Μητσοτάκης: Οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία βρίσκονται στον πυρήνα μιας δίκαιης κοινωνίας

Οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία βρίσκονται στον πυρήνα μιας δίκαιης κοινωνίας, και αυτή είναι η στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στο πλαίσιο του Συνεδρίου “Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία”, που διοργάνωσαν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ).

 

Επίσης στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Αθηναΐς Νέγκα, μετείχαν ο Παραολυμπιονίκης και φυσίατρος Αλέξανδρος Χέλμουτ Ταξιλδάρης, η Χριστίνα Λεϊμονή, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Λειτουργιών στη Microsoft ως μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η Διαμεσολαβήτρια Ρομά Μαριάννα Δήμου και η Παρασκευή Καλογεράκου, στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας και εργαζόμενη νέα μητέρα.

 

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι “θέλουμε όλοι να έχουν τις ίδιες δυνατότητες να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και οποιαδήποτε κατάσταση, είτε κληρονομική, είτε επίκτητη, να μην είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο για την υλοποίηση αυτών των φιλοδοξιών τους”.

 

“Στον πυρήνα μιας δίκαιης κοινωνίας”

 

“Θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, είναι τα ζητήματα τα οποία θίξαμε σήμερα, γιατί βρίσκονται τελικά στον πυρήνα μίας δίκαιης κοινωνίας. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία αφορούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού, τα οποία συζητήσαμε σήμερα. Υπάρχουν όμως και θέματα τα οποία αφορούν λίγους συμπολίτες μας. Όταν, όμως, συζητάμε για τα ζητήματα των δικαιωμάτων και την πραγματική ισότητα και την ίση πρόσβαση στην εργασία, αυτά ακριβώς τα ζητήματα αποκτούν μία ξεχωριστή σημασία” τόνισε στην παρέμβασή του, στο τέλος της συζήτησης, ο πρωθυπουργός.

 

“Θα μοιραστώ μαζί σας μια πολύ συγκινητική ιστορία, όταν άκουσα χθες στη Βουλή στην ακρόαση των φορέων για το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τις ιστορίες των intersex συμπολιτών μας και το πόσο μεγάλη σημασία οι ίδιοι αποδίδουν, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για να αντιμετωπίσουμε παρεμβάσεις οι οποίες γίνονταν, οι οποίες ήταν τόσο σκληρές και τόσο τραυματικές που μπορεί να αφορούσαν πολύ λίγους συμπολίτες μας” είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: “Μπορεί στη ζωή μας να μην τους γνωρίζουμε, να θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν, ότι κινούνται σε μία “γκρίζα σφαίρα” μη αναγνώρισης. Αλλά το χρέος μας είναι να μπορούμε να στρέφουμε την προσοχή μας και σε τέτοιες περιπτώσεις και μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε πραγματικά βήματα προς μία κοινωνία δικαιοσύνης που τελικά -όπως είπε ο υπουργός- είναι μία κοινωνία ισότητας στην ευκαιρία. Στην ευκαιρία, δεν είναι ισότητα στην κατάληξη.

 

Θέλουμε όλοι να έχουν τις ίδιες δυνατότητες να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και οποιαδήποτε κατάσταση, είτε κληρονομική, είτε επίκτητη, να μην είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο για την υλοποίηση αυτών των φιλοδοξιών τους. Αυτός είναι ο στόχος μας, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα προφανώς σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος γιατί υπάρχει μία νέα γενιά, τα παιδιά που έρχονται μετά από μας, τα παιδιά μου ας το πούμε, δεν ξέρω πως θα ονομάσουμε τη γενιά που έρχεται, για τους οποίους όλα αυτά τα οποία συζητάμε σε επίπεδο προκαταλήψεων είναι αυτονόητα”.

 

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την τοποθέτηση του σημείωσε:

 

“Άρα δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα στερεότυπα, απλά μας λένε γιατί δεν προχωράτε πιο γρήγορα, κάντε τα, μη συζητάτε αν πρέπει να τα κάνετε, απλά κάντε τα κι ελάτε να μας πείτε μετά αν τα έχετε κάνει”, τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης”.

