Η Τουρκία κρατά υπό την κατοχή το βόρειο τμήμα της Κύπρου εδώ και μια 50ετία και έτσι παρείχε ένα playbook για να προχωρήσει η Ρωσία παράνομα στην προσάρτηση της Κριμαίας και στην κατοχή της ανατολικής Ουκρανίας, υπογράμμισε στο πλαίσιο ομιλίας του ο Λεωνίδας Ραπτάκης, Γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε) στο «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr, το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Αθήνας με τις ΗΠΑ, ο κ. Ραπτάκης τόνισε πως η Ελλάδα εντάσσεται στους δέκα σημαντικότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον με την προοπτική να μπει στην υψηλότερη πεντάδα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος εστίασε στον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όχι μόνον στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης αλλά και ως κομβικό σημείο στο παγκόσμιο εμπόριο, διευκολύνοντας, ανάμεσα σε άλλα, τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.
Ο κ. Ραπτάκης συμπλήρωσε πως η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του διπλωματικού διαμεσολαβητή ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο καθώς κατανοεί πλήρως τα θέματα που προβληματίζουν τα δυτικά Βαλκάνια. Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, στο Βελιγράδι, εστίασε στα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, ειδικότερα τη θρησκεία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Έρντογαν την περασμένη εβδομάδα, όπου Τούρκος είπε πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ξεχνούν τι έγινε στη Σμύρνη. Ο κ. Ραπτάκης τόνισε πως δεν επιτρέπεται ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί ένα άλλο, αλλά συμπλήρωσε πως ο Έρντογαν δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας εν όψει των εκλογών τον Ιούνιο του 2023 και έτσι προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στο εξωτερικό. «Χάνει την αξιοπιστία του στο τουρκικό κοινοβούλιο και ο πληθωρισμός είναι υψηλός».
Ο κ. Ραπτάκης θεωρεί πως ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με αμυντικό εξοπλισμό από τη Δύση παίζει μείζονα ρόλο για να λήξει ο πόλεμος και να πεισθεί η Ρωσία σε μια συμβιβαστική λύση διότι αυτή είναι ο επιτιθέμενος. Έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου για την επανάληψη τέτοιας φύσεως συγκρούσεων και σε άλλες περιοχές ακόμη και τόσο μακριά όσο η Κίνα και η Ταϊβάν.