Τσίπρας στη ΔΕΘ: Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, κοστολογημένο το πρόγραμμά μας

 

Την παραδοχή ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδίκησε τη μεσαία τάξη, αλλά όχι από συνειδητή επιλογή, παρά για να βγει η χώρα από τα μνημόνια, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στις ερωτήσεις που δέχθηκε για τα μέτρα που εξήγγειλε χθες, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι πλήρως κοστολογημένα. Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, και ειδικότερα σε εκείνη του Στέργιου Πιτσιόρλα, ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν έδωσε εντολή παρακολούθησης για κανέναν, “δεν έχει να δώσει εξηγήσεις σε κανέναν”.

 

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε αφορούσε την κριτική για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε χθες στην ομιλία του. Απάντησε ότι είναι κοστολογημένα, δεν απέχουν πολύ από όσα εξήγγειλε ο κ.Μητσοτάκης, αλλά διαφέρει το μοντέλο, ο τρόπος. Ο κ.Μητσοτάκης παίρνει από τη μεσαία τάξη προκειμένου να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος. Εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια. Οι φόροι αυξήθηκαν 7 δισ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο. Ο πρωθυπουργός λέει ότι έδωσε 50 δισ. από την έναρξη της πανδημίας. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Εμείς διαχειριστήκαμε δυστυχώς χρεοκοπία και αφήσαμε 27 δισ. χάρη στα οποία η χώρα είναι έξω από το νερό. Τα λεφτά πήγαν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Αν δεν εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα θαρραλέων επιλογών, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης;

 

Για τις υποκλοπές και το αίτημα σύγκλησης της επιτροπής θεσμών και της κλήσης μαρτύρων στην Εξεταστική, γιατί δεν έχει πάει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας;  Οι υποκλοπές κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ίδια τη Δημοκρατία. Πρόκειται για αντιδημοκρατική εκτροπή. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα συνέβαινε αυτό. Ο κ.Μητσοτάκης όφειλε από τη στιγμή που παραδέχθηκε την παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού και δημοσιογράφου (έχουμε και την περίπτωση του πρώην υπουργού του κ.Σπίρτζη), δεν είναι δυνατό μετά από όλα αυτά να δίνει την πολιτική ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν είναι δυνατό να δέχεται τη συνευθύνη για την αντιδημοκρατική εκτροπή. Θα είχαμε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, την παραίτηση του κ.Μητσοτάκη. Εχω κάθε λόγο να πάω σε εκλογές έχοντας απέναντί μου τον κ.Μητσοτάκη. Δεν θέλω να ταυτίσω το κόμμα της ΝΔ με τέτοιες αντιδημοκρατικές λειτουργίες και συμπεριφορές. Για την ΠτΔ: Δεν έχω να της θέσω θέμα, τα θέματα τα βάζει η ίδια η ζωή. Τι να ζητήσω; Να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Περιμένω από εκείνη σαφή, δημόσια, τοποθέτηση, τουλάχιστον όσον αφορά την επίκληση του απορρήτου, που εξευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατίας και δημοκρατικής ευθύνης.

 

Σε ερώτηση για όσα κατέθεσε ο Γιάννης Ρουμπάτης και την παρακολούθηση Πιτσιόρλα, υπάρχει διαφορά στην “αριστερή” και τη “δεξιά” παρακολούθηση: Η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση όσα ορίζει το γράμμα του νόμου. Ηταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.  Κρίθηκε αναγκαίο να παρακολουθηθούν στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή για παρακολούθηση του κ,Πιτσιόρλα. Δεν προέταξα το κομματικό, αλλά το δημόσιο συμφέρον. Ζήτησα μόνο να ενημερωθώ αν υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο για τα στελέχη αυτά. Είχαμε κακιά συνήθεια όταν κυβερνούσαμε, να μην καταστρέφουμε φακέλους, να αποστέλουμε το υλικό στη δικαιοσύνη, είχε το υλικό έξι χρόνια τώρα. Στο δικαστήριο για την υπόθεση αυτή οδηγούνται επτά πρόσωπα. Λέει ότι ορθώς δεν ενημερώθηκα. Είχα δώσει εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Ενημερωνόταν ο κ.Μητσοτάκης από τον κ.Ρουμπάτη, το κράτος είχε συνέχεια, δεν αρνήθηκε να ενημερώσει ή να παραδώσει ο κ.Ρουμπάτης. Κάθισε και για ένα μήνα ως διοικητής και παρέδωσε τους φακέλους στον κ.Μητσοτάκη. Ηταν γνωστά όλα αυτά, η υπόθεση έχει δημοσιοποιηθεί από το 2020. Να μη δημιουργούν όρους συμψηφισμού. Οσο το κάνουν, τόσο επιβεβαιώνουν την ενοχή τους για όσα συμβαίνουν σήμερα.

