Με ιδιαίτερη διάθεση αυτοκριτικής ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου δίνει την πρώτη συνέντευξη μετά την παραίτησή του, στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Τα λάθη
Ο κ. Παπανδρέου δεν διστάζει να παραδεχτεί πως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του έγιναν πολλά λάθη και ότι ακόμη και ο ίδιος έκανε λάθη.
«Ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Ως μέλος της ευρωζώνης ήταν εύκολο για την Ελλάδα να δανείζεται φτηνά. Και αυτά τα χρήματα τα επενδύσαμε λανθασμένα. Εκθρέψαμε έτσι ένα σύστημα, που δεν ήταν ανταγωνιστικό. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε και πολλά. Για ορισμένους δεν κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα, σε πολλούς όμως άμεσα πληττόμενους Έλληνες αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε πολλά. Τουλάχιστον, το συνταξιοδοτικό σύστημα μεταρρυθμίστηκε. Φέραμε τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, μειώσαμε τις δαπάνες και εξαλείψαμε τη γραφειοκρατία. Είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα 30 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συέντευξή του στο Spiegel ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας: «Φυσικά κάναμε λάθη, και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη».
Η αποχώρηση
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την παραίτησή του πριν από τρεις εβδομάδες και αν έλαβε την απόφαση να φύγει διότι είχε χάσει τη διάθεσή του να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας ο κ. Παπανδρέου απαντά:
« Όχι. Φυσικά χρειαζόμαστε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και πρέπει να κάνουμε οικονομία, αλλά χρειαζόμαστε και στρατηγικές ανάπτυξης. Και μην ξεχνάτε ότι υπήρχε επιπλέον η τρομερή πίεση των αγορών. Δεν μπορούν βέβαια οι κυβερνήσεις να σύρονται από τις αποφάσεις των αγορών, μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα. Οι αγορές δεν δίνουν στις κυβερνήσεις τον χρόνο, που απαιτούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Αυτό υπονομεύει τη δημοκρατική βάση μας. Το να αποφασίζουμε στις δύο το πρωί ότι πρέπει να βγει μια απόφαση, επειδή σύντομα θα ανοίξει το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία, σημαίνει ότι παραδεχόμαστε την υπερδύναμη των αγορών. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και μια αυστηρή ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια και πρέπει να ελέγξουμε τους οίκους αξιολόγησης».
Ο Παπαδήμος
Σχετικά με την αυτονομία της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου ο κ. Παπανδρεόυ απαντά ότι το έργο είναι κοινό.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή, κάθε μέρα εκ νέου. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε μεγάλες επιτυχίες σ’ αυτόν τον τομέα. Πιάσαμε ορισμένους από αυτούς, οι οποίοι είχαν με το μέρος τους είτε το χρήμα είτε την εξουσία είτε τα ΜΜΕ και κατάφερναν να εξαπατούν το σύστημα. Κατασχέσαμε παράνομα ακίνητα και συλλάβαμε μόνο την περασμένη εβδομάδα περισσότερα από δέκα άτομα μεγάλης επιρροής», ανέφερε.
Η φοροδιαφυγή
Σχετικά με τη λίστα με τους 3.800 φοροφυγάδες καθένας από τους οποίους χρωστά πάνω από ένα εκατομμύριο στο κράτος, ο κ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι «έχουμε ένα απαρχαιωμένο φορολογικό σύστημα, πρακτικά κρατάμε ακόμη βιβλία και συχνά επικρατεί ακαταστασία στην οικονομική διαχείριση. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή και γι’ αυτό χρειαζόμαστε χρόνο».
Το ευρωομόλογο
Τέλος, σε σχετική ερώτηση για τα ευρωομόλογα ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Τα ευρωομόλογα πρέπει να θεσπιστούν, είναι σημαντικό. Κατανοώ τους γερμανικούς φόβους για ενδεχόμενη κολεκτιβοποίηση των χρεών, όπως τη λένε, αλλά τώρα πρέπει να συμπαραταχθούμε. Έτσι θα στέλναμε σαφές μήνυμα στις αγορές για τη σταθερότητα του ευρώ κι αυτό επιτέλους θα τις καθησύχαζε».