητές, ενώ η κ. Σακοράφα κατήγγειλε απόπειρα εκφοβισμού που κρύβεται πίσω από νομικές υπεκφυγές.