 

“Πρέπει να συναντηθεί η κεντρική πολιτική με την Κοινωνία των Πολιτών”

 

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο αργυρός Παραολυμπιονίκης στους Αγώνες του 2004 και φυσίατρος Αλέξανδρος Χέλμουτ Ταξιλδάρης αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν στο πεδίο της αποκατάστασης, κυρίως όσον αφορά την ειδίκευση και τις υποδομές, ενώ στάθηκε και στα θέματα προσβασιμότητας.

 

Ο κ. Χέλμουτ Ταξιλδάρης σημείωσε πως ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού αποτελεί “τομή για τη χώρα μας” και θεσμοθετήθηκε σε συνεννόηση με φορείς ΑΜΕΑ ώστε να “στηθεί σωστά”. Τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να κάνει ακόμη πολλά βήματα, κυρίως στον τομέα της αποκατάστασης, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που είχε κάνει για την επίλυση αυτών των ζητημάτων η μητέρα του πρωθυπουργού, Μαρίκα Μητσοτάκη.

 

Ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη στη συζήτηση και έκανε τέσσερις παρατηρήσεις:

 

“Εχεις απόλυτο δίκιο να λες ότι στον τομέα της αποκατάστασης πρέπει να γίνει ακόμα σημαντική δουλειά και σε ευχαριστώ που μνημόνευσες τη μητέρα μου, η οποία πριν από 30 τόσα χρόνια είχε θέσει ως στόχο ζωής τη δημιουργία ενός μεγάλου Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, κάτι το οποίο ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί. Έχουμε επιμέρους δομές δημόσιες και ιδιωτικές, έχουμε καλή εμπειρία, αλλά ακόμα υπολειπόμεθα, δυστυχώς, για την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως αυτά τα οποία έπρεπε εσύ να διαχειριστείς. Δεύτερη παρατήρηση. Όσο σημαντικές κι αν είναι οι εθνικές πολιτικές -και νομίζω ότι υπάρχει μία αναγνώριση από το αναπηρικό κίνημα ότι για πρώτη φορά έχουμε κατ’ αρχάς μία εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία με πάρα πολλές επιμέρους δράσεις και με έναν συντονισμό που εμπλέκει πολλά Υπουργεία- άλλο τόσο σημαντική είναι και η από κάτω κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αυτοοργάνωσης των ανθρώπων οι οποίοι είναι οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι ότι μπορούν να ασκήσουν επιρροή σε τοπικό επίπεδο ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

 

Και πράγματι η ιστορία που μας μετέφερες από την Κομοτηνή είναι ενδεικτική της αποτελεσματικότητας που έχουν τέτοιες προσπάθειες. Πρέπει να συναντηθεί δηλαδή η κεντρική πολιτική όπως αυτή χαράσσεται από την κυβέρνηση, από τα Υπουργεία, από τους αρμόδιους φορείς, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την κοινωνία των πολιτών, η οποία μπορεί πραγματικά να ασκήσει άλλου είδους πίεση και να βελτιώσει την κατάσταση σε τοπικό επίπεδο” είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

 

“Τρίτη παρατήρηση, ως προς το αθλητικό σκέλος της Παραολυμπιακής δραστηριότητας. Ναι, έχουμε εθνικές επιτυχίες και τις οποίες πρέπει να αναγνωρίσουμε έχεις δίκιο να λες ότι είναι πρωτίστως, αποκλειστικά θα έλεγα, σε ατομικό επίπεδο. Νομίζω ότι θα αποτελέσει μία κατάκτηση για το Παραολυμπιακό κίνημα η δημιουργία του Παραολυμπιακού κέντρου στη Ραφήνα, όπου για πρώτη φορά θα μπορέσει το Παραολυμπιακό κίνημα να έχει συγκεντρωμένες αθλητικές υποδομές. Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 36 εκατομμύρια. Είχα την ευκαιρία μάλιστα πριν από λίγες μέρες να επισκεφθώ τον χώρο όπου θα δρομολογηθεί αυτό το κέντρο. Νομίζω ότι θα είναι μία σημαντική παρακαταθήκη η οποία θα μας βοηθήσει να παρέχουμε εκείνες τις υποδομές, οι οποίες θα σας επιτρέπουν να κάνετε αυτό το οποίο κάνετε, όχι απλά με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

 