 

Στην ερώτηση του Σκάι και του Αντώνη Αντζολέτου και την παρακολούθηση Πιτσιόρλα, που ζήτησε εξηγήσεις από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα: Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν, δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Για σκεφτείτε, τι θα λέγατε αν τότε παρενέβαινα προκειμένου να αποκλειστούν από την έρευνα κυβερνητικά στελέχη επειδή είναι φίλοι μου; Επραξα αυτό που έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός στη θέση μου.  Εξι χρόνια μετά η υπόθεση αυτή έχει προχωρήσει, επτά πάνε στο εδώλιο, ορθώς ερευνήθηκε η υπόθεση, δεν ήταν αόριστος εθνικός λόγος, ήταν συγκεκριμένη υπόθεση. Τόσο ο κ.Ρουμπάτης, όσο και ο κ.Δραβίλας κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την Επιτροπή. Ο κ.Δεμίρης και ο κ.Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό;

 

Στα θέματα της οικονομίας. Οι πολίτες ακούν υποσχέσεις που μένουν κενό γράμμα, ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι τα μέτρα για τη μεσαία τάξη θα εφαρμοσθούν, γιατί να τον εμπιστευτεί η μεσαία τάξη, μήπως πέσει η κυβέρνηση σε τοίχος από τις Βρυξέλλες ή άλλους θεσμούς; Ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι η μεσαία τάξη ήταν την περίοδο των μνημονίων ο εύκολος στόχος. Είδε να έχει τεράστιες απώλειες, είχε αύξηση εισοδήματος την περίοδο τη δική μας. Είπα ότι αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. δεν ήταν επιλογή μας. Ξεχνάτε τι τραβούσαμε για να κλείσουν οι αξιολογήσεις; Παλεύαμε και άλλοι έλεγαν Γερούν- γερά; Το καταφέραμε εμείς, ρυθμίσαμε το χρέος, έχουμε καθαρό διάδρομο, αφήσαμε 37 δισ. στα ταμεία. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη γιατί έπρεπε να φέρουμε σε πέρας τον εθνικό στόχο, που ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. Ο κ.Μητσοτάκης εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη και είδατε τι επεφύλασσε στην πορεία στη μεσαία τάξη. Το σχέδιό του ήταν να εξυπηρετήσει μια ολιγαρχία. Καταθέσαμε κοστολογημένο πρόγραμμα που στόχο έχει να επιφέρει αναδιάταξη των πόρων του ταμείου ανάκαμψης -κοντά τα 80 δισ. ευρώ με το ΕΣΠΑ.

 

Σε νέα ερώτηση για τις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα άλλοι επτά πολιτικοί ήταν υπό παρακολούθηση, τα αρχεία για Ανδρουλάκη έχουν καταστραφεί, σας ενημέρωσε εσάς ποτέ για κάτι ο κ.Κοντολέων; Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη θαφτεί αυτή η υπόθεση;  Με τον κ.Κοντολέοντα είχα μόνο μια εθιμοτυπική συνάντηση και μετά την προειδοποίησή μου ότι επελέγη ένας άνθρωπος που δεν πληροί τα κριτήρια και άλλαξε ο νόμος για να πάει. Ήρθε στο γραφείο μου στη Βουλή, για μισή ώρα, έκτοτε δεν είχα καμία ενημέρωση και υπήρχαν θέματα που αφορούσαν την εθνική μας ασφάλεια. Δεν έχω αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Παρωδία η εξεταστική, με πλειοψηφία της ΝΔ, δεν καλούνται μάρτυρες, διακόπτουν σε κρίσιμες στιγμές, δημιουργούν εντάσεις, είναι εξευτελισμός της διαδικασίας. Το ίδιο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη -είχαν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν το λογισμικό στις συνεδριάσεις, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με μένα, είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν κάμερα, και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα και εδώ λειτουργούμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Εμείς αυτή την υπόθεση δεν θα την αφήσουμε έτσι. Και στο Ευρωκοινοβούλιο και όπου μπορούμε θα παλέψουμε για να μη μείνει η υπόθεση αυτή στο σκοτάδι. ποινικές ευθύνες δεν θα αντιμετωπίσουν όσοι πουν την αλήθεια, αλλά πιθανότατα όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. Όσο δεν μας λένε την αιτία για την οποία παρακολουθούσαν πολιτικά στελέχη, όσο επικαλούνται απροσδιόριστο εθνικό λόγο, επιβεβαιώνουν την υποψία ότι αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με την υποψία ότι ένας πολιτικός αρχηγός είναι “πράκτορας” και διάφορα τέτοια. Η αλήθεια θα βγει στο φως.