Η επιτυχία είναι νομίζω το επιστέγασμα μίας διαδρομής που σας δίνει μια μεγάλη ικανοποίηση ότι μπορείτε να ξεπερνάτε δυσκολίες και να εντάσσεστε στην κοινωνία κάνοντας ό,τι κάνουμε κι εμείς με τους περιορισμούς της κατάστασης που προέρχεται από την αναπηρία, αλλά και με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη διάθεση και παράδειγμα για όλους μας το πώς μπορούν να ξεπεραστούν εμπόδια τα οποία για όλους εμάς που δεν είμαστε ανάπηροι μας φαίνονται πολλές φορές αξεπέραστα. Άρα ένα παράδειγμα πραγματικής δύναμης και θέλησης για το πώς ξεπερνιούνται εμπόδια.

 

Τελευταία παρατήρηση, ο Προσωπικός Βοηθός είναι πράγματι μια νομίζω από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε, διότι -μην κοροϊδευόμαστε- υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν έναν προσωπικό βοηθό, άλλοι δεν την έχουν όμως. Και όταν δεν την έχουν, τον ρόλο αυτό τον επωμίζεται η οικογένεια.

 

Ο Προσωπικός Βοηθός είναι εξίσου σημαντικός για το άτομο με αναπηρία όσο είναι σημαντικός για την οικογένειά του, διότι με αυτόν τον τρόπο και οι ίδιες οι οικογένειες αποδεσμεύονται από αυτή την υποχρέωση να φροντίσουν τον άνθρωπό τους και το κάνουν. Και πίσω από κάθε άτομο με αναπηρία κρύβεται μια οικογένεια η οποία και αυτή έχει υπερβάλει εαυτόν. Και ο Προσωπικός Βοηθός βοηθάει και το άτομο με αναπηρία να μπορέσει να κάνει τη ζωή του αλλά και την οικογένειά του να μπορέσει και η οικογένειά του να μην είναι μονοθεματική και να μην ξυπνάει και να κοιμάται σκεπτόμενη πως θα υποστηρίξει ένα άτομο με αναπηρία”.

 

Έχουμε πλέον μια εθνική στρατηγική για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+

 

Τις εμπειρίες της ως μητέρα και μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αφηγήθηκε από την πλευρά της η Χριστίνα Λεϊμονή, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Λειτουργιών στη Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

 

Η κα Λεϊμονή, η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα πέρυσι μετά από πολυετή θητεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε πως “η ανάπτυξη και τα διαφορετικά κίνητρα που δόθηκαν” συνέβαλαν στην απόφασή της να επαναπατριστεί, όμως επισήμανε παράλληλα ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό πως ο εργοδότης της “αγκάλιασε” την ίδια, τη σύζυγό της και την κόρη τους, προσφέροντάς τους όλες τις παροχές και πρόνοιες.

 

“Αν δούμε τις εκδηλώσεις μόνο που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα, τις ενέργειες, τα προγράμματα, κάνουμε νομίζω άλματα που περιμέναμε πολλά χρόνια”, είπε η κα Λεϊμονή, προσθέτοντας ότι “πλέον αρχίζουμε να δουλεύουμε λίγο στις προκαταλήψεις μας, και ως μονάδες και ως οργανισμοί”. Σημείωσε επίσης τη σημασία του προγράμματος της Microsoft, στην οποία εργάζεται, για την παροχή ευκαιριών απασχόλησης σε άτομα με αυτισμό, δίχως εκπτώσεις στις απαιτήσεις.

 

“Όντως νομίζω ότι η Ελλάδα αλλάζει σημαντικά στο ζήτημα των προκαταλήψεων. Και εκεί νομίζω ότι οι συμβολισμοί έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία, όπως και η δυνατότητα να μπορούμε να συζητάμε δημόσια για θέματα τα οποία πριν από κάποια χρόνια εθεωρούντο τελείως ταμπού”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός στον διάλογο που είχε με την κα Λεϊμονή.

 

“Έχουμε πια μια εθνική στρατηγική για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ και έχουμε προχωρήσει και στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων, ώστε να μπορούμε αυτήν την στρατηγική να την υλοποιήσουμε στην πράξη, να μην είναι απλά ένα κείμενο αρχών και θέσεων. Μου είχε φανεί αδιανόητο όταν μου είχε επισημανθεί ότι ένας ομοφυλόφιλος δεν μπορεί να δώσει αίμα. Τέτοιου είδους αποφάσεις αυξάνουν, νομίζω, την ορατότητα για ζητήματα που στο εξωτερικό συζητούνται πια στον δημόσιο διάλογο και πολλά έχουν ήδη αντιμετωπιστεί”, προσέθεσε κατά την παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της διαφορετικότητας στην παραγωγικότητα και τόνισε:

 

“Επίσης να τονίσω αυτό το οποίο είπες. Η σημασία της διαφορετικότητας στην παραγωγικότητα. Είναι κάτι το οποίο και εμείς είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε στην πράξη, αλλά μελετώντας λίγο περισσότερο και όλα τα ζητήματα των οργανωσιακών θεωριών, ξέρουμε πια ότι οι ομάδες οι οποίες μπορούν να δουλεύουν με πολλά διαφορετικά ερεθίσματα βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους.

 

Νομίζω ότι αυτό το οποίο κάνει η Microsoft, το κάνουν πολλές άλλες εταιρείες, πρέπει να το κάνουμε όλοι πολύ περισσότερο και αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, ότι η μεγαλύτερη απειλή τουλάχιστον στο επίπεδο της λήψης απόφασης από μία ομάδα -πρέπει να μεταφέρω και εγώ τις δικές μας εμπειρίες από τη δική μας ομάδα στο Μαξίμου- είναι να σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Το λεγόμενο group thinking είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Kαι ένας τρόπος να σπάσει αυτό το group thinking, είναι να έχει ανθρώπους με διαφορετικές εμπειρίες, με διαφορετικά ερεθίσματα.

 

Και είναι εντυπωσιακό πώς μπορεί να βελτιωθεί η παραγωγικότητα μιας ομάδος εάν κάνουμε περισσότερο αυτό το οποίο κάνει η εταιρεία στην οποία εργάζεσαι. Και βέβαια το γεγονός ότι μπορείς πια να επιστρέψεις σε μία χώρα, να αισθάνεσαι άνετα, να μπορείς να βγεις με την οικογένειά σου να φας χωρίς να σε κοιτάνε παράξενα, αυτό είναι που τελικά νομίζω θα μας κάνει όλους ως κοινωνία να προοδεύσουμε και να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση των ίσων ευκαιριών. Όχι ως ένα εμπόδιο το οποίο πρέπει να ξεπεράσουμε, αλλά ως μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, να δούμε τη θετική της πλευρά και σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες την προσωπική σου ιστορία μαζί μας”.

 

Να μετατρέψουμε τα στερεότυπα σε θετικά μηνύματα

 

Τις διακρίσεις που βιώνουν Ρομά τόσο από την κοινωνία όσο και στο εσωτερικό της κοινότητάς τους περιέγραψε η Μαριάννα Δήμου, η οποία εργάζεται ως Διαμεσολαβήτρια Ρομά.

 

“Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει Εθνική Στρατηγική για τους Ρομά και μέρος αυτής είναι και να εργάζονται οι ίδιοι για την κοινωνική τους ένταξη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι μέσα στους πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής υπάρχει η εκπαίδευση, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρχουν αναλφάβητοι Ρομά, ή τουλάχιστον να περιοριστούν”, δήλωσε η κα Δήμου.

 

“Νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που μας στηρίζουν πάρα πολύ και είναι δίπλα μας. Και φυσικά υπάρχουν πολλοί νέοι Ρομά που ενδιαφέρονται ώστε να συμβάλλουν στο να καταρριφθούν τα στερεότυπα που υπάρχουν σήμερα”.

 

Ο Πρωθυπουργός, στην τοποθέτησή του, ανέδειξε την περίπτωση της Μαριάννας Δήμου ως ιστορία χειραφέτησης μίας νέας γυναίκας από τις διακρίσεις και τα στερεότυπα κατά των Ρομά.

 

“Βρήκα πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό, αυτό το οποίο είπες: ότι κλήθηκες να αντιμετωπίσεις μια διπλή διάκριση. Διάκριση από την κοινωνία, γιατί είσαι Ρομά και γιατί υπάρχουν στερεότυπα και διάκριση από την ίδια την κοινότητά σου γιατί έκανες κάτι το οποίο ξέφευγε από τα στερεότυπα για το πως πρέπει ένα νέο κορίτσι να μεγαλώσει μέσα στο περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον Ρομά.