 

Πώς θα επανακρατικοποιήσετε τη ΔΕΗ, τι θα κάνετε με το χρηματιστήριο ενέργειας, θα πάτε κόντρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Ενα χρόνο πριν είχα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ο κ.Μητσοτάκης απέκρυψε, δεν είπε ούτε μια κουβέντα, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, γιατί έγινε με σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Εγιναν αξιόποινες πράξεις. Δεσμευόμαστε ότι το πάρτι θα τελειώσει. Η ΔΕΗ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα περάσει ξανά υπό δημόσιο έλεγχο. Δείτε τι συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη. Ποιές είναι οι παρωχημένες λογικές; Οι χώρες επιστρέφουν σε κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας. Το έκανε πρώτος ο Μακρόν πριν από ενάμισι χρόνο. Δεν υπάρχουν ταμπού. Το χρηματιστήριο ενέργειας, η λειτουργία του προσδιορίζεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η εποπτεία της λειτουργίας όμως, τα ρυθμιστικά εργαλεία ελέγχου και παρέμβασης αποτελούν ζήτημα εθνικής ευθύνης, δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Σε όλες τις χώρες υπάρχει προθεσμιακή αγορά, διμερή συμβόλαια, εδώ δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά, που είναι εύκολο να γίνουν συνθήκες εναρμονισμένων πρακτικών και αυτό συμβαίνει. Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στις τιμές του ρεύματος. Υπάρχει η δυνατότητα ρυθμιστικής παρέμβασης. Υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου όπως έκανε η Ισπανία.

 

Για τα περί “τερατογένεσης” και αν μπορεί να γίνει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα: Ο κ.Μητσοτάκης λέει τερατογένεση να μην είναι ξανά ο ίδιος στην εξουσία. Και μιας και το θεωρεί τερατογένεση να πάει στην επόμενη σύνοδο κορυφής και να τους πει ότι είναι αποτέλεσμα τερατογένεσης. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις είναι αποτέλεσμα συνεργασίας. Τι είναι ποιο δημοκρατικό; Η πλατιά συναίνεση ή μια κυβέρνηση που κυβερνά με το ένα τρίτο της δημοκρατικής νομιμοποίησης;. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή, να έχουμε προγραμματικές συγκλίσεις. Ετσι γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν θα μπορέσω να συνεργαστώ με κόμματα που έχω πολιτικές διαφορές; Προφανώς. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν διεκδικούμε να είμαστε κυβέρνηση των ηττημένων, Υπάρχει μόνο μία εκδοχή, να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι ο κ.Μητσοτάκης θα έχει αυτός την πρώτη εντολή, θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει αυτός μια κυβέρνηση, με τον κ.Βελόπουλο, δεν ξέρω.

 

Οι δημοσκοπήσεις, από τις αρχές του 2016, δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά πίσω από τη ΝΔ. Πώς εξηγείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μετατραπεί σε πόλο που να κεφαλαιοποιεί τη φθορά της κυβέρνησης; Με ειλικρίνεια λέω ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. λαμβάνω υπόψιν τα στοιχεία, τις τάσεις, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη, όπως και η πλειοψηφία του λαού. Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια διαχρονική υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει να κάνει ενδεχομένως, όχι με δόλο, αλλά με συστημικό πρόβλημα των δημοσκοπήσεων. Το 2019 έλεγαν θα παίρναμε 25-26% και πήρε 32%. Οι δημοσκοπήσεις έχουν μια αξία, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Σε ορισμένες δεν είναι “φωτογραφία της στιγμής”, αλλά πλαστογραφία της στιγμής.

 

Για το στεγαστικό πρόγραμμα: Αυτό που εξήγγειλε ο κ.Μητσοτάκης είναι πολυδάπανο πρόγραμμα για το όφελος που θα αποφέρει. Δεν είναι λύση να μεταφέρει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στις μικρότερες ηλικίες. Δεν λέει τίποτα για τη βραχυχρόνια μίσθωση, αυτή τη μάστιγα. Βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο οικοδομικά τετράγωνα να περάσουν στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, δεν υπάρχει στέγη για τον φοιτητή, τα νέα ζευγάρια; Στον αντίποδα καταθέτουμε σχέδιο που περιλαμβάνει διπλασιασμό επιδότησης ενοικίου, παρέμβαση στο airbnb, βάζοντας όριο, ώστε να μπορούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και η Τράπεζα στέγης που θέλουμε να δημιουργήσουμε με αναξιοποίητη περιουσία του Δημοσίου, αλλά και παροχή κινήτρων σε ιδιώτες να δώσουν ακίνητα.

 

Για τις κλήσεις μαρτύρων στην Εξεταστική. Τι πραγματικά περιμένει από την επιτροπή, θα προχωρήσει αν είναι κυβέρνηση σε προανακριτική επιτροπή; Οι ποινικές ευθύνες αφορούν και τον πρωθυπουργό, τον κ.Μητσοτάκη;  Δεν περιμένω τίποτα από την εξεταστική, παρά μόνο να δω πόσο πιο χαμηλά θα πέσει η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη. Θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική επιτροπή, μετά τις εκλογές. Τελικά, ο πρωθυπουργός αυτός δεν είχε ιδέα, τίποτα δεν γνώριζε. Όλα τα γνώριζαν ο ανιψιός του και ο κ.Κοντολέων. Θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο η αλήθεια να λάμψει και να αποδοθούν ευθύνες.

Πηγή: skai.gr

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