 

Και νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση είναι πώς αυτά τα διπλά στερεότυπα θα τα μετατρέψουμε σε δύο διπλά θετικά μηνύματα. Και χρειαζόμαστε περισσότερες ιστορίες σαν τις δικές σου που νομίζω ότι θα εμπνεύσουν περισσότερα νέα παιδιά, αλλά και τις οικογένειές τους ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον κι ότι ο αποκλεισμός δεν είναι μια νομοτελειακή κατάσταση επειδή την επιλέγουμε ή επειδή γεννηθήκαμε μέσα σε μια συγκεκριμένη κοινότητα.

 

Και χαίρομαι γιατί έκανες μνεία σε έναν άνθρωπο τον οποίο κι εγώ θέλω να αναφέρω, στο Γιώργο τον Σταμάτη, ο οποίος πραγματικά έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά και μάς έχει στην κυριολεξία “ανοίξει τα μάτια”. Το είχε κάνει από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση, σε μια σειρά από προβλήματα τα οποία είναι πάρα πολύ βολικό, είτε να τα βάζουμε “κάτω από το χαλί” και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν, είτε να τα αντιμετωπίζουμε στη λογική της εκλογικής συναλλαγής. Διότι κι αυτά έχουν συμβεί ως προς τις σχέσεις των κομμάτων με τους Έλληνες Ρομά.

 

Έχουμε μία εθνική στρατηγική, την υλοποιούμε με προσήλωση, δεν είναι εύκολο ζήτημα, πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα ως προς την ένταξη των Ρομά στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή, αλλά δεν μπορώ να μην πω το απλό, ότι χρειαζόμαστε περισσότερα θετικά παραδείγματα σαν το δικό σου και περισσότερη ορατότητα για ανθρώπους οι οποίοι τελικά πέτυχαν να κάνουν αυτό το οποίο ήθελαν στη ζωή τους. Διότι η δική σου ιστορία είναι μία ιστορία χειραφέτησης, είναι μία ιστορία μιας νέας γυναίκας η οποία αποφάσισε ότι θα κάνει τα πράγματα διαφορετικά από ό,τι τα στερεότυπα που η ίδια η κοινωνία, η μεγάλη κοινωνία, η ευρύτερη κοινωνία, αλλά και η δική σου η κοινότητα της επέβαλαν.

 

Οπότε νομίζω ότι, μέσα από τον ρόλο σου, να μη φοβάσαι τις δημόσιες εμφανίσεις. Μια χαρά τα λες, γιατί πάντα τα λες μια χαρά όταν μιλάς μέσα από τη δική σου εμπειρία και για τα δικά σου προσωπικά βιώματα”.

 

Θα είμαστε αυστηροί στο να πηγαίνουν όλα τα παιδιά Ρομά στο σχολείο

 

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης τη σημασία της σχολικής φοίτησης για τα παιδιά των Ρομά: “Το πρώτο στοιχείο βέβαια είναι το σχολείο και εκεί θα είμαστε πολύ αυστηροί. Πρέπει τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο. Αν δεν πάνε σχολείο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε καμία επιδοματική πολιτική, είναι η μία απαράβατη προϋπόθεση την οποία θέτουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε στη νέα γενιά, στα παιδιά που έρχονται μετά από σένα, περισσότερες ευκαιρίες να διεκδικήσουν αυτό το οποίο εσύ με πολύ κόπο πέτυχες”.

 

Για την διευκόλυνση αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας

 

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ώστε να διασφαλίσει ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την οικογενειακή ζωή ως εργαζόμενη μητέρα περιέγραψε από την πλευρά της η Παρασκευή Καλογεράκου, στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, η οποία σημείωσε την ανασφάλεια που αισθάνθηκε όσον αφορά τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις όταν έμαθε το ευχάριστο νέο της εγκυμοσύνης της.

 

“Ο άνθρωπος, φυσικά ως μέλος ενός κράτους δικαίου, πρέπει να αισθάνεται τον σεβασμό, την εκτίμηση, την ασφάλεια και είμαστε σε πολύ σωστή κατεύθυνση”, είπε η κα Καλογεράκου, απαντώντας στην επισήμανση του Πρωθυπουργού ότι πλέον γίνονται πράξη καινοτομίες και προγράμματα όπως η κατασκευή χώρων δημιουργικής απασχόλησης μικρών παιδιών σε 200 επιχειρήσεις, οι “Νταντάδες της γειτονιάς”, το ολοήμερο σχολείο και οι άδειες πατρότητας.

 

“Το πρόγραμμα που ξέρω ότι είναι σε διαδικασία να εφαρμοστεί, με τους χώρους φύλαξης εντός των επιχειρήσεων για τα μικρά παιδιά, θα δώσει μία τεράστια ανάσα σε ανθρώπους με το δικό μου προφίλ, που είναι πάρα πολλοί”, προσέθεσε η κα Καλογεράκου, σημειώνοντας ότι με τέτοιες κινήσεις αυξάνεται και η αποδοτικότητα στην εργασία.

 

“Εκεί βοηθάει, όμως, κάπου η εμπειρία της πανδημίας και η μεγαλύτερη ευελιξία η οποία υπάρχει ως προς τη δυνατότητα να μην πρέπει να έρχεσαι στο χώρο εργασίας αλλά να μπορείς να δουλεύεις και από το σπίτι σου υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα εργασιακά δικαιώματα στην τηλεργασία είναι κατοχυρωμένα. Γι’ αυτό και το δικαίωμα στην αποσύνδεση -για το οποίο μίλησε ο Υπουργός- είναι τόσο σημαντικό.

 

Αλλά αυτό το οποίο περιέγραψες είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση συνολικά για την ελληνική οικονομία διότι έχουμε πολύ χαμηλή συμμετοχή γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Και ένας από τους λόγους είναι διότι ακριβώς εσύ μπορεί να τα κατάφερες αλλά πολλές άλλες γυναίκες ακόμα παλεύουν με τις υποχρεώσεις της μητρότητας, με τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας ότι η ανατροφή των παιδιών βασικά είναι μια γυναικεία υποχρέωση. Αρχίζει και αλλάζει αυτό, όμως, πιστεύω στις νεότερες ηλικίες και με κινήσεις όπως αυτές που κάνουμε με τις γονικές άδειες, με τις άδειες πατρότητας και με το γεγονός ότι μια νέα γενιά μεγαλώνει αναγνωρίζοντας και οι άντρες ή στην περίπτωσή σου και τα δύο μέλη και οι δύο γονείς, ότι τελικά οι ευθύνες πρέπει να επιμερίζονται με έναν τρόπο ο οποίος είναι δίκαιος”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε συνοπτικά τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τη στήριξη των νέων γονέων:

 

“Το μεγαλύτερο ζήτημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό το οποίο περιέγραψες. Η μια πτυχή του είναι οικονομική, μην κοροϊδευόμαστε, για οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Οι μισθοί στην πατρίδα μας είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό χαμηλοί. Η οικονομική επιβάρυνση και μόνο της δημιουργίας της απόκτησης ενός παιδιού ή δεύτερου παιδιού ή τρίτου παιδιού, γιατί το πρόβλημα που έχουμε δημογραφικά αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν πάμε από το πρώτο στο δεύτερο παιδί καν, αυτό είναι ένα αμιγώς οικονομικό πρόβλημα.

 

Η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή που έδωσε 2.000 ευρώ στη γέννα κάθε νέου παιδιού, ώστε να υπάρχει μια μικρή οικονομική ασφάλεια για να αντιμετωπιστούν τα πρώτα έξοδα γέννας.

 

Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι τι κάνεις το παιδί. Βρεφονηπιακοί σταθμοί, “Νταντάδες της Γειτονιάς”. Το πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης κυρίως για μεγαλύτερες επιχειρήσεις για 120 επιχειρήσεις να μπορούν να έχουν χώρους στην εργασία δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

 

Και το ολοήμερο σχολείο. Να μπορείς να ξέρεις ότι το παιδί σου μπορεί να μείνει μέχρι τις 17:30 στο σχολείο, πρωτίστως στο Δημοτικό, αλλά δεν θα είναι ένα “πάρκινγκ παιδιών”. Θα είναι ένας χώρος στον οποίο το παιδί θα μπορεί να απασχολείται δημιουργικά, θα προετοιμάζεται για τα μαθήματα της επόμενης μέρας”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